VIEMOCIONS: la nova proposta integral entorn del vi

Viemocions 347x347

A càrrec d'ÀNGEL GARCÍA PETIT, enòleg i farmacèutic,
i de XAVIER ANDREU, gerent de Viemocions.
                                                                    
Bon començament de les XV Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria, amb una temàtica d'interès i un parell d'agradables imprevistos. El primer fou la presència del gerent de VIEMOCIONS, el senyor XAVIER ANDREU; l'altre fou un tastet de vi en acabar la sessió.
 
Com dèiem en anunciar aquesta xerrada, l'ÀNGEL GARCÍA PETIT és una persona de llarg recorregut en aquest món del vi. Format com a farmacèutic i com a enòleg, és d'aquesta segona vessant que n'ha fet una professió a partir d'una vocació. Decidit a fer proselitisme en favor del vi, ja porta un munt d'anys impartint tallers d'iniciació i de tasts (a Golferichs mateix, per exemple); i no només de vi, la ginebra i el whisky també són especialitats que domina abastament.
 
Els seus coneixements l'han portat, entre d'altres comeses, a ser assessor de la revista Cuina. I ara és un dels impulsors d'aquest nou projecte anomenat VIEMOCIONS.Bon començament de les XV JORNADES SOBRE TEMES DE GASTRONOMIA I HOSTALERIA, amb una temàtica d'interès i un parell d'agradables imprevistos. El primer fou la presència del gerent de VIEMOCIONS, el senyor XAVIER ANDREU; l'altre fou un tastet de vi en acabar la sessió.

Com dèiem en anunciar aquesta xerrada, l'ÀNGEL GARCÍA PETIT és una persona de llarg recorregut en aquest món del vi. Format com a farmacèutic i com a enòleg, és d'aquesta segona vessant que n'ha fet una professió a partir d'una vocació. Decidit a fer proselitisme en favor del vi, ja porta un munt d'anys impartint tallers d'iniciació i de tasts (a Golferichs mateix, per exemple); i no només de vi, la ginebra i el whisky també són especialitats que domina abastament.

Els seus coneixements l'han portat, entre d'altres comeses, a ser assessor de la revista Cuina. I ara és un dels impulsors d'aquest nou projecte anomenat VIEMOCIONS.

L'amic ÀNGEL prengué la paraula per fer-nos conscients, d'inici, de l'evolució que ha tingut el vi entre nosaltres, com a consumidors, en les darreres dècades.

9 10 2012 07 550x367


Fem memòria?


El vi a casa nostra ha estat de sempre un aliment tradicional, quan encara ni s'havien plantejat els estudis científics que en recomanen la seva ingesta moderada i que destaquen els seus beneficis per la nostra salut (cardiovascular i d'altres). Qui no ha menjat pa amb vi i sucre de petit!


Inicialment el vi que es tenia a les cases era comprat a granel a la bodega del barri i sovint era una barreja dels diferents tipus conreats a les comarques més tradicionals. Als anys seixanta i setanta del segle passat arribaren els primers supermercats i el vi envasat, amb marques com ara Pentavin i similars, de qualitat prou dubtosa.

Ens trobem que a la dècada dels vuitanta creix l'atracció pel vi, per saber-ne més sobre les seves característiques organolèptiques i els trets diferencials entre les D.O., cada vegada més conegudes. A partir d'aquells moments ja s'imposa arreu el vi embotellat.

A les darreries del segle XX i fins avui arriba la tecnologia als cellers. El públic és cada cop més exigent i demana que el coneixement abasti aspectes lúdics, culturals i també hedonistes, perquè no dir-ho:  aquesta és la llavor de l'enoturisme.

És en aquest panorama que s'insereix la proposta de VIEMOCIONS, que vol potenciar el món del vi a partir de tots els elements que l'envolten:  la cultura -les referències històriques, els vincles amb l'art, les paraules recuperades (sabíeu que un porró és una mesura que equival a 0,97 litres?)-, el paisatge -el conreu de la vinya-, les tradicions -incloses les festes populars-, etcètera.

El vi és, legalment, un aliment; però és també un producte d'oci per gaudir-ne. Apropem-nos-hi sense por, amb una nova manera d'entendre'l, amb ànima, amb emoció! El vi transmet sensacions. El vi transmet emocions.

Les rutes preparades per VIEMOCIONS busquen -i troben- la relació entre la terra i la gent, entre la terra i la gastronomia, entre la terra i el vi. Són rutes on podem regalar-nos l'experiència de veure com la cura de la vinya implica el respecte pel paisatge i per l'hàbitat natural.

9 10 2012 16 550x412

 

A partir d'aquí va agafar el relleu en XAVIER ANDREU, gerent de VIEMOCIONS, integrada per vuit socis, tots ells molt vinculats a la viticultura i a l'enologia.

Ens va explicar que, a efectes legals i per poder funcionar, VIEMOCIONS està constituïda com una agència de viatges, que té la capacitat de confeccionar-nos productes a mida.

Llavors va passar a presentar-nos la seva recomanable pàgina web.


Va incidir en un repàs a les tres rutes que ja tenen a punt:

- la del Baix Penedès, amb parades destacades com ara el Mas
  Vilella dels nostres amics de JANÉ VENTURA (visitat pel Club
  fa quatre anys) o indrets relacionats amb l'universal PAU
  CASALS.

- la de l'Alt Penedès, amb protagonisme dels CASTELLERS DE
  VILAFRANCA i dels nostres consocis de ROVELLATS.

- la de l'Alt Empordà, centrada en l'emblemàtica Castelló
  d'Empúries.

Tot plegat amb una especial atenció a assumptes com l'allotjament i els àpats, sempre de qualitat contrastada.


L'esforç de comercialització d'aquests continguts s'està enfocant cap a l'estranger (Moscou, per exemple), on consideren que hi ha un gran potencial d'atracció de turisme de bon nivell.

La web vol ser també un punt de trobada a les xarxes socials, on tothom pugui aportar les seves experiències i trobar coneixements, una àgora on el vi és el protagonista principal com a transmissor de cultures, paisatges, tradicions i, sobre tot, persones que tenen en el vi la seva raó de ser.

9 10 2012 18 550x412

 

 

Aquest va ser el punt i final de la xerrada pròpiament dita.

 

Llavors varem baixar tots a la Sala d'Exposicions, on l'ÀNGEL ens va donar a tastar l'excel·lent Blau de Tramuntana, elaborat i embotellat al CELLER MAS PATIRÀS (D.O. Empordà), un vi de 14% vol. a base de les varietats syrah i garnatxa negra, amb una mica de carinyena i envellit 12 mesos en bóta de roure.

 

La sorpresa final fou saber (de casualitat, no va ser pas ell qui ho digué) que l'enòleg d'aquest vi és -qui si no!- el mateix ÀNGEL GARCÍA PETIT.

Gràcies amic... i fins a la propera!

Facebook