Visita a ROVELLATS

Rovellats 008 347x260

Unes caves úniques al Món.                                                                                                     Darrera activitat oficial del Club de l'any 2013. Un any que ja tindrem temps de valorar, però que presenta un balanç força positiu en diversos aspectes de la nostra vida social (nombre d'associats, nombre d'activitats programades i de participants en totes elles, etc.). A to amb tot plegat, també la climatologia ens fou propícia en aquesta visita, oferint-nos un dia temperat i assolellat.

Només arribar ja es va desvetllar la sorpresa anunciada en la convocatòria. Fórem rebuts per na Ma. ROSA CARDONA VALLÈS, la mestressa de la casa. Ja sabíem que ens vindria a saludar, el que no pensàvem pas és que fos ella mateixa qui ens guià durant tota la visita. Un luxe. Es pot dir que també nosaltres vam resultar sorpresos.

L'inici s'esdevingué davant la casa pairal, on gaudírem del passeig pel mig dels bells jardins modernistes, guarnits amb boniques escultures i murals de ceràmica producte de les bones relacions de l'avi de l'amfitriona amb el món dels artistes coetanis seus. En torn, els camps de vinyes velles en repòs, com pertoca. Aquestes vinyes són de baixa producció i ensems d'elevada qualitat, el primer dels trets qualitatius de Caves ROVELLATS.

Rovellats 016 270x360Rovellats 017 270x360Rovellats 026 270x360Rovellats 027 270x360Allà mateix tinguérem un petit resum de l'història de l'heretat, que no oblidem comença en l'època medieval (veieu l'entrada en la Gran Enciclopèdia Catalana). Des de qüestions demogràfiques ben documentades pels estudiosos (l'establiment de població a l'entorn de la masia i de la seva activitat) fins a les repercussions de fets del segle XX (per exemple, la guerra de 1936-39) coneguts per na Ma. ROSA mitjançant les narracions de qui els havia viscut en primera persona.

Rovellats 025 360x270Rovellats 031 360x270Rovellats 034 360x270Rovellats 043 550x733

Fet i fet, l'entrada a la vella masia (datada dels segles X-XV) ens va traslladar enrere en el temps i poguérem fer-nos una idea (per minsa que fos) de la manera de viure al camp català fins l'arribada dels temps presents.

 

 

 

 

 

Capítol a banda mereix la capella dedicada a la Mare de Déu de Montserrat.

Aixecada en el que havia estat un antic cup, té les parets decorades amb frescos del pintor Francesc Tey i guarda una reproducció fidel de l'imatge de la Verge.

Fou consagrada l'any 1942.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovellats 064 550x412

 

Abans d'entrar a les caves vàrem travessar una estança convertida en un petit museu relatiu al món del vi en general i a Rovellats en particular.

S'hi poden admirar col·leccions de copes de vidre, de porrons, d'etiquetes, fotografies emotives i un munt de records (més endavant hi tornarem per referir-nos a algun d'ells).

Destacable és la sèrie de preciosos cartells publicitaris (alguns d'estètica modernista)... és el que té ser una empresa amb pedigrí.

 

La visita va continuar per un seguit d'espais clau en el resultat final. Ja hem dit abans que les vinyes es troben per tot arreu de la pròpia finca, cosa que estalvia temps de transport i, per tant, afavoreix el bon tractament del raïm (el segon tret qualitatiu d'aquestes caves). Vàrem poder observar les tremuges de recepció, així com la maquinària pel desrapat i els dipòsits per la primera fermentació. El vi es mou per un circuit tancat, ja no tornarà a estar en contacte amb l'aire fins que obrim l'ampolla a taula (i ja tenim un tercer tret qualitatiu).

 

La baixada a les caves, espectacular! Fins els 12 metres de profunditat, amb temperatura constant de 18 graus. Vàrem tenir el privilegi de contemplar la col·lecció d'ampolles velles de les diferents anyades guardades per tal que els enòlegs puguin comprovar l'evolució natural del cava. Arribats a la Rotonda, on conflueixen les sis galeries, érem conscients de trobar-nos en un indret únic al Món.

Rovellats 092 1100x825

Aquest fou el punt triat per la nostra benvolguda Ma. ROSA per desvetllar-nos algunes de les interioritats de l'elaboració de Caves ROVELLATS (i, ja que hi érem, fer-nos avinents alguns comentaris sobre el sector no gaire “políticament correctes” i que no reproduirem). En les caves rau el quart tret qualitatiu, en el temps de cava (mínim 24 mesos), molt superior al mínim establert per la D.O. (9 mesos).

Rovellats 104 360x270Rovellats 105 360x270Rovellats 109 360x270

Seguint el camí que transporta les ampolles quan surten a la llum vàrem atansar-nos fins a la línia de producció (degollat, col·locació del tap i del morrió, rentat, etiquetat), que en aquells moments es trobava a ple rendiment. Aquest fet ens va produir estranyesa, perquè hom imagina que les comandes de Nadal ja han d'haver estat servides. La resposta va suposar el cinquè tret qualitatiu de Rovellats:  si fem un repàs de tot el procés, ens adonarem que s'ha buscat l'immediatesa en cada pas, que s'ha evitat sempre el contacte oxidatiu de l'aire; doncs bé, a Rovellats no volen mantenir un estoc a punt per vendre i que, mentrestant, vagi perdent qualitats organolèptiques, fins i tot prefereixen perdre alguna venda (si no arriben a temps per servir-la) abans que el seu ben merescut prestigi internacional.

Rovellats 125 550x412

 

I llavors sí, ben amarats de coneixements teòrics, ens vàrem dirigir altre cop a la sala-museu, convertida en sala de tast.

Ens tenien preparat un pica-pica que entrava pels ulls.

El maridatge fou amb el Brut Nature, cava emblemàtic de la casa (aquí teniu la seva nota de tast), Gran Reserva 2007 ó 2008, ja que es va esdevenir la circumstància curiosa que en el decurs de la nostra degustació es va acabar l'anyada 2007 i vàrem encetar la 2008.

 

En aquest punt del nostre relat hem de fer menció d'una persona bàsica en la realització d'aquesta activitat, es tracta de la bona amiga NEUS, amb qui hem estat parlant des d'abans de l'estiu i que s'ocupa habitualment de l'atenció als visitants. Tot i haver tingut l'honor d'haver estat guiats per na Ma. ROSA CARDONA VALLÈS, ella va estar amatent en tot moment i la seva presència es feu més evident aleshores.

Fou la NEUS qui ens va posar de manifest dues coses:  a les visites “normals” només se les convida a fer una copeta (a banda del pica-pica, val a dir que nosaltres vàrem repetir tantes vegades com volguérem) i de la segona degustació, ni parlar-ne. I es que encara ens ho varen arrodonir obrint unes ampolles d'un excel·lent cava rosat! Se'ns havia fet gairebé tard per anar a dinar sense ni adonar-nos.

Rovellats 055 550x412Rovellats 131 780x1040

 

Havíem dit més amunt que tornaríem a referir-nos a algun dels records conservats en aquella sala. I és que ens va produir molt de goig trobar-hi una placa testimoni d'una visita del Club l'any 1996 i un poema d'en RAMON PUIG d'una altra de l'any 1998, ambdues anteriors a la que tenim documentada a la web (21/12/2002).

 

 

La placa segueix la línia (probablement és el mateix model) de les que entreguem als Gourmets Barcelonins cada any.

Això pot ser premonitori.

No direm res més.

No ens avancem als esdeveniments.

 

 

Pel que fa al poema, ens fa retrocedir a moments molt significatius de la nostra petita història, quan tot just s'iniciava el projecte de les Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria, de les quals ara en fruïm.

 

I què no direm d'en RAMON PUIG, l'etern Secretari del Club? A la pàgina web tenim una mostra de la seva virtut a l'hora de poetitzar.

 

Un orgull i també una responsabilitat pel Secretari actual haver de perseverar la seva petjada.

 

 

Ha quedat palès el perquè de que ROVELLATS hagi estat reconegut com a lloc d'interès turístic pel Consell Europeu de les Rutes del Vi i que formi part de la Guia d'activitats -Turisme Total- de la Diputació de Barcelona, així com de les Rutes del Vi i del Cava del Penedès, entre d'altres.

I què ens faltava? Aprovisionar-nos de cava de cara als diversos àpats que les festes de Nadal ens havien de presentar. Ja avisàvem que la data escollida per la visita tenia tota la intenció. Vist el que es va viure, enguany el Cava Rovellats haurà distingit moltes de les nostres taules.

 

L'hora del comiat fou agredolça. Els moments viscuts ens omplien de recança, però la perspectiva d'un bon dinar ens esperonava. Gràcies Ma. ROSA. Gràcies NEUS. Ens retrobarem, segur!

 

 

Havia arribat el moment de fer honor al nostre nom, anàvem a dinar a una bona taula. A l'igual que el 2002, el Restaurant Sant Jordi “Ca la Katy”, un restaurant familiar ensenya de la comarca, fou l'elegit. Una aposta segura. Un encert.

Rovellats 132 1100x825

Tinguérem un menú gormand:

 

- Aperitiu ("boccatti di cardinali"):

  · croquetes de pernil ibèric

  · calamars a la romana

  · musclos al vapor 

 

- Primer plat:

  · escudella barrejada

Rovellats 136 550x412Rovellats 138 550x412

- Segon plat (a escollir):

  · ànec mut del Penedès rostit amb prunes i pinyons

  · suprema de lluç

 

- Postres:

  · plats centrals amb neules, torrons, carquinyolis i catànies

  · taronja amb mel i nous

 

- Beguda:

  · vi blanc Primavera de Rovellats

  · cava Brut especial de Rovellats

  · aigües minerals

  · cafè i xarrups

 

 

Com podeu col·legir, unes menges molt adients. I el servei, a cor què vols. Felicitem a la família CERCÓ per la persistència en la qualitat i en MINGO en tant que responsable del menjador.

 

I així va transcórrer una jornada profitosa. Una més. Passat el parèntesi nadalenc continuarem proposant-vos de noves. L'interès manifestat pels participants és el motor que ens mou i ens omple de satisfacció per la feina que fem. Persistirem.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook