Museu d'Història de Catalunya

M.H.C. 37 347x260

Sortida cultural per Barcelona:  MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA.              
L'activitat sabatina d'aquest segon trimestre de les nostres XV Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria és una visita guiada al Museu d'Història de Catalunya.
 
Inaugurat l'any 1996, ocupa un dels vells Magatzems Generals de Comerç del Port de Barcelona -conegut actualment com a Palau de Mar-. Va ser construït entre 1894 i 1900, segons el projecte de l'enginyer MAURICI GARRÁN, primer director de la Junta d'Obres del Port de Barcelona.
 
Portats per experimentats guies del Museu, farem un itinerari des de la prehistòria fins a la Catalunya contemporània, tot passant per l'Edat Mitjana, els fets de 1714 o la revolució industrial. Per cert, ja us avancem que, depenent del nombre de persones que us apunteu a venir, potser ens hagem de dividir en dos grups; però la cosa no té més importància.
 
Citem el programa de mà del Museu:  “La visita s'inicia a la segona planta amb un recorregut des del paleolític fins al segle XVIII. Els períodes històrics compresos en aquest ampli marc temporal s'estructuren en quatre àmbits temàtics...”.
 
 
 
Va anar de ben poc que no la vàrem esgarrar aquesta vegada.

Ens explicarem. Aquesta Sortida Cultural -com totes les activitats que programem- fou preparada amb molta cura i també -no pot ser d'altra manera- amb molta antelació. Encara érem a Novembre quan ja teníem feta la nostra reserva per visitar el Museu d'Història de Catalunya. Dos grups. Cada grup permet l'assistència de 25 persones (30, a tot estirar). La previsió semblava correcta, vistos els precedents immediats (Hospital de Sant Pau i Pavellons Güell).

Ara bé, només deu dies abans de la data anunciada, solament teníem inscrites 19 persones. S'havia de fer ja el pagament i vàrem optar per confirmar un sol grup. De 19 a 30 teníem marge suficient.

Però la cosa es va animar de cop i volta i la xifra d'amics que volien acompanyar-nos ja depassava la trentena la nit de dimarts de la mateixa setmana de la visita. La sort fou que l'endemà, dimecres, vàrem poder contactar amb la bona gent del Servei Educatiu del Museu i es va poder organitzar el segon grup que ja ens deixava tranquils. Finalment hi anàrem 41 socis i simpatitzants. Cap problema!

 

Dit això, volem citar i felicitar ara les nostres dues guies. El primer grup va entrar puntualment a les dotze del migdia, de la mà de SÍLVIA MAS, la responsable del Servei abans citat (la persona amb qui ens hem entès durant aquestes setmanes). El segon ho feu amb l'interval reglamentat de mitja hora i la SÒNIA fou qui tingué la paciència de conduir-lo. Els comentaris posterior foren coincidents en valorar molt positivament la tasca d'ambdues.

Pel que fa a la visita en sí, hem de començar referint-nos a l'edifici on es troba el Museu, inaugurat l'any 1996 en el que fou un dels antics Magatzems Generals de Comerç del Port de Barcelona, construït entre 1894 i 1900 segons projecte de l'enginyer MAURICI GARRÁN, primer director de la Junta d'Obres del Port de Barcelona. En la actualitat rep el nom de Palau de Mar i acull també el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, així com diversos restaurants als baixos.

M.H.C. 03 550x412M.H.C. 07 550x412

Una visita guiada que comença per l'era del paleolític i acaba en els nostres dies, projectant-nos cap el futur, no pot ser altra cosa que succinta. Les guies ens remarcaven alguns aspectes del trajecte històric, a la vegada que buscaven la nostra complicitat. 

Es tracta d'un museu modern, interactiu i molt didàctic, que no es limita a una simple exposició d'objectes de més o menys vàlua. Un recorregut fet amb deteniment pot portar vàries hores. És clar que sempre tenim l'opció de tornar-hi pel nostre compte i revisitar-lo tant com vulguem. El detall que les persones més grans de 65 anys tenen l'entrada de franc pot ajudar a decidir-nos.

 

Arribada l'hora prevista, els dos grups ens vàrem reunir al Restaurant La Gavina, on tot era ja disposat en quatre taules ben parades. La gana, pel que es va veure, també era a punt. L'ambient era magnífic.

M.H.C. 46 270x202M.H.C. 47 270x202M.H.C. 48 270x202M.H.C. 49 270x202

No ens podem resistir de recordar el menú de què gaudírem:


- Aperitiu i copa de cava de benvinguda


- Pica-pica:

  - amanida de llamàntol i alvocat amb vinagreta de taronja

  - pernil de gla (reserva Don Alfonso)

  - navalles a la planxa

  - calamarsons de platja a la graella

  - coca amb tomàquet


- A escollir:

  - suprema d'orada amb chutney de pera, ceba dolça i reducció de Mòdena

  - rap a la graella amb cremós de patata, verdures, pinyons i pesto de ruca

  - paella Parellada                                                                  

  - anyell al forn (cocció vuit hores a baixa temperatura)

  - filet de vedella amb salsa Cafè Paris

 

- Per postres:  bogeria de xocolata amb coulis de taronja amarga


- Cafès i infusions

 

- Celler:

  - blanc:  Gramona Xarel·lo (Penedès)

  - rosat:  Enate Cabernet  (Somontano)

  - negre:  Arzuaga Crianza  (Ribera de Duero)

  - cava:  Gramona Brut Imperial

  - aigües minerals

 

Donem fe que estava tant bo com sembla en llegir-ho. Cal felicitar l'equip de cuina.

 

Menció a banda mereix l'atenció rebuda per part del personal de servei a taula, encapçalats pels deferents MONTXO i MAGDA. Recordem ara que el Club fou fundat -precisament- pels maîtres dels més afamats restaurants de la Barcelona del moment.

Moltes veus ja ens demanaven de tornar-hi. És clar que el Restaurant La Gavina s'ho ha guanyat i que ja mirarem d'organitzar alguna altra activitat que finalitzi com aquesta; però temps al temps... tot arribarà.

 

Una jornada rodona més en el nostre esdevenir social. La colla es consolida. Ara només cal que ho faci amb més anticipació, per evitar ensurts com el patit en aquesta ocasió.

Facebook