L'Alt Empordà

Alt Empordà 35 347x260

Sortida tècnica-cultural per L'ALT EMPORDÀ.                                                                  

 


Amb el bon temps garantit (tal i com dèiem a la convocatòria) i l'autocar, aquesta vegada sí, ben ple, sortírem de bon matí cap a la destinació prevista.

Arribàrem a les deu a les modernes i modèliques instal·lacions que Collverd té a Vilamalla, on fórem amicalment rebuts pel senyor JORDI TEROL (un dels fundadors d'aquesta empresa fa ja trenta anys) i la NATÀLIA, del Departament Comercial.

Val a dir que el Sr.TEROL va fer una molt interessant xerrada gastronòmica a Golferichs allà pel mes de Novembre de 2007. En acabar ens va convidar a visitar-lo, la qual cosa hem acceptat i realitzat amb aquesta sortida.


Amb el seu ja conegut i excel·lent tarannà ens va anar mostrant les successives fases de la elaboració dels seus productes:  frescos, embotits, confits, conserves i semiconserves. No va defugir d'ensenyar-nos l'escorxador (en aquells moments sense funcionar i ben net), tot explicant-nos el mètode indolor de sacrifici dels animals.

Finalitzàrem la visita a la fàbrica amb una degustació d'algun del seus productes, generosament acompanyada d'un magnífic cava. Tot plegat anava de la mà d'un fluid diàleg entre les seves intervencions i les preguntes que li anàvem fent (no quedava cap sense resposta convincent).


Un breu desplaçament en l'autocar ens dugué a una granja on vàrem poder veure una nau de criança d'animals acabats de sortir de l'ou i unes altres (una de buida i l'altra ocupada) on es feia l'engreix durant els seus darrers dies, amb una tècnica que reprodueix artificialment el procés d'arribada de l'hivern, enganyant l'animal perquè així mengi força i augmenti el seu fetge d'una manera natural.

Alt Empordà 18 1100x825

Ben a prop veiérem una altra granja on els ànecs viuen en absoluta llibertat el 90% de les seves vides. S'ha de precisar que l'animal que treballen a Collverd no és l'ànec de l'espècie coll verd, del qual agafa el nom per ser característica d'aquestes terres, sinó el mulard (híbrid d'un mascle barberie i d'una femella pekin), que arriba a pesar més de set quilos, ben bé el triple que un coll verd.

Collverd 600x285

 

 

 

Telèfon:  972 509 341

 

www.collverd.com

 

 

 

No podem passar per alt el fet que la gran majoria de nosaltres vàrem aprofitar per comprar productes de Collverd a preus de fàbrica.

 

En conjunt, la visita va durar gairebé quatre hores. Ja tocava anar a dinar. En uns minuts canviàrem el paisatge planer de l'Alt Empordà per la frondosa riba del riu la Muga. Allà, a Boadella d'Empordà, envoltat de magnífics paratges naturals, es troba el restaurant El Trull d'en Francesc, referent de la cuina empordanesa de qualitat i cridat a ser un punt fort de la nostra diada.

Alt Empordà 33 1100x825

Les referències que teníem semblaven immillorables, però la realitat encara ho va superar:  tant la preparació de les taules, com el servei i els detalls rebuts foren exquisits, i el menú (amb el detall de la seva personalització pel Club) mereix un punt i apart.

Un abundant pica-pica de dotze varietats, un segon plat a escollir d'una carta de dinou, unes saboroses postres de vuit possibles, vins, cafès, cava... tothom va quedar satisfet, i això no és fàcil d'aconseguir. Un altre detall fou que les infusions ho eren d'herbes naturals, no de sobre.

El Trull logotip 600x600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telèfon:  972 569 027

 

 

www.trull-boadella.com

 

 

 

 

 

Menció especial pel seu propietari, en FRANCESC XAMBÓ, que va afegir la personalització a tot l'esmentat fins aquí.

 

Havent dinat ens dirigírem a la bonica població de Darnius, tot vorejant el Pantà de Boadella. No cal dir que els paisatges varen ser un motiu d'esbarjo durant tots aquests trajectes.

Alt Empordà 39 825x1100

A Darnius, que té un nucli medieval els orígens del qual es remunten a quan pertanyia al Comtat de Besalú, ens esperava el Secretari de l'Ajuntament (en absència del Mossèn, que havia hagut d'anar a Girona) amb la clau de l'església, normalment tancada a aquelles hores. L'Església de Santa Maria actual data del segle XIII, tot i que de ben segur que ja existia abans de l'any 983, quan surt esmentada per primera vegada. L'origen del poble s'explica a partir de la sagrera d'aquesta església. La visita d'aquesta joia del romànic tardà fou la cirereta de la jornada.

 

Des d'aquí ja tornàrem directament a Barcelona, on arribarem a l'hora prevista al programa.

Només ens queda agrair institucionalment l'actitud sociabilitzadora de tots els participants.

 

L'èxit d'aquesta Sortida Tècnica-Cultural ens ompla de satisfacció i ens encoratja de cara a les properes que tenim pensades.

Facebook