Barcelona des del mar - Santa Eulàlia

Barcelona des del mar Santa Eulàlia 347x217 Reviurem l'experiència.                                                                                                              

 


Diuen que recordar és reviure. Nosaltres anirem més enllà i reviurem plenament l'experiència de fa més de quatre anys, quan vàrem navegar per la línia de la costa barcelonina a bord de la goleta Far Barcelona. Fou una vivència d'immillorable record, fins i tot sol·licitada la seva repetició arran del Curs del Cinquantenari (petició que no va poder ser atesa per falta de dates disponibles). La crònica de Barcelona des del mar finalitzava amb aquestes paraules premonitòries:  “Algú apuntava la possibilitat de repetir-la... no és habitual que ho féssim, però tot és parlar-lo”.


En aquesta ocasió canviarem de vaixell i assolirà protagonisme el pailebot Santa Eulàlia (aquell que cada 5 de Gener ens porta els Reis ‒els bons, no els Borbons‒ a la ciutat).

Barcelona des del mar 1 550x308

Un pailebot és una goleta petita de tres pals. El Santa Eulàlia va ser avarat a la platja de Torrevella el 1918 i batejat originalment amb el nom de Carmen Flores (nom de la filla de l'armador). Navegà entre 1919 i 1927 per la Mediterrània transportant cereals, fusta, sal o minerals, principalment. I en dues ocasions va creuar l'Atlàntic amb destinació a l'illa de Cuba. L'any 1928 fou comprat per un armador mallorquí que el reformà traient-li el pal de mitjana i afegint-li un motor. Rebatejat com Puerto de Palma, aquest motoveler de dos pals es dedicà des del 1931 al contraban entre Barcelona i Ses Illes fins que fou requisat. Una nova vida sota la denominació Cala Sant Vicenç el feu dedicar durant gairebé quaranta anys al transport de passatgers i de càrrega. Ja el 1973 fou adquirit per l'empresa Sayremar, que el modernitzà i l'emprà des del 1975 com a vaixell auxiliar en treballs submarins i de salvament amb el pertinent nom de Sayremar Uno.

L'any 1997 el Museu Marítim de Barcelona va fer-se amb el pailebot en subhasta i el va restaurar en el seu aspecte original de veler de tres pals. Així fou com va tornar a navegar i començà a realitzar activitats diverses com a vaixell insígnia del Museu i de la ciutat. Actualment és una peça fonamental en tot tipus de programes educatius i activitats pedagògiques i ciutadanes relacionades amb la nostra mar. L'any 2010 la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya el declarà Bé Cultural d'Interès Nacional.


Pel que fa a la navegació en sí, us remeten a la crònica publicada al seu dia.

 

I sí, en acabat també repetirem a la bona taula dels amics del Restaurant La Gavina, que per aquesta ocasió ens tindran preparat:

La Gavina 550x365

- per compartir:

  · pa de coca amb tomàquet

  · amanida d'alvocat i gambes amb taronja i vinagreta de
    mostassa

  · calamars a la romana

  · croquetes de pernil

  · musclos a la marinera

- plat principal, a escollir:

  · paella Parellada o

  · turbot amb puré de carbassa i alls tendres o

  · anyell al forn

- bomba de xocolata amb coulis de maduixa i alfàbrega

- celler:

  · Sumarroca Blanc de Blancs (D.O. Penedès)

  · Juvé y Camps Viña Escarlata (D.O. Penedès)

- aigües minerals, cafès i infusions

 

Hi ha qui ens omple el cap parlant-nos de la realitat virtual, amb ulleres amb que percebem imatges com si fossin reals o visites de 360º a llocs on no hi som. Nosaltres no estem per romanços, si diem que naveguem és que naveguem i els plats a taula són per menjar, no per pujar les seves fotografies a les xarxes socials.


Una vegada més, si voleu viure la realitat real i menjar de gust, us esperem. Serà el 17 d'Octubre, dijous. La única pega és que les places són limitades (pel vaixell, no pel restaurant, és clar). Així doncs, afanyeu-vos, la inscripció ja és oberta.

 

 

PROGRAMA

  9:30 h.   Trobada al vaixell, amarrat al Moll de Bosch i Alsina (de la Fusta).*

10:00 h.   Navegació a bord del pailebot Santa Eulàlia.

13:30 h.   Dinar al Restaurant La Gavina.**

 

 

INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs, és de 45 euros per a soci, 47 euros per a cònjuge i 50 euros per a no soci.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el divendres, 11 d'Octubre, a qualsevol oficina de CaixaBank, a favor del Club de la Bona Taula, número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom.

Recordeu:  places limitades.
Els socis tenen un període preferent d'inscripció fins el 4 d'Octubre.

 

 

 

* Metro:  Drassanes (L3) o Barceloneta (L4).
   Bus núms. 59 ‒ D20 ‒ H14 ‒ V13 ‒ V17.
   Aparcament:  Moll de la Fusta (Pg. Colom, 1).

** Palau de Mar.
     Telèfon:  93 221 05 95.
     Metro:  Barceloneta (L4).
     Bus núms. 39 ‒ 45 ‒ 59 ‒ D20 ‒ H14 ‒ V13 ‒ V15 ‒ V17.
     Aparcament:  Pl. Pau Vila, 1.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook