Casa Calvet

Casa Calvet 0 347x260 Cicle de dinars:  restaurants barcelonins.                                                                      

 


Per tancar el tercer any ‒curs del Cinquantenari‒ del nostre cicle de dinars dedicat a Restaurants barcelonins hem escollit un de molt especial:  Casa Calvet.

Casa Calvet 1 300x400

 

La Casa Calvet fou un encàrrec fet l'any 1898 a ANTONI GAUDÍ per Juliana Pintó (vídua de Pere Màrtir Calvet, mort el 1894) i els seus fills Eduard i Pere, continuadors i impulsors de l'empresa tèxtil familiar, que ‒amb la raó social “Hijos de Pedro Mártir Calvet”‒ va arribar a ocupar 700 treballadors en tres fàbriques (a Vilassar, Orís i Camprodon).

GAUDÍ dissenyà la seva primera casa de l'Eixample en estil barroc català, propi del segle XVIII, que admirava i que influí força en la seva obra, palesant així que el seu geni podia expressar-se mitjançant qualsevol llenguatge arquitectònic:  gòtic, mudèjar, barroc, modernista.

L'arquitecte adoptà la distribució clàssica d'aquestes cases entre mitgeres del “barri dels fabricants”:  soterrani per a magatzem, planta comercial, principal amb terrassa a la façana posterior (vivenda pels propietaris), tres pisos (dividits en dos o quatre habitatges cadascun) destinats a lloguer i terrat a la catalana, d'on sobresurten els bustos de Sant Pere Màrtir (en honor del patriarca) i dels dos sants patrons de Vilassar de Dalt (Sant Genís d'Arle i Sant Genís de Roma), vila bressol de la família Calvet.

Sense haver-se postulat, fou el primer guanyador del recent instaurat per l'Ajuntament de Barcelona Concurs anual d'edificis artístics al millor construït a la ciutat l'any 1899. Tot i que és considerada l'obra més conservadora de GAUDÍ, el jurat va valorar “les seves línies generals ‒tan exteriors com interiors‒ i els detalls, que acusen una personalitat artística ben definida i un bon gust i una originalitat que resplendeixen en els alçats i també en la seva disposició útil”. Varen considerar excel·lent l'ús de la pedra, la fusta, el ferro forjat i colat, la ceràmica vidriada, l'estuc i el bronze.

El 12 de Juny de 1926, el cotxe mortuori amb les despulles de GAUDÍ, camí de la Sagrada Família, feu davant de Casa Calvet (que lluïa una llaçada negra en senyal de dol) una breu aturada.

 

Flanquejats per unes columnes que recorden bobines de fil (en al·lusió al negoci familiar), tenim el vestíbul d'accés a la finca i sengles locals comercials a banda i banda, on originàriament hi havia les dependències administratives de l'empresa. A dia d'avui trobem una xocolateria (a l'esquerra) i un restaurant (a la dreta).

Havent passat per diverses orientacions comercials (la darrera d'elles fou una botiga de disseny), el local de l'esquerra ofereix el punt de venda a Barcelona de Chocolates Brescó, una prestigiosa marca fundada a Benavarri (a la Franja de Ponent) fa quasi dos-cents anys per un sucraire provinent d'Alentorn (Lleida). Realment és un establiment que fa patxoca, paga la pena donar-hi un cop d'ull.

Casa Calvet 2 550x412Casa Calvet 3 550x412Casa Calvet 4 550x381

 

Però a nosaltres ens interessa més què hi ha a l'altre local.

Obert l'any 1994, el restaurant respecta amb fidelitat el seu aspecte original (ho ha de fer, per contracte, no debades es tracta d'un patrimoni inventariat): el paviment, l'alt sostre, tiradors i espieres de llautó daurat, compartiments on treballaven els comptables i oficinistes de la casa (on tindrem la nostra taula reservada), restes de mobiliari de l'època...


Recentment el negoci del restaurant ha canviat de mans, o sigui que no disposem encara de referències (crítiques, comentaris) d'aquesta nova proposta culinària; però ‒insistim‒ estem apostant pel marc.

Ve a ser com una visita cultural amb degustació gastronòmica inclosa.


I justament el que tindrem serà un menú degustació ‒anomenat Ruta de la Seda‒, compost de:

- aperitius China Crown

- rotllets imperials farcits de xiitake i verdures selectes

- blossom de llagostins amb salsa de Wanton

- broquetes de xai perfumades al romaní a l'estil Dunhuang

- xiaolongbao imperial

- pak choi amb salsa de soia a l'estil cantonès

- corbina salvatge aromatitzada al vi d'arròs embolcallada amb fulla de lotus al vapor

- arròs fregit especial amb llagostins i cebetes

- postres

- te


Més d'un s'haurà quedat sorprès (ho sabem)... feu-nos confiança!

 

Dinarem immersos en l'obra d'un GAUDÍ poc conegut. Serà el 8 de Maig, dimecres, a les 14 hores. El preu acordat és de 45 euros per a soci, 47 euros per a cònjuge i 50 euros per a no soci.

L'inscripció es tancarà el divendres anterior (dia 3) i es formalitzarà mitjançant l'ingrés a qualsevol oficina de CaixaBank, a favor del Club de la Bona Taula, compte número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom.

 

 

 

* C/ Casp, 48 (entre c/ Roger de Llúria i del Bruc).
  Telèfon (per qualsevol incidència): 93 315 80 95.
  Metro:  Urquinaona (L1 i L4).
  Bus núms. 7 ‒ 19 ‒ 39 ‒ 47 ‒ 54 ‒ 55 ‒ 62 ‒ D50 ‒ H12 ‒ V17.
  Aparcament:  SABA Urquinaona (c/ Pau Claris, 81 o Roger de Llúria, 23).

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook