Havaneres del Cinquantenari

Arjau 1 347x260 Sortida tècnica-cultural de tres dies:  28, 29 i 30 de Maig.                                          

 


Massa sovint rebem l'impactant missatge publicitari que diu “no t'ho pots perdre”, referint-se a viatges, pel·lícules o sèries de televisió, espectacles de tota mena, etcètera. I és mentida, ens ho podem perdre, naturalment. És més, ens ho perdem i no passa res. I moltes vegades aquells que no s'ho han perdut ens diuen que no era per tant. I al cap de quatre dies mal comptats ja ningú s'en recorda d'aquella cosa “imperdible”. Personalment és quelcom que ens té avorrits, per això no us direm “que no us podeu perdre” aquesta darrera sortida tècnica-cultural del curs del Cinquantenari; però sí que us podem assegurar que ens ho passarem d'allò més bé i que els tres dies seran difícilment oblidables. Només cal que doneu un cop d'ull al programa de visites i àpats... i li afegiu les havaneres (i el seu corresponent rom cremat!).

En aquest article us avancem alguns detalls. S'ha treballat per omplir de contingut les diferents franges horàries en els tres dies previstos; però sense haver-nos d'atabalar per anar d'un lloc a l'altre, amb distàncies i durades proporcionades.

 

Sortirem en modern autocar el darrer dimarts de Maig cap a l'Empordà, on es duran a terme totes les activitats programades. De camí es farà l'habitual parada “per fer un cafè, un mos... o el que calgui” (per compte dels assistents).

Museu del Suro 550x413

 

Començarem a Palafrugell per una experiència (Les tapes dels tapers) organitzada conjuntament pel Museu del Suro i La Cuina de l'Isaac, un maridatge entre la cultura, el patrimoni i la gastronomia.

En la visita guiada al Museu del Suro coneixerem de primera mà l'antic ofici dels tapers i ens aproparem a la “civilització” surera, substrat de totes les poblacions situades al voltant de les Gavarres.

Durant el recorregut se'ns parlarà de la importància de la gastronomia en la forma de vida dels treballadors de la indústria surera.

Seguidament al restaurant La Sala Gran (de Llofriu) ens regalarem la proposta culinària del xef ISAAC SABRIÀ, amb el tast d'una selecció dels menjars de que gaudia la gent del territori, tant dels menjars de diari com el de les festes i les xefles a que estaven tan avesats i que al seu dia ja ens va ponderar el professor JAUME FÀBREGA (La cuina modernista).

Tapers 550x541

 

Aquí el teniu referit:

- esqueixada de bacallà

- peixet fregit

- peixopalo amb tripa de bacallà i patates

- suquet de gatets

- arròs a l'estil empordanès

- platillo de mandonguilles amb pop de Palamós i trompetes de
  la mort

- maduixes macerades amb espuma de crema catalana

- celler:
   · Clos Primat blanc (D.O. Empordà)
   · Clos Primat negre (D.O. Empordà)

- pa, aigua, vi i cafès

 

D'això en diuen que és “un projecte de rescat”, que és “cuina de la memòria”. I nosaltres que els ho agraïm!

 

Havent dinat ens arribarem a Calella de Palafrugell, però no encara a l'hotel. Bé que en les repetides ocasions que hi hem fet estada hem voltat lliurement per la vila, però mai ha estat protagonista de cap de les nostres activitats. Enguany hem volgut esmenar aquesta mancança i ho farem d'una manera excelsa, ho farem de la mà de l'insigne JOSEP PLA.

Josep Pla Calella de Palafrugell 550x391


La Ruta Josep Pla és un passeig literari ‒dissenyat per la Fundació Josep Pla‒ per conèixer diversos indrets significativament planians de Calella de Palafrugell.

El punt de trobada és l'oficina de turisme, ubicada a Sa Perola, antic tenyidor de xarxes. La passejada transcorre des del Mirador dels Burricaires, al Port Bo i a la Platja del Canadell, passant arran d'aigua per la terrassa de Can Genís.

A Calella, els textos de Pla, que llegirem entre tots, ens evocaran el paisatge i l'estiueig de la seva joventut. I coneixerem uns quants calellencs importants:  la Marieta Batlle, en Pepet Gilet, l'Hermós...

 

I llavors sí, sadollats de nous coneixements, ja serà l'hora d'aposentar-nos en les respectives habitacions prèviament reservades i refer-nos una mica per tal d'encarar-nos amb el sopar.

L'Hotel Alga**** és, alhora, una tradició i una garantia per a nosaltres. Una cadena de coincidències (que va començar amb la nostra estimada ÀVIA REMEI, de qui més endavant tornarem a parlar) ens va portar a establir una relació que s'ha demostrat plenament profitosa amb el pas del temps. En l'any del Cinquantenari no volíem negligir-la. Les seves instal·lacions (no només les confortables habitacions, també el jardí, la piscina o l'acollidor bar) i la seva ubicació privilegiada amb vistes al mar fan que sempre hi tinguem ganes de tornar.


Pel que fa als sopars que hi farem les dues nits, l'experiència ens porta a fer-lis tota la confiança que s'han guanyat. Mitjançant el seu restaurant El Càntir (el serveis del qual s'ofereixen més enllà de la clientela de l'hotel), la gastronomia ha estat sempre un aspecte ben cuidat per part de la gerència, contractant xefs de prestigi que presenten propostes ben atractives. Hores d'ara no us les podem avançar, ja que la seva és una cuina elaborada amb productes de temporada.

Museu de la Confitura 550x366

 

L'endemà aixecarem els ànims amb un esmorzar de bufet. Tot seguit ens desplaçarem fins a la veïna població de Torrent, on visitarem el Museu de la Confitura.


El Museu de la Confitura es va inaugurar l'estiu de 2004 i des d'aleshores no han parat de fer confitures, investigant nous gustos de melmelades i gelees.

S'hi realitzen cursos, exposicions, celebracions...

Ens explicaran la diferència entre confitura, melmelada i gelea; veurem la cuina on es preparen i ens oferiran una petita degustació.

Disposen de llibreria i botiga especialitzades.

 

A tocar, al terme municipal de Palau‒Sator, s'hi troba el Mas Saulot, amb més de 20 hectàrees de pomeres. Des d'uns anys ençà ens varen decidir a comercialitzar la sidra Mooma (de Montgrí + poma), la primera sidra catalana. És una beguda fresca, completament natural, baixa en alcohol i saludable. En la visita ens mostraran el procés d'elaboració dels seus productes (ofereixen quatre tipus monovarietals, que tastarem), tanmateix les tècniques del camp i les plantacions.

Mooma 1 550x388Mooma 2 550x388

I dinarem allà mateix, al cor de l'Empordà i entre pomeres, amb plats relacionats amb el món de la poma i la sidra, així com tradicionals de la seva família (sisena generació que hi són), maridats ‒naturalment!‒ amb sidra:

- a compartir:

  · amanida de l'hort

  · espàrrecs verds brasejats amb salmó i salsa de festucs

  · pastís de truites de l'àvia Fina

  · xistorra a la sidra Mooma

  · calent de compota de poma amb botifarra negra

  · pa de coca amb tomata

- bacallà amb poma i allioli gratinat

- pastís de poma de l'àvia Nita

- sidra Mooma

- aigües i cafè

Sant Sebastià de la Guarda 550x413

 

Aprofitarem la tarda per anar a la que probablement serà una nova descoberta per a molts de nosaltres:  el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, que és el testimoni de l'ocupació d'un lloc privilegiat des de fa, almenys, 2.600 anys.


Coneixerem l'història del jaciment ibèric (segles VI a I a.C., recentment consolidat i senyalitzat), de la Torre de Guaita (del segle XV, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional), de l'Ermita i l'Hostatgeria (segle XVIII) i del Far (del segle XIX).


Tot al cim d'una muntanya amb penya-segats sobre el mar i amb una de les millors panoràmiques de la Costa Brava (si el dia és clar, s'albiren els Pirineus).


Qui pot voler més?

Arjau 2 550x365

Mirarem de sopar d'hora per donar pas a la cirereta del pastís d'aquestes jornades.

Si teníem per costum en les sortides de tres dies fer un brindis la segona nit, enguany havíem de lluir-nos:  hem organitzat una cantada d'havaneres privada amb el grup Arjau (a una sala del mateix hotel).


El grup Arjau té una brillant trajectòria de més de vint anys, amb participació en les cantades més importants de Catalunya (la Mostra de l'Havanera Catalana de Palamós, les Festes de la Mercè a Barcelona i les Cantades d'Havaneres de L'Escala i de Calella de Palafrugell), a banda d'haver actuat al Palau de la Música Catalana i de viatges a l'estranger (Cuba, Holanda, Getxo, Granada o Escòcia).

Tenen discografia editada (quatre àlbums propis més algunes col·laboracions), que recull una mostra de les seves cançons.

En aquesta ocasió els hi demanarem que ens interpretin l'havanera titulada L'Àvia Remei, dedicada a la nostra amiga, amb música de Maria Teresa Monclús Marquès i lletra de Joana Gaja Vives.


Òbviament, hi haurà un bon rom cremat!


El cost d'aquesta vetllada no es repercuteix als assistents de la sortida tècnica-cultural, sinó que anirà a càrrec dels estalvis que el Club ha pogut fer els darrers anys, amb aquesta idea que serveixin per enlairar la celebració del Cinquantenari.

 

La tercera i darrera jornada començarà amb la sempre feixuga circumstància d'haver d'abandonar l'estatge festiu. Ens dirigirem al nord, cap el Cap de Creus, on tenim el Monestir de Sant Pere de Rodes, una joia del romànic català.

Sant Pere de Rodes 1 550x234Sant Pere de Rodes 2 550x234

Del Monestir de Sant Pere de Rodes ja es té notícia des de l'any 878, quan era una humil cel·la monàstica. Durant la primera meitat del segle X es convertirà en abadia independent. La seva configuració principal l'adoptarà en els segles XI i XII, tot i que va continuar sent objecte de successives reformes al llarg de la seva dilatada història, que acabà el 1835, quan fou abandonat definitivament arran de la desamortització.

De la mà d'un guia expert, recorrerem els espais més emblemàtics (l'església, la torre de defensa, el claustre), descobrint la seva història i la seva arquitectura. I sí, aquí també tornarem a fruir d'unes vistes excepcionals.

 

Tot s'acaba, però. I per deixar-nos un bon regust, la darrera fita serà tornar a dinar a El Trull d'en Francesc, restaurant recomanat pel Club (vegeu Restaurants) i on els socis tothora rebrem un tracte especial.

El Trull den Francesc 1100x458

La Fageda 70 550x412


El Trull d'en Francesc és un restaurant de cuina empordanesa de qualitat, tot un referent a la comarca, situat en un entorn natural privilegiat. En les successives ocasions que hi hem anat, sempre ha superat les expectatives, amb menús de temporada, basats en productes de proximitat, amb gran quantitat i varietat d'opcions i ‒per descomptat‒ d'una qualitat immillorable. Tan aviat com disposem de la seva nova proposta us la detallarem.


Un darrer cop d'ull al riu La Muga i la resclosa del Cordó, amb la seva fauna autòctona (com l'ànec collverd), serà el preludi al moment del retorn a Barcelona.

 

Com veieu, un programa ben eixerit, tot pensat a fi de bé. Si tot va com ha d'anar, quedarem prou contents de no haver-nos-ho perdut i, quan ho expliquem, donarem una mica d'enveja.

La inscripció és oberta des d'ara mateix. No dubteu gaire, si l'agenda us ho permet, apunteu-vos-hi!

 

 

PROGRAMA

Dimarts, 28 de Maig

  9:30   Sortida de l'autocar de la cruïlla de Sepúlveda-Casanova.
            Es farà alguna parada per fer un cafè, un mos... o el que calgui.

12:00   Visita guiada al Museu del Suro, de Palafrugell.

14:00   Dinar al restaurant La Sala Gran, de Llofriu.

17:30   Ruta Josep Pla a Calella de Palafrugell.

20:00   Inscripció en l'Hotel Alga****, segons l'habitació reservada (individual o doble).ˡ

21:30   Sopar al mateix hotel.

 

Dimecres, 29 de Maig

10:30   Visita (i degustació) al Museu de la Confitura, de Torrent.

12:00   Visita (i degustació) a Mooma, de Palau‒Sator.

14:00   Dinar a les pròpies instal·lacions de Mooma.

17:00   Visita guiada al Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.

21:00   Sopar a l'hotel.

22:30   Cantada d'havaneres a càrrec del grup Arjau (amb rom cremat).

 

Dijous, 30 de Maig

10:00   Deixarem l'hotel.

12:00   Visita guiada al Monestir de Sant Pere de Rodes.

14:00   Dinar a El Trull d'en Francesc, de Boadella d'Empordà.

17:00   Tornada cap a Barcelona, on és previst d'arribar cap a quarts de vuit del vespre.

 

 

INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs², és de 225 euros per soci (en habitació doble compartida) o de 245 euros (en habitació individual). Per a cònjuges, 230 i 250. I per a no socis, 235 i 255 euros, respectivament.

Cal fer una pre-inscripció abans del dimarts, 30 d'Abril mitjançant un ingrés de 100 euros a qualsevol oficina de CaixaBank, a favor del Club de la Bona Taula, compte ES95-2100-3203-2722-0049-6182. Feu constar el vostre nom.
La resta, pel mateix procediment, com a més tard el divendres, 24 de Maig.

Es reservaran les places per rigorós ordre d'inscripció. L'ordre d'inscripció determinarà la posició del seient a l'autocar.

Un dels socis assistents serà premiat amb el reemborsament de l'import de la seva inscripció.

 

 

¹ Telèfon de l'hotel (per cas d'incidència):  972 61 70 80.
² Desplaçaments en autocar, tots els àpats (3 dinars, 2 sopars i 2 esmorzars), allotjament (dues nits) i les degustacions i visites
   indicades.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook