Refugi 307

Refugi 307 0 347x230 Espai patrimonial de memòria històrica.                                                                                

 


A Barcelona tenim el dubtós ”honor” de ser una de les primeres ciutats en patir bombardejos indiscriminats sobre la població civil indefensa en el decurs d'una guerra. Succeí durant la guerra civil del 1936-39, esdevinguda arran de l'aixecament de part de l'exèrcit espanyol contra el govern republicà.

Els barcelonins es llençaren a fer refugis sense cap mena de preparació. Per tal de posar-hi ordre, l'Agost de 1937 es creà la Junta Local de Defensa Passiva de Barcelona, depenent de la Comissió d'Urbanisme i Obres de l'Ajuntament de Barcelona, que va publicar dos butlletins on s'informava sobre l'ús de materials i de com calia construir els refugis. Tanmateix el Sindicat d'Arquitectes de Catalunya designava un arquitecte competent que s'en encarregués de la tutela dels treballs. El model barceloní de defensa passiva fou seguit pocs anys després per altres ciutats (Londres, Paris, Berlín) en el marc de la Segona Guerra Mundial.

Refugi 307 1 550x266

A mitjans de Juliol de 1938 la Junta va confeccionar un atles per districtes on constaven 1.293 refugis planificats. S'ignora quants van arribar finalment a ser duts a terme. En els darrers anys s'ha tirat endavant una tasca arqueològica de recuperació de la memòria històrica, localitzant-se diversos refugis i posant-los en valor i a l'abast de la ciutadania contemporània.


Nosaltres visitarem el Refugi 307, excavat a la muntanya pels veïns del barri del Poble Sec i que en l'actualitat està gestionat pel Museu d'Història de Barcelona. A través dels seus 400 metres de túnels reviurem les angoixes d'unes persones que s'enfrontaren a una nova i execrable pràctica militar.

El Refugi 307 esdevé un autèntic memorial de la lluita per la supervivència i palesa el desastre quotidià de les guerres, lluny de falses gestes d'heroisme (sovint inútils).

 

En acabat ens mantindrem en la línia històrica del segle XX, però amb un enfocament radicalment contrari, d'una manera molt més amable.

Refugi 307 Elche 550x366


L'any 1959 (vint anys acabada la guerra civil, o sigui, ara fa seixanta anys) un matrimoni il·licità obria un bar-restaurant que ha aconseguit ser un clàssic del Poble Sec i de Barcelona tota, l'Elche. Aviat guanyà clientela entre els artistes i el públic dels teatres del veí Paral·lel. La fama dels seus arrossos llevantins ‒ho dèiem‒ traspassà els límits del barri, mentre els fills agafaven les regnes del negoci familiar.


Del seu ampli ventall de menús per a grups, hem escollit la següent proposta:

- per compartir:

  · cebetes tendres arrebossades amb romesco

  · calamarsets a la planxa

  · escalivada amb favetes nanes i orenga

  · croquetes de pernil ibèric

- paella de marisc

- crema catalana cremada amb melindro del Berguedà

- celler:  Fray Germán (verdejo, D.O. Rueda)

- aigües minerals, cafès i infusions


No hi ha dubte que, gràcies a l'Elche, tornarem a arrodonir una activitat de dissabte al voltant d'una bona taula.

 

Una vegada més, fidels a nosaltres mateixos, gaudirem d'Història i Gastronomia.

Ja podeu inscriure-us. Tornem a tenir les places limitades (per l'aforament del espai a visitar), tot i que hem previst alguna solució. Per si de cas... no badeu!

 

 

PROGRAMA

11:15 h.   Trobada a l'entrada del Refugi 307.*

11:30 h.   Visita guiada a l'espai patrimonial de memòria.

14:00 h.   Dinar al Restaurant Elche.**

 

 

INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs, és de 45 euros per a soci, 47 euros per a cònjuge i 50 euros per a no soci.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el dimarts, 9 d'Abril, a qualsevol oficina de CaixaBank, a favor del Club de la Bona Taula, número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom.

Places limitades.

Els socis tenen un període preferent d'inscripció fins el 31 de Març.

 

 

 

* C/ Nou de la Rambla, 175.
   Metro:  Paral·lel (L2 i L3).
   Bus núms. 21 ‒ 121 ‒ D20 ‒ H14 ‒ V11.

** C/ Vila i Vilà, 71.
    Telèfon:  93 441 30 89.
    Aparcaments:  c/ Vila i Vilà, 52 (Fitness Place) ó 44 (Vinci Park).

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook