Pinord, més enllà del Penedès

Pinord xerrada 0 347x169 A càrrec de JAUME VALLÈS, director de viticultura del Celler Mas Blanc
(D.O.Q. Priorat, de Bodegues Pinord).                                                         

 


NOTA:  Activitat ja realitzada, pendent de ressenya.

 

 

Pinord és una empresa de caire familiar ‒i n'hem tingut sobrades proves quan les visites de l'any passat (Tarragona i Santes Creus (i Calçotada) i Pinord) i amb el Gourmet Barceloní del 2018:  acte d'investidura‒, la qual cosa no implica necessàriament que sigui una empresa petita; ans al contrari, Pinord és a dia d'avui una marca de dimensions considerables, profundament arrelada al Penedès i que s'ha estès cap a altres zones vinícoles catalanes i més enllà.


Els orígens cal buscar-los en la veïna població de Sant Cugat Sesgarrigues, on la família TETAS hi tenia fa 150 anys la finca on conreava la vinya i el mas on elaborava el vi. Una fita cabdal en la història que ens ocupa fou l'any 1942, quan en JOSEP Ma. TETAS VENDRELL (nomenat pel Club Gourmet Barceloní de l'Any 1990, d.e.p.) va fundar l'actual celler. Sembla ser que el volia anomenar “Pi del Nord” (en referència a un gran pi de la finca) i no li varen autoritzar (sembla absurd, oi?... i ho és:  català, 1942... ja sabeu com anaven les coses llavors), així que va pensar-se Pinord i així ho tenim. Ell mateix fou el creador del primer vi d'agulla d'Espanya, el Reynal, diuen que inicialment pensat pel públic femení. Sigui com sigui, l'èxit fou immediat i va superar totes les expectatives.

Pinord xerrada 1 550x273


En els anys següents (dècades dels '50s i '60s) Pinord va experimentar un gran creixement:  neix el cava Marrugat (en honor de la seva senyora, N'ANTONIA MARRUGAT); s'elaboren nous vins tranquils, moscatells... un catàleg ja considerable; comencen també les exportacions.

Seguiren dues dècades on l'afany emprenedor i innovador es traduí en la introducció i adaptació al Penedès de noves varietats que avui dia ja ens resulten familiars, però que llavors eren només noms exòtics:  cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, syrah, pinot noir, gewürztraminer... Sense oblidar les varietats autòctones (xarel·lo, macabeu, parellada, garnatxa, ull de llebre), algunes de les quals mantenen en vinyes de més de seixanta anys.

Els '90s marquen una nova embranzida pel projecte empresarial de la família TETAS:  adquisició de cellers d'altres denominacions d'origen, nous vins reserva i gran reserva, expansió internacional i la assumpció del concepte d'agricultura ecològica.


Sota la direcció de JOAN JOSEP TETAS ‒i amb la total complicitat de la seva esposa, Na ROSA MARIA, més l'implicació plena de la següent generació de la família‒, Pinord es pot sintetitzar avui en unes quantes dades reveladores:

- elabora vins a diverses zones vinícoles:  Penedès, Priorat, Ribera de Duero, Rioja, Rías Baixas, Terra Alta, Rueda i Navarra, a més de la
  seva línia de caves.

- fins a 57! vins i caves hem comptat entre les seves diferents propostes.

- són presents a 45 països (dels cinc continents).

- consolidada la seva aposta per l'agricultura ecològica, han donat un pas més i han aconseguit tenir la primera bodega certificada en
  aplicar els principis de l'agricultura biodinàmica.

- els premis i reconeixements internacionals acumulats pels seus vins són nombrosos des de fa anys.


La història de Pinord ells mateixos la resumeixen així:  tradició familiar, esperit pioner i innovador, amor a la terra i passió pel bon vi.


Lògicament, acabada la presentació, us oferirem la corresponent degustació. Hores d'ara no sabem per on anirà la cosa (tipus de vi ‒o cava‒, denominació d'origen...), deixem-ho a les seves mans, segur que la seva proposta no ens decebrà.

 

I sí, a l'igual que el mes precedent i com farem durant la resta del curs, sortejarem entre els presents un àpat per a dues persones en el contrastat Restaurant La Gavina, ubicat des de fa vint-i-cinc anys al Palau de Mar.


No volíem commemorar el nostre cinquantenari sense la presència dels amics de Pinord entre les xerrades gastronòmiques de les XXI JORNADES SOBRE TEMES DE GASTRONOMIA I HOSTALERIA. Ara només ens cal la vostra assistència perquè la festa sigui rodona.

 

 

Lloc:     Sala d'Actes del Centre Cívic CASA GOLFERICHS
            Gran Via de les Corts Catalanes, 491 (xamfrà c/ Viladomat)

Data:    dimarts, 13 de Novembre de 2018

Hora:    18:30 hores

 

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada 15 minuts abans de l'inici de la conferència. Recollida per ordre d'arribada.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook