Pinord

Pinord 001 347x268

Visita a les seves instal·lacions de Vilafranca del Penedès.                                               Manifestàvem en la crònica de la nostra sortida tècnica-cultural a Tarragona i Santes Creus (i Calçotada) el nostre compromís de tornar a Pinord, per visitar amb l'atenció que es mereixen les instal·lacions que Pinord té a Vilafranca del Penedès. Doncs aquí teniu la confirmació del seu acompliment.

A diferència de llavors, en aquesta ocasió li vàrem dedicar tot el nostre temps. A l'igual que llavors, fórem rebuts amb tota la seva calidesa humana. La nostra principal amfitriona fou la mestressa, la nostra amiga ROSA MARIA, ella sempre tan cordial i que a més estava força contenta per la bona notícia que acabaven de rebre:  havien guanyat uns prestigiosos premis internacionals. Tot seguit ho comentem, paga la pena.

La reputada International Wine & Spirit Competition (amb seu al Regne Unit, operativa des del 1969 ‒com nosaltres!‒) ha concedit el Gold Outstanding 2017 i el Cava Trophy 2017 al seu Marrugat Gran Reserva Brut Nature Millésime 2011, destacant que “les bombolles fines en copa mostren aromes de flors blanques, fruites vermelles, fruits secs i brioix. Paladar elegant, amb cos, fresc i deliciós. Qualitat excepcional”. Nosaltres vàrem tenir la sort de comprovar-ho aquell mateix dia, més endavant ho expliquem.

 

La visita va començar ‒precisament‒ pel Celler Antònia Marrugat. I abans de continuar el relat, creiem oportú parlar de Pinord, que és una empresa de caire familiar ‒i en aquella fugaç visita ens ho demostraren abastament‒, la qual cosa no implica necessàriament que sigui una empresa petita; ans al contrari, Pinord és a dia d'avui una marca de dimensions considerables, profundament arrelada al Penedès i que s'ha estès cap a altres zones vinícoles catalanes i més enllà.

Pinord 1 550x550


Els orígens cal buscar-los en la veïna població de Sant Cugat Sesgarrigues, on la família TETAS hi tenia fa 150 anys la finca on conreava la vinya i el mas on elaborava el vi. Una fita cabdal en la història que ens ocupa fou l'any 1942, quan en JOSEP Ma. TETAS VENDRELL (nomenat pel Club Gourmet Barceloní de l'Any 1990, d.e.p.) va fundar l'actual celler. Sembla ser que el volia anomenar “Pi del Nord” (en referència a un gran pi de la finca) i no li varen autoritzar (sembla absurd, oi?... i ho és:  català, 1942... ja sabeu com anaven les coses llavors), així que va pensar-se Pinord i així ho tenim. Ell mateix fou el creador del primer vi d'agulla d'Espanya, el Reynal, diuen que inicialment pensat pel públic femení. Sigui com sigui, l'èxit fou immediat i va superar totes les expectatives.

En els anys següents (dècades dels '50s i '60s) Pinord va experimentar un gran creixement:  neix el cava Marrugat (en honor de la seva senyora, N'ANTONIA MARRUGAT); s'elaboren nous vins tranquils, moscatells... un catàleg ja considerable; comencen també les exportacions.

Seguiren dues dècades on l'afany emprenedor i innovador es traduí en la introducció i adaptació al Penedès de noves varietats que avui dia ja ens resulten familiars, però que llavors eren només noms exòtics:  cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, syrah, pinot noir, gewürztraminer... Sense oblidar les varietats autòctones (xarel·lo, macabeu, parellada, garnatxa, ull de llebre), algunes de les quals mantenen en vinyes de més de seixanta anys.

Els '90s marquen una nova embranzida pel projecte empresarial de la família TETAS:  adquisició de cellers d'altres denominacions d'origen, nous vins reserva i gran reserva, expansió internacional i la assumpció del concepte d'agricultura ecològica.

Sota la direcció de JOAN JOSEP TETAS ‒i amb la total complicitat de la seva esposa, Na ROSA MARIA, més l'implicació plena de la següent generació de la família‒, Pinord es pot sintetitzar avui en unes quantes dades reveladores:
- elabora vins a diverses zones vinícoles:  Penedès, Priorat, Ribera de Duero, Rioja, Rías Baixas, Terra Alta, Rueda i Navarra, a més de la seva línia de caves.
- fins a 57! vins i caves hem comptat entre les seves diferents propostes.
- són presents a 45 països (dels cinc continents).
- consolidada la seva aposta per l'agricultura ecològica, han donat un pas més i han aconseguit tenir la primera bodega certificada en aplicar els principis de l'agricultura biodinàmica.
- els premis i reconeixements internacionals acumulats pels seus vins són nombrosos des de fa anys.

La història de Pinord ells mateixos la resumeixen així:  tradició familiar, esperit pioner i innovador, amor a la terra i passió pel bon vi.

Podeu saber-ne més a través de la seva acurada pàgina web.


La nostra experiència amb Pinord ‒sempre ho hem dit‒ també ve de lluny. La seva fidel col·laboració amb la simpàtica tómbola d'obsequis que cada any acompanya l'Acte d'Investidura del Gourmet Barceloní demostra la seva generositat. Una generositat que va arribar a límits inesperats quan la nostra curta visita del passat mes de Març. I que en aquesta ocasió s'ha tornat a repetir, ja ho veureu si continueu llegint.


Reprenem el fil, doncs. Dèiem que Na ROSA MARIA va ser amb nosaltres en tot moment. És cert, però no ens podem oblidar d'en MARTÍ, l'home habitualment encarregat d'atendre les visites. Fou un plaent guiatge a dues veus. També ens situàvem al Celler Antònia Marrugat ‒del qual ara ja coneixem el perquè del seu nom‒, on tinguérem unes primeres explicacions abans de baixar a visitar la cava.

Pinord 008 360x240Pinord 021 360x240Pinord 037 360x240

Es tracta d'una cava com cal i que, a més, té alguns elements museïtzats (com ara fotografies antigues de la família i dels entorns). Allà en MARTÍ ens explicà la funció dels llevats dins del procés d'elaboració del cava, així com les manipulacions necessàries a les rimes per tal d'anar-los recollint cap el coll de l'ampolla una vegada ja s'ha acabat el temps d'envelliment. I ‒a pregunta d'un dels assistents‒ ens va diferenciar el raïm destinat a vins blancs tranquils del reservat a la producció de cava i que no és res més que el moment de la collita, que en el cas del dedicat a fer cava es cull més verd.

Pinord té una finca situada en el paratge pròxim de l'Ermita de Muntanyans on conreen cabernet sauvignon i varietats blanques. D'aquestes tan pot ser que les destinin a la D.O. Penedès com a la D.O. Cava. També compren raïm a altres pagesos.

Pinord 055 270x180Pinord 056 270x180Pinord 057 270x180Pinord 061 270x180

En tornar a la superfície vàrem rebre les explicacions pertinents de com es prepara una botella des que surt de les rimes fins a tenir-la en disposició d'oferir-la al mercat. Veiérem els processos mecanitzats de congelació del coll, canvi de xapa per tap de suro (amb reomplerta pel mig), col·locació del morrió i etiquetatge.

Pinord 043 360x540Pinord 048 360x540Pinord 053 360x540

El moment anecdòtic fou quan una de les assistents s'atreví a fer el desgorjat manual d'una ampolla, sota la supervisió d'un expert, això sí, ja que la pressió continguda pot arribar a ser de fins a sis atmosferes i cal anar amb compte.

Abans de continuar tan distreta visita, vàrem assaborir un tastet del cava Marrugat +Natura, un brut nature ecològic fet de les varietats tradicionals (macabeu, xarel·lo i parellada), amb 16 mesos de repòs a la cava i que també tinguérem l'oportunitat de beure'l acabat de desgorjar i a temperatura de celler. Bo de debò.

El recorregut ens portà llavors per unes naus climatitzades de guarda i criança. Allà hi havien palets col·locats en robots que els fan girar de manera que s'accelera el procés de portar els llevats morts al coll de les ampolles. I també un racó on es guarda acuradament una selecció de caves, la reserva privada, en espera ‒ens confessà la ROSA MARIA, que té tres fills i tots ells encara solters‒ d'algun esdeveniment familiar que s'ho mereixi (esteu avisats, noia i nois!).

De camí cap a la sala de degustacions, passàrem per un espai on aquell dia va coincidir que tocava preparar un lot de les nostres benvolgudes Moscatell Àmfora, un producte que ‒per les seves peculiars característiques‒ exigeix manipulació artesanal. Allà vàrem poder saludar l'equip que fa possible que aquesta exquisidesa arribi així a les nostres taules.

Pinord 086 550x825Pinord 097 550x367

Havíem arribat a la fi del recorregut. Ens trobàvem ja davant unes taules ben parades i tothom va seure expectant (encara recordant la fantàstica experiència de feia uns mesos).

Va ser aquell també el moment que va aprofitar la resta de la família TETAS per venir a saludar-nos. Allà teníem en JOAN JOSEP i dos dels seus fills, la MIREIA i el JOSEP Ma.; tots tres s'havien passat el matí ‒com fan tots els dijous de l'any‒ comprovant (via tast) l'estat i l'evolució dels diferents vins que surten d'aquest celler vilafranquí. El JOAN (el fill petit) es trobava de viatge a Tailàndia per afers de negocis.


De primer ens varen presentar el nou projecte de la casa, un projecte personal de la MIREIA anomenat Les Llunes, que consisteix en vins blancs envellits en bóta de roure i que aporten volum en boca, provinents d'agricultura biodinàmica.

Foren aquests:

- Lluna Nova (13º), un monovarietal de xarel·lo procedent de
  vinyes velles (75 anys) de la seva
finca de Muntanyans.
  Vàrem tastar l'anyada 2015, una petita producció (2.000
  ampolles) que neix d'una vinya que té
només una hectàrea.
  La nota de tast ens parla d'intensitat, flaire d'herbes aromàtiques i de cítrics, complexitat amb fusta i fumats (dels 8 ó 9 mesos en bóta).

- Lluna Plena (11,5º), tanmateix de vinyes velles (encara que no tant, “només” 45 anys) de la mateixa finca de Muntanyans, però ara de
  la varietat adaptada chardonnay.

  En aquesta proposta ens vénen notes tropicals (pinya, plàtan) i de fusta (però menys torrada).


I per si això no hagués estat prou, a continuació arribaren tres excel·lents mostres de cava... maridades amb deliciosos torrons artesans! (per allò de la proximitat a les festes nadalenques):

- Marrugat Brut Rosat, un reserva de 15 mesos fet amb garnatxa i que aporta fruita vermella.
  Acompanyat d'un torró de massapà amb fruita.

- Marrugat Rima 32 Gran Reserva 2010, un brut nature de 60 mesos a partir de varietats originàries de França (pinot noir i chardonnay),
  la qual cosa fa que parlem d'un cava xampanyitzat. Tenim
fruita vermella (pel pinot noir), aromes del llevat i fruita seca.
  Un llaminer torró de gema en feu els honors.

- Marrugat Gran Reserva Brut Nature Millésime 2011 (o sigui, el que acabava de rebre els premis de l'I.W.S.C.), l'emblema de la casa,
  resultat del cupatge de les tradicionals macabeu, parellada i
xarel·lo, on ressalten els aromes de criança (llevats).
  Per a no ser menys tradicional, el torró fou el tou.

Ja us adoneu, oi? Una festa dels sentits! Cal insistir en com ens sentim d'aclaparats amb les atencions que sempre ens brinda aquesta família?


Aquesta vegada no teníem l'horari tan restringit (tan sols havíem d'anar a dinar i ja ho teníem parlat, que no hi hauria cap problema pel retard) i ens vàrem rescabalar de l'atabalament del mes de Març. Cadascú, d'acord amb el què havíem après i amb els propis gustos, va fer la compra que li va semblar oportuna, amb l'avantatge que ens ho podien enviar a casa i així estalviar-nos d'anar carregats la resta del dia.

En tant que Club vam estrènyer encara més els llaços que ens uneixen a Pinord. Fou una jornada que deixarà petjada al nostre esdevenir i un record immillorable als nostres cors. Gràcies ROSA MARIA, gràcies JOAN JOSEP, gràcies MIREIA i JOAN (i també a l'absent JOSEP Ma.)... formeu una família molt eixerida i mereixeu tota la nostra estimació. Ah!, i no ens voldríem oblidar de felicitar-vos pel 75è. aniversari de la fundació del celler.

Pinord 105 550x412

 

 

Fet i fet a l'hora de dinar vàrem tenir l'encert de fer cas de la seva recomanació i anar al restaurant Masia La Torre del Gall, on ells acostumen a celebrar les seves festes familiars.


Conegut anteriorment com el Mas de les Garrigues, la Masia La Torre del Gall és una masia del segle XV construïda sobre ruïnes romanes.

Emplaçada a Sant Cugat Sesgarrigues (on precisament situàvem les arrels de la nissaga propietària de Pinord), en la confluència de dues vies romanes procedents del Vallès i del Barcelonès (direcció Tarragona), era un punt de control. Ara es pot contemplar un espectacular mar de vinyes penedesenques. Moltes de les seves sales conserven l'arquitectura medieval.

 

 

Pinord 116 360x270Pinord 117 360x269Pinord 118 360x270Pinord 120 550x412

Aquest és el menú que ens oferiren:

- amanida de favetes amb pernil ibèric a la vinagreta de menta
  fresca

- creps de marisc a la salsa de gambes amb teula de parmesà

- milfulls de melós de vedella a les dues salses de vi blanc i
  negre

- pastís de torró i xocolata

- vins i cava de Pinord (D.O. Penedès i D.O. Cava):
  + Natura, blanc ecològic (xarel·lo en lies)
  Chateldon Reserva 2009, un intens cabernet sauvignon
  Marrugat Suspirum Brut Natura, amb les varietats tradicionals
  (macabeu, parellada i xarel·lo)
més l'aportació del chardonnay

- aigües minerals i refrescs

- cafès i infusions, licors


La millor lloança del restaurant (bellesa dels espais ‒exteriors i interior‒ i qualitat de les menges) és la proposta reiterada que vàrem rebre de més d'un dels assistents de buscar alguna altre destinació propera per tal de tornar-hi aquí per l'àpat.

A tall d'anècdota dir que algú s'ho mirava com a possible lloc per algun festeig previst a la seva família. Segur que els farien quedar bé.

 

Nosaltres ja no teníem res més a fer aquell bonic dia de tardor. Déu n'hi do com l'havíem aprofitat!

Facebook