Els butlletins: any 1969
![]() |
En aquests articles reproduïm, havent-los escanejat, els butlletins editats pel Club durant els seus primers anys de funcionament. |
A banda del que destaquem particularment a cada un d'ells, hi tenim unes consideracions generals sobre el seus continguts:
- Ocupen un espai preferent els articles divulgatius sobre temes gastronòmics, com ara textos de conferències o apunts d'història dels aliments i de les begudes.
- En altres articles trobem consells, aforismes, receptes... i humor! Això sí, tot relacionat amb la gastronomia.
- Brillants mostres de literatura amb el fons temàtic que li pertany al Club.
- Digne d'estudi són els llistats de socis protectors, per la seva quantitat i qualitat, que posen en relleu la incidència social que el Club tenia ja en aquells anys.
I unes precisions de caire pràctic:
- Els butlletins s'han reproduït íntegrament, incloent-hi els anuncis, els quals creiem que tenen un cert valor documental.
- El que no s'ha respectat és el format original, reduint els marges superior i inferior. Això s'ha fet per tal de millorar tot el possible la llegibilitat. Es perd la numeració de pàgina, però tampoc cal, estan totes correlatives.
- S'ha editat un article per cada butlletí, per facilitar-ne el seu maneig.
- Disposem de dos jocs complets de tots sis butlletins. Qualsevol persona interessada a consultar-los pot posar-se en comunicació amb el Club i fer la seva petició.
BUTLLETÍ DE L'ANY 1969
L'Editorial és tota una declaració de propòsits, plantejaments i projectes.
Però no podem obviar que, fins i tot abans que l'Editorial, es pot llegir un magnífic article de JUAN FELIPE VILA-SAN JUAN, destacat periodista i escriptor, reconegut gastrònom i Soci d'Honor del Club. Hi fa referència a JOAN CABANÉ, també Soci d'Honor, que fou un prolífic escriptor gastronòmic.
De JOAN CABANÉ veiem el Prefaci del que havia d'haver estat una interessant sèrie d'articles centrats en la història de la alimentació i la gastronomia. Lamentablement en el mateix butlletí es publica la esquela de la seva defunció en accident de trànsit.
Magnífica, però, la seva recepta de l'oca amb peres. En l'actual pàgina web del Club no en tenim de receptes. Qui estigui interessat en aquesta qüestió trobarà un article així anomenat -Receptes- on hi tenim l'enllaç amb la web de la nostra amiga REMEI RIBAS.
Curiós es trobar una recepta de cuina estrangera, la primera, dedicada a Portugal. Precisament és a Portugal on el Club comença una nova activitat l'any 2010: Cuines del Món.
I per acabar aquests comentaris, ressaltar la firma de VICENTE BLASCO IBÁÑEZ en un article gastronòmic preciós.