Voluntariat per la llengua
![]() |
Programa per potenciar la nostra llengua. |
Qui diu que no l'acabarem no coneix el nostre poble, deia una campanya publicitària de fa un grapat d'anys per recaptar fons per la construcció de la Sagrada Família.
Persistirem, va prometre en Pep Guardiola quan es va fer càrrec d'entrenar el Barça.
I la Sagrada Família ja ha estat consagrada.
I l'equip dirigit per Guardiola es va convertir en referent mundial i històric del futbol.
Són només dos exemples qualsevol, i ben diversos, de l'esperit de perseverança que ens caracteritza. Com, si no, s'explica que encara mantinguem la nostra identitat?
Si ens centrem en la llengua, cal recordar les èpoques de prohibició?, la absurda negació com a llengua de cultura i de ciència?, el menysteniment continu en els mitjans de comunicació? I tot i això ara resulta que el domini .cat té una gran presència a Internet (en només cinc anys ha arribat a gairebé cinquanta mil pàgines web, amb una gran qualitat i una densitat d'informació internacionalment reconegudes).
Ens trobem en un moment de grans canvis a nivell mundial. Els fluxos migratoris són cada vegada més determinants en la composició de les societats actuals. A Catalunya la població immigrada representa el 15%, amb 179 nacionalitats diferents, moltes d'elles de procedència ben llunyana, sigui en el sentit geogràfic com en el cultural.
Molts (la gran majoria, segurament) d'aquests nouvinguts no coneixien la nostra existència. Milers d'ells n'han pres consciència ara i aquí i fan cursos per aprendre català, amb voluntat d'integrar-se. Ajudem-los!
I per fer-ho tenim el programa Voluntariat per la llengua, que facilita que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo el puguin practicar en una situació real i distesa i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament.
Aquest programa, impulsat per la GENERALITAT DE CATALUNYA i el CONSORCI PER A LA NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA, posa en contacte a qui comença a parlar una mica en català i vol superar-ne la dificultat (aprenent) amb aquell que el parla habitualment (voluntari): se'n diu una parella lingüística.
Voluntari i aprenent conversen 10 hores, una per setmana. L'aprenent practica en un context relaxat i guanya fluïdesa i seguretat. Així va incorporant el català a la seva pràctica quotidiana de manera natural.
La majoria dels aprenents són estrangers, com ja apuntàvem. Això fa que el programa també fomenti la familiarització amb la nostra realitat, la relació entre cultures i el coneixement mutu de persones que convivim en el mateix país. Les parelles lingüístiques són una eina de cohesió social.
Per ser voluntari només n'hi ha prou de parlar normalment el català. No s'ha de fer de mestre, no s'ha de corregir contínuament, simplement es tracta de mantenir un diàleg espontani, sobre qualsevol tema que us vingui de gust, tot passejant o prenent un cafè o visitant una exposició o anant de compres o el que vulgueu, fent vida ordinària.
En conclusió, des del CLUB DE LA BONA TAULA ens hi sumem a aquesta iniciativa i us encoratjem a tots els socis i simpatitzants a fer-vos voluntaris. Amb tan sols 1 hora setmanal podeu ajudar la llengua, tot fent una tasca de proselitisme pel país.
Si voleu participar-hi truqueu al 93 435 66 85
o bé mireu l'enllaç: www.vxl.cat
Tanmateix, per a més informació, podeu adreçar-vos al Club pels mitjans habituals.