Refranys gastronòmics

Refranys gastronòmics 0 347x172 

Heus aquí alguns dels refranys referits a la gastronomia o que l'utilitzen metafòricament.


Tots n'hem sentit de refranys, fins i tot en fem servir algun que altre. En aquest article ens centrem en aquells que fan referència a qüestions gastronòmiques, ni que sigui de manera figurada.
 
 
 
Un dels més coneguts:  A la taula i al llit, al primer crit. Consell savi.
 
 
Aquest té la mateixa estructura, tot i que la segona intenció és ben oposada a l'anterior:  A taula i a missa, un cop s'avisa.
Refranys gastronòmics 1 550x550
 
 
 
 
Alguns tenen un rerefons, diguem-ne, filosòfic:
 
 
 
Amb pa i vi es fa camí.
 
 
 
Panxa plena, cor content.
 
 
 
Al millor cuiner se li va un tomàquet sencer (que recorda aquell semblant de l'escrivent).
 
 
 
 
 
 
 
Aquesta sèrie traspua egoisme:
 
 
Ja vam menjar, ja ens vam anar.
 
 
 
Quan menjo no conec.
 
 
 
Estan primer les dents que els parents.
Refranys gastronòmics 2 550x706
 
 

Referits a la salut:

 

L'oli d'oliva tot mal esquiva.

 

 

Qui no té un all té una ceba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Un parell que al·ludeixen la popular sopa:
 
 
 
Del plat a la boca cau la sopa (sempre?, o només quan som encara massa petits o ja massa grans?).
 
 
 
Qui menja sopes se les pensa totes.

 

 

 

Mentre uns descriuen personalitats:


Ser un panxacontenta.


Ser un somiatruites.


Ser un tros de pa.


Ser una castanya.


No ser carn ni peix.


No tenir pebrots (de fer alguna cosa).

 

 

 

D'altres, situacions:


Tallar el bacallà.


Remenar les cireres.


Ara per naps, ara per cols.


Girar-se la truita.

Refranys gastronòmics 3 550x371

 

 

 

Refranys contundents:


Els comptes clars i la xocolata espesa
.



No diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat
.



No diguis cigró fins que no sigui al sarró
(mateix missatge que l'anterior).

 

 

Acabarem amb un de positiu:  Un bon dinar fa de bon esperar.

 

I el que més ens ha agradat:  Menjar per pensar, pensar per menjar.

 

 

Que us vagi de gust!

Facebook