Conèixer Barcelona

Barcelona 0 347x559  Heus aquí tot un seguit de pàgines web que ens ajudaran a conèixer millor la nostra ciutat. 

 

Barcelona 1 550x734

 

Tots sabem on és el monument a Colom, però i el dedicat a Dante? Hem vist la Font de Montjuïc i la d'Hèrcules potser també, però no ens n'hem adonat o no sabem que és una font del segle XVIII. La Casa Batlló i la Casa Milà són obres ben conegudes de Gaudí, però també hi tenim la Casa Calvet i aquesta sí que no n'és gens de coneguda.


Amb el Cercador del Patrimoni Arquitectònic de l'Ajuntament de Barcelona podem escodrinyar aquestes i moltes altres coses que conformen el nostre paisatge urbà.


Quantes vegades, anant pel carrer, ens ha cridat l'atenció algun monument, alguna font o algun edifici?


Ara, amb aquest cercador, sortirem de dubtes:

any de la seva construcció, l'autor, l'estil i totes les consideracions adients.

També s'acostuma a acompanyar d'una o més imatges fotogràfiques.


La consulta es pot fer mitjançant la seva ubicació en el mapa o bé per la seva denominació, l'adreça concreta, per districtes, per època...


Aquest és l'enllaç:

http://w123.bcn.cat/APPS/cat_patri/home.do

Barcelona 2 550x365

 

 

Amb motiu de l'Any Cerdà (2009, 150è. Aniversari de l'aprovació del seu Plà) es va crear un Navegador.

A través d'una sèrie de planells històrics, podem satisfer la curiositat de saber què hi havia abans en el terreny on ara hi tenim casa nostra, o veure com alguns camins d'origen medieval o encara més antic han condicionat el traçat actual d'alguns carrers ben transitats avui en dia.

A més també podem veure alguns (molts, de fet) punts que signifiquen aportacions realitzades per ciutadans en torn d'anècdotes, episodis històrics o imatges d'època.

Un altre element curiós és poder observar altres propostes presentades a concurs aquell any per tirar endavant el desenvolupament urbanístic que havia de ser l'Eixample de Barcelona.

Entreu-hi aquí:  http://navegador.cccb.org/

Barcelona 3 550x274

 

La pàgina web que us recomanem ara es diu De Bàrcino a BCN i, com és fàcil de suposar, el seu contingut és la història de la ciutat.

És també una web oficial feta per iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona i que ha comptat amb la participació de destacats historiadors.

Està estructurada a base de capítols en ordre cronològic, rigorosos i a la vegada entenedors. Incorpora a més el que anomenen elements transversals, que són píndoles informatives sobre temes específics.

Destacable és la galeria multimèdia, amb vídeos explicatius, gravacions i fotografies històriques i imatges il·lustratives dels diversos capítols.

La seva adreça és:  http://www.bcn.cat/historia/index.htm

Barcelona 4 550x359

 

I si tot això no us ha semblat prou, afegirem ara un bloc  personal, que ha guanyat diversos i importants premis i que es recomanat per institucions com ara la Generalitat o la Universitat de Barcelona.

Es tracta d'Altres Barcelones, remarcable tasca que du a terme l'historiador DANI CORTIJO.

Més enllà de les restes del passat que a simple vista es poden apreciar als carrers de Barcelona, la ciutat amaga racons, llegendes i mites que prou sovint ens passen desapercebuts. Posar-los a l'abast del nostre coneixement és la finalitat d'aquest bloc.


Els articles es troben classificats per categories (costums, fets, gents, indrets...) i podem fer servir el cercador per anar a saber, per exemple, la història de la font de Canaletes i el perquè de les concentracions del Barça que s'hi fan al voltant d'ella.

Us ho fem fàcil:  http://www.altresbarcelones.com/

 

A partir d'ara s'han acabat les respostes tipus “no ho sé” o “no m'hi havia fixat” quan algú vingut de fora ens plantegi qualsevol qüestió. Siguem uns ciutadans informats i compartim els nostres coneixements sobre aquesta ciutat tan visitada.

Facebook