Zones d'Espanya: Ses Illes
|
Tanquem temporada a Rebost i Celler. |
Bé, tanquem la segona temporada de (ara dinars) Zones d'Espanya. Han estat ‒en total‒ cinc de les sis demarcacions a ca els amics de Rebost i Celler. A la Junta ja hem començat a parlar de què convé fer l'any vinent, ja en tindreu notícia.
En aquesta ocasió ens vàrem desplaçar (sense vaixell ni avió) a Ses Illes per gaudir de la seva cuina.
Segurament que Menorca té trets específics i diferenciats de ‒per exemple‒ Mallorca; però no pretenem ser tan primmirats, es tractava de menjar bé i en bona companyia... i en això vàrem fer el ple.
Ja us dèiem que, per raons òbvies (geogràfiques, històriques), la gastronomia balear té molts punts de contacte amb la catalana i amb la valenciana.
És un corpus culinari de característiques mediterrànies (una altra obvietat), on es treballen excel·lentment els productes de la mar, sense oblidar el profit que obtenen de l'horta i dels derivats d'animals de criança (la típica sobrassada o el formatge de Maó en són exponents prou coneguts).
Concretament ens foren servits aquests plats:
- per anar obrint boca, uns montaditos de sobrassada (és clar!)
mallorquina.
- a continuació el trempó, que és una recepta molt típica de
l'estiu mallorquí i serveix per acompanyar qualsevol tipus de
menjar.
És una amanida amb ingredients habituals (ceba,
tomàquet) combinats amb d'altres infreqüents (pebre verd,
poma).
- i acabàrem amb un arròs caldós amb llamàntol, que és un
clàssic de la cuina mediterrània, no només de Ses Illes; però
crèiem que ja era hora de tenir-lo a taula i aquesta ocasió ens
va assemblar un moment ben adient.
En aquest punt volem insistir en l'agraïment a l'ANÍBAL DO NASCIMENTO BRANCO, qui ha estat a la vegada amfitrió i cuiner en aquesta singladura nostra, de la qual ‒tot s'ha de dir‒ també en fou un dels ideòlegs.
Les postres i els cafès (i els xopets a discreció) arrodoniren una sobretaula que s'allargà d'una manera ben agradable.
L'any vinent continuarem el nostre pelegrinatge gastronòmic.
Ens retrobarem... si voleu.