Corpinnat, nascut al cor del Penedès

11 06 2019 08 347x260 A càrrec de ROGER POCH (de Recaredo)
i de FERRAN VISCASILLAS (de Gramona).                                                     

 


Les xerrades gastronòmiques organitzades pel Club al Centre Cívic Casa Golferichs nasqueren l'any 1998 fruit d'una entesa cordial amb el barceloní Districte de l'Eixample:  el Club aconseguia una seu social (i, anys més tard, fins i tot una petita subvenció) i aportava una activitat de qualitat a un espai ciutadà encara a les beceroles. Donar un cop d'ull a la llarga llista de reconeguts i experts ponents que han tractat la diversitat de temes és captivador i ens enorgulleix, sens dubte; però a dia d'avui les circumstàncies havien canviat radicalment.

Tot i que el centre de gravetat del Club rau feliçment fa uns anys al Districte de Les Corts, s'havia mantingut la programació (amb periodicitat mensual, d'Octubre a Juny) de les xerrades en part per inèrcia i en part ‒probablement de manera decisiva‒ amb l'il·lusió de culminar de la millor manera possible el Curs del Cinquantenari. Lamentablement, el gruix de l'actual massa social del Club no ha mostrat darrerament gaire interès en elles i l'esforç d'organitzar-les tampoc ha estat gens repartit.

El resultat de tot plegat és que la xerrada que havia de tancar el curs va significar també el final d'una etapa, ja que ‒ara per ara‒ no tenim prevista cap continuïtat. Si de cas, el temps dirà la seva última paraula.

I precisament ‒només ens faltava això per reblar el clau‒, quan volíem que fos un fi de festa espectacular vàrem tenir l'entrada més fluixa de tot el curs... El dia havia estat plujós, sí, quatre gotes queien a l'hora d'inici (i cap ni una en acabar). També pot ser que hi hagués ignorància sobre què és Corpinnat, ¿però que no ens hem guanyat la confiança encara?


Bé, deixem-nos de preàmbuls i anem per la ressenya, que l'assumpte bé s'ho val.

 

Hem de remuntar-nos al mes de Juny de 2013:  El cava i els seus maridatges, a càrrec ‒justament‒ de ROGER POCH. Llavors ‒i malgrat l'incident que ens va deixar sense‒ va consolidar-se la idea d'acabar cada curs oferint “una copeta al pati”. Així hem tingut el plaer de veure i beure D.O. Alella (2014), D.O. Costers del Segre (2015), D.O. Conca de Barberà (2016), D.O. Pla de Bages (2017) i D.O. Terra Alta (2018). L'any del Cinquantenari calia que fos especial... i ho hem aconseguit!

Corpinnat és una marca col·lectiva de la Unió Europea, integradora i oberta, que neix amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès, a partir de raïm 100% ecològic collit a mà i vinificat íntegrament a la propietat. Aquesta és la definició, tot seguit passàrem a desenvolupar la qüestió.

11 06 2019 05 550x412


D'entrada els dos ponents, l'amic ROGER POCH (de Recaredo) i en FERRAN VISCASILLAS (de Gramona), varen deixar clar que els diversos membres de la marca no són competidors, sinó que més aviat són complementaris, que porten tres anys compartint i creant fins arribar al punt on ara ens trobem. I ens trobem en això de la “marca col·lectiva”, potser que en un futur assistim al naixement d'una denominació d'origen, qui sap?

Una marca col·lectiva permet distingir un origen geogràfic, els recursos i la manera d'elaborar un producte, així com altres característiques comuns de les empreses que utilitzen la marca. El titular de la marca és una associació d'elaboradors. Tots els membres d'una marca col·lectiva es comprometen a complir un reglament indissociable de la marca i registrat per la Comunitat Europea.


En realitat Corpinnat no són més ‒ni menys!‒ que vins escumosos de qualitat elaborats al Penedès. La D.O. Cava té la peculiaritat excepcional que no delimita un territori i això no passa amb cap altra (Rioja, Rías Baixas, Montsant, etc.). La causa és que, quan a les acaballes dels 1970's, se'ls va prohibir emprar paraules com xampany o similars i es va crear la nova denominació d'origen, van permetre entrar-hi tots aquells que elaboraven vi escumós seguint el mètode tradicional, sense limitació de territori (i així tenim cavistes a Extremadura, la Rioja, Lleida o l'Empordà). Els impulsors de Corpinnat no tenien intenció de marxar de la D.O., només volien distingir l'origen propi amb fórmules com ara “D.O. Cava / Corpinnat”, cosa que l'òrgan rector de la D.O. no va acceptar i per això aquest mes de Març es va produir l'escissió.

En realitat tothom hem de tenir clar que els objectius (legítims) d'ambdues parts són prou diferents:  temps de criança, política de preus, canals de distribució, etcètera. Al principi es va haver de renunciar a alguns mercats pel fet de ser fora de la D.O., però ara ja van arribant els grans tastadors (prescriptors) i es van recuperant.


Fem un repàs de qui hi ha darrera Corpinnat?

Inicialment es va crear pels següents elaboradors (ordre alfabètic):  Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló. En el moment de la nostra conferència s'havien afegit Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí.

La superfície total de vinya conreada és de 22.966 hectàrees.


I aquests són els seus compromisos:

- amb l'origen... bressol de grans vins escumosos.
  S'integren 47 municipis del cor del Penedès, delimitats per la mítica Montserrat, el massís del Garraf i el Camp de Tarragona.
  Mínim del 90% en varietats històriques:  xarel·lo, macabeu, parellada, malvasia o subirat parent (blanques); monastrell, garnatxa,
  sumoll (negres).

  Autoritzades en un màxim del 10%:  chardonnay (blanca); pinot noir, trepat (negres).

- amb la sostenibilitat i el medi ambient... collita manual i 100% ecològica.
  Certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

- amb el procés d'elaboració... 100% de la vinificació a la propietat.
  El celler ha d'estar ubicat al territori. Només si el procés es controla al propi celler es pot garantir la traçabilitat.
  No es pot elaborar en celler compartits. Els grans elaboradors acostumen a portar raïm o inclús vi d'altres zones.

- amb la qualitat... llargues criances.
  Mínim 18 mesos (versus els 9 de la D.O. Cava).
  No està permesa la xaptalització (afegir sucres durant la fermentació per així augmentar el grau alcohòlic).

- amb el viticultor... cadena de valor de la vinya al celler.
  O bé els elaboradors tenen vinyes pròpies o bé treballen amb viticultors seleccionats, als qual els paguen un millor preu, la qual cosa els
  permet exigir-los un tractament correcte de la vinya.

  Donant valor a la vinya, asseguren el futur del territori.

- amb la innovació, el rigor i la autoexigència... un reglament d'ús dels més exigents.
  Si en tinguessin, poden vendre els excedents; però mai elaborar segones marques.
  A l'etiqueta ha de constar la raó social social de l'elaborador, no podent ser substituïda per un nom comercial o un codi. S'integra
  Corpinnat a l'etiqueta frontal.

  Es passen auditories. Qui faci trampes serà expulsat.

11 06 2019 02 550x41211 06 2019 03 550x412

Ens va quedar clar que la raó de fons és recuperar el prestigi perdut. I sembla ser que l'empresa comença a donar fruits:  ningú pot ignorar la qualitat (i la fama d'exclusivitat) que tenen els vins escumosos elaborats a la regió francesa de la Xampanya; doncs bé, en ocasions productes de Corpinnat els han superat en concursos de tast a cegues.


No hi va haver torn d'intervencions, perquè els assistents varen interactuar contínuament amb els ponents durant tota la xerrada. El Secretari del Club va encoratjar els presents a fer proselitisme d'allò que havien escoltat entre els seus amics i familiars, considerant que entre tots ens faríem un bon favor.


En absència del President, l'entrega protocol·lària dels diplomes acreditatius i d'agraïment anà a càrrec d'en PERE HERNÁNDEZ, soci degà del Club, moments que foren ressaltats pels merescuts aplaudiments per part del públic fidel.


Només faltava el darrer sorteig del premi d'un àpat per a dues persones en el contrastat Restaurant La Gavina, ubicat des de fa vint-i-cinc anys al Palau de Mar. En fou l'afortunada l'esposa d'un dels socis recentment incorporats al Club. Enhorabona i que us vagi de gust!

 

Tornem uns moments enrere. La darrera part de l'exposició havia estat presentar-nos els escumosos que ens havien portat:

11 06 2019 10 550x412

Can Feixes
Brut Nature 2010 (parellada, macabeu i pinot noir).

Llopart
Brut Nature Reserva 2015 (xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay).

Nadal
Salvatge Brut Vintage 2014 (macabeu, xarel·lo i parellada).

Recaredo
Terrers 2015 Brut Nature (xarel·lo, macabeu i monastrell).

Mas Candí
Brut Nature 2016 (xarel·lo, macabeu, parellada i altres ‒15%‒).

Torelló
Tradicional Brut Nature 2012 (xarel·lo, macabeu i parellada).

Júlia Bernet
Brut Nature Exsum 2014 (xarel·lo i chardonnay).

Sabaté i Coca
Mosset Brut Nature 2014 (xarel·lo, macabeu i parellada).

Gramona
Imperial Brut 2014 Eco (xarel·lo, macabeu i chardonnay).


Realment aclaparador. Havíem promès una copa (o dos) al pati de Golferichs i varen ser 9 (nou!) ‒¿serà que el destí ens va voler compensar la pega del 2013?‒, això sí, no pogué ser al pati (per la pluja), fou a l'acollidora Sala d'Exposicions... cap problema!

11 06 2019 17 360x27011 06 2019 15 360x27011 06 2019 16 360x270

Per cert, les copes amb què es feu la degustació eren del model indicat per escumosos de llarga criança, fabricades per Riedel (i que el Club va haver de fer l'esforç econòmic de llogar-les), una exigència justa, ja que aquestes delícies no es mereixen copes de plàstic.

 

Només ens queda agrair la col·laboració rebuda al llarg d'aquests vint-i-un anys per part de gairebé tot el personal anterior i present del Centre Cívic Casa Golferichs.

Facebook