Els vins de la D.O. Pla de Bages

13 06 2017 24 347x260  A càrrec d'EVA FARRÉ, enginyera agrònoma i secretària tècnica del Consell
Regulador de la D.O. Pla de Bages.                                                                 

 


La cloenda de les XIX JORNADES SOBRE TEMES DE GASTRONOMIA I HOSTALERIA (pel que fa al capítol de les xerrades gastronòmiques) començà amb un repàs de les vuit xerrades anteriors ‒on s'evidencià la seva diversitat‒ i dels darrers tancaments de curs, que des de l'any 2013 venim culminant amb una copeta de vi al pati (aquí ho podeu revisar tot plegat). Tanmateix s'avançaren algunes de les xerrades ja confirmades pel proper curs, fins i tot que la Denominació d'Origen convidada al Juny de 2018 serà la de Terra Alta.

13 06 2017 06 550x412

 

L'inici ‒pròpiament dit‒ a càrrec de la nostra ponent consistí en situar-nos geogràficament què és el Pla de Bages, un territori que havia estat fons marí en una era geològica anterior i que s'estén per la depressió central catalana, protegida per muntanyes (entre elles la mítica Montserrat) i en la confluència dels rius Cardener i Llobregat. Té la qualificació de GeoParc atorgat per l'UNESCO.


Les seves vinyes ja eren famoses en l'època de l'imperi romà. Fet i fet circula la teoria que Bages deriva del nom d'una antiga població dels lacetans anomenada Bacasis, potser en honor al seu déu protector, que no era altre que Bacus, el déu romà del vi.

A l'Edat Mitjana el conreu de la vinya i la comercialització del vi foren de les principals activitats econòmiques. Fou fonamental el paper dels monjos benedictins de Sant Benet de Bages a partir del segle X (recordem la nostra visita a Món Sant Benet). La fil·loxera causà estralls a les acaballes del segle XIX. S'havien dedicat fins a 27.000 hectàrees només al cultiu del vi (al Penedès, per tal que us en feu una idea, hi treballen avui en dia 23.000 ha.), mentre que ara tenim 26.000 ha. sumant tots els conreus, ens explicava l'EVA FARRÉ, 500 de les quals són de vinya.

La revifalla es produí ja ben avançat el segle XX. La Denominació d'Origen Pla de Bages es va crear el 1995 amb cinc cellers (ara ja n'hi ha catorze). El seu Consell Regulador s'instal·là l'any 2001 a la Casa de la Culla (a Manresa), un mas de passat vinícola i del qual es tenen notícies datades l'any 1009. Les circumstàncies administratives actuals fan que sigui una Denominació d'Origen pluricomarcal, amb termes municipals al Bages i al Moianès.


Dins d'un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Pla de Bages disposa de les condicions idònies per al conreu vinícola:  un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d'un sòl franc argilós i calcari.

Tots els cellers de la D.O. Pla de Bages tenen vinyes pròpies, així els seus vins ofereixen diferents i variades expressions de la terra i de la gent que la treballa. Un parell d'ells també elaboren cava.


La varietat de raïm autòctona de la comarca és la picapoll, que dóna un vi blanc afruitat, d'aroma fresc, d'esplèndida textura i personalitat. Aquest raïm ha esdevingut símbol d'identitat del Bages, ja que és l'únic lloc d'Espanya on es conrea aquesta preuada varietat. Pel què fa als raïms negres, també s'estan recuperant les varietats autòctones picapoll negre, sumoll i mandó (una “novetat” trobada fa catorze anys i que ara comença a sortir al mercat), que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona. Altres tipus de raïm (tres, quatre o cinc) estan seguint el mateix camí:  investigació, compliment de normatives (catalana, espanyola, europea) i plantació.


Les altres varietats que es treballen són:

- macabeu, parellada, chardonnay, sauvignon blanc i gewürztraminer per a blancs;

- garnatxa, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i syrah per a negres.


Els seus vins queden impregnats amb notes balsàmiques d'espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques poblen els boscos de pins, roures i alzines que envolten les vinyes.


A Golferichs hem parlat sovint dels productes de proximitat. És evident que els vins de la D.O. Pla de Bages s'hi adiuen de totes totes en els seus paràmetres.

13 06 2017 13 550x41213 06 2017 10 550x412

L'EVA FARRÉ ens va voler destacar també una de les peculiaritats del Bages, que són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l'utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d'aquestes barraques, de les què en resten al voltat de 4.000, la majoria molt ben conservades. Eren aixecades pels propis parcers (no pels propietaris) i revelen l'embrió d'un cert cooperativisme. Les tines demostren que es feia vi a peu de vinya i són un element únic. Precisament el Consell Regulador convoca concursos per la seva rehabilitació. Són un patrimoni reflex de l'història i de la cultura que ja forma part del paisatge bagenc, a l'ensems d'altres vestigis (com roques preparades per fixar les premses).

No hi ha dubte que l'enoturisme ens ofereix una bona oportunitat per conèixer els múltiples atractius històrics, monumentals o paisatgístics de l'entorn. I tots els cellers de la D.O. Pla de Bages ens proposen les seves opcions. La nostra nova amiga ens destacà una acció conjunta ‒la Nit de Picapolls‒ i ens brindà el contacte amb Bages Terra de Vins, una gent que es dedica amb cura a conduir experiències enoturístiques al Bages:  amb història, d'aventura, gastronòmiques o culturals.

La sessió acabà amb un breu repàs a tots catorze cellers integrats en aquesta dinàmica denominació d'origen, detallats en un llibret repartit entre el públic. Vénen ganes d'anar-hi tot d'una!


Alguns comentaris per part del públic assistent (prou nombrós), precediren a l'entrega del diploma acreditatiu de la (brillant) col·laboració que EVA FARRÉ va tenir a bé regalar-nos aquell calorós vespre. Tampoc no hem de negligir el fet que es va haver de desplaçar expressament des de Manresa per a la ocasió. Gràcies per partida doble, EVA, ens vas robar el cor.

13 06 2017 19 360x27013 06 2017 20 360x27013 06 2017 22 360x270

Només faltava el tast, força generós aquesta vegada. Fins a sis vins diferents vàrem poder degustar:

- ABADAL Blanc 2015:  chardonnay, sauvignon blanc i picapoll; 12,5º.

- ARTIUM Picapoll:  monovarietal del Celler Cooperatiu d'Artés; 11,5º.

- FARGAS-FARGAS Blanc:  macabeu, chardonnay; 2016.

- JAUME GRAU I GRAU Selecció Especial:  merlot, ull de llebre, cabernet franc i syrah; 2013, 12,5º.

- MAS DE SANT ISCLE Rosat de Picapoll:  picapoll negre, ull de llebre i syrah; 2016.

- TOC DE SOLERGIBERT:  merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc; 2016, 13,5º.

 

Fou l'esperat fi de festa. Tenen un eslògan que diu:  és l'hora del Pla de Bages. I a fe de món que ho va ser!

Malauradament també era l'hora dels comiats. El proper curs ‒està escrit‒, més.

Facebook