Cuina vegetariana afrodisíaca: plaer i salut
|
A càrrec de Ma. PILAR IBERN, més coneguda com a GAVINA, professora de cuina vegetariana creativa saludable. |
En aquesta ocasió és obligat començar parlant del nombre de persones presents en la nostra preuada Sala d'Actes de Golferichs. El fred (diuen que siberià) i la pluja (persistent tot aquell dia) feien preveure una escassa quantitat d'assistents a la cinquena de les xerrades gastronòmiques celebrada en el marc de les XIV JORNADES SOBRE TEMES DE GASTRONOMIA I HOSTALERIA. Doncs bé, fou tot el contrari, quedant ben poques i contades cadires buides a la sala. És per això que el Club, a més de la habitual benvinguda, els donà a tots les gràcies més sinceres... era el que pertocava!
La GAVINA inicià fent-se una auto-presentació explicativa de com va arribar on és avui en dia. Des que als 19 anys tingué una greu malaltia que la va empènyer a estudiar la manera com superar-la, fins a l'edició del seu primer llibre de cuina vegetariana, tot passant per la botiga especialitzada on feien les reunions d'amics i anaven tastant noves receptes, noves maneres de combinar coneguts productes amb propietats poc estudiades fins aleshores a casa nostra.
Dit i fet! Una dona d'empenta que es va proposar dignificar la cuina vegetariana i ho ha aconseguit amb escreix. A aquell primer llibre li han seguit uns quants més. Els dos darrers, Las 69 recetas más afrodisíacas de la cocina i Recetas vegetarianas para grandes ocasiones, han estat guardonats amb el Premi Gourmand 2010 i 2011, respectivament.
Tornem, però, als seus inicis. La malaltia fou la fibromiàlgia, la qual si encara avui és diagnosticada poc i malament, imagineu-vos llavors. Fruit de les seves investigacions s'en va adonar que la alimentació que seguia no era la adequada. Va buscar ingredients més adients, que li aportessin escalfor i energia. Va canviar de dieta. Als tres mesos ja hi havia una millora evident. Als cinc mesos va fer una mudança cap una casa més seca... i fins avui, que se'ns presenta amb un aspecte envejable.
De l'Orient, de la seva cuina i de filosofies com el tao (mot xinès que significa “llei”, “norma moral” o “recta conducta”), n'ha aprés que els elements considerats afrodisíacs són alhora saludables.
Fem ara una enumeració d'allò que la GAVINA considera necessari que tinguem al que ella anomena el rebost d'Afrodita (deessa grega de la bellesa, de l'amor i de la fecunditat): alvocat, pinya, mango, coco, raïm, poma, figues fresques, pruna, préssec, plàtans i bananes, nabius i fruites del bosc, cireres, freses, magrana, fruita seca.
Afegim ara tot allò que collim a l'hort prohibit: api, carbassa, alls, ceba, xampinyons i bolets, espàrrecs, patata, enciam, cereals integrals.
I acabarem a les espècies i -com diu ella mateixa- altres pecats: xocolata, te, mel, canyella, vainilla, cardamom, anís i anís estrellat, nou moscada, pebrot verd i vermell, gingebre, romaní.
A banda de tots aquests possibles ingredients culinaris, hem cuidar altres aspectes -si volem, per exemple, preparar un sopar “especial”-: aromes dolços en l'aire que respirarem, una música suau, la il·luminació tènue, unes flors adequades...
Arribats en aquest punt, va fer un petit incís quan ens va recomanar algunes pel·lícules on el tema de la gastronomia pren un valor central: Como agua para chocolate (1992), Chocolat (2000), Un toque de canela (2003) o La joven de las especias (2005).
A partir d'aquí, la GAVINA va ser una torrentada d'explicacions sobre les propietats dels diferents ingredients citats i de consells sobre la manera d'aprofitar-les. Hem procurat de reflectir-ne algunes, encara que no sigui de forma exhaustiva.
Pel que fa a les espècies, en general, cal dir que són conservants, antibacterianes i desinfectants naturals, cosa que ja se sap des de l'Edat Mitjana. S'hi refereix al mestre PEP SALSETES, expert en cuina medieval, el qual, ja us ho avancem, és probable que tinguem amb nosaltres properament.
La canyella (en pols o en branca) representa l'energia femenina i és un antibiòtic natural. El gingebre convé en situacions de vertigen o en estat de gestació, alhora que elimina la humitat del cos (emprat en infusions) i té efectes vasodilatadors. Per cert, intervencions de la nostra amiga GAVINA en Els matins de TV3 han causat rebombori quan va parlar d'una mena de viagra natural, en tant que els dits efectes vasodilatadors arriben als ronyons, al cor, al reg sanguini i -és clar- a l'aparell genital; no tant quan va parlar d'escalfar els budells o els peus per evitar els refredats.
Continuem. La ceba (explicà com caramel·litzar-la) i els alls són antibiòtics i antiparasitaris. Els cereals sense gluten (mill, quinoa) són més fàcils de pair, perquè no duen toxines i no ens carreguen l'intestí, i aporten més calci i ferro. Les farines d'arròs o de blat de moro són, a més de millors per la nostra salut, millors també a l'hora d'aconseguir bons resultats quan fem pastissos.
També ens va explicar com els còctels poden dur alcohol o no, que les fruites tropicals són altament recomanables i moltes més coses que ens varen deixar prou aclaparats.
En els seus llibres trobarem consells de com combinar les diverses espècies, així com receptes innovadores que empren les algues o els cereals sense gluten i que resulten tan temptadores com la paella de bolets al curri.
Això sí, l'ingredient bàsic és l'actitud, la intenció amb què cuinem.
Ella cita SÈNECA: “Vaig a ensenyar-te un filtre amatori sense medicina, sense herbes, sense sortilegis. Si vols ser estimat, estima!”.
Nosaltres li manlleven a ella: “No hi ha afrodisíac millor que la intenció: si cuines amb ànim de seduir, seduiràs!”.
I si fas una conferència amb ganes d'arribar a l'ànima dels oients, hi arribaràs, afegim a més.
Arran d'una pregunta feta en el torn obert de paraules, la GAVINA va manifestar-se deutora de moltes corrents, com ara l'higienisme, la medicina xinesa, la macrobiòtica... ella no entén d'exclusives ni creu que sigui bo el radicalisme. A més, depèn de l'època de la vida de cadascú i, sobretot, cal conèixer el propi cos, el nostre particular metabolisme, experimentar fins a trobar què és el millor pels nostres ronyons o budells.
Per saber-ne més o per contactar amb ella, tenim
la web: www.lacuinadegavina.org
o el facebook: www.facebook.com/pages/La-Cuina-de-Gavina
La festa -sí, la festa, aquesta conferència va ser una festa- va acabar amb el promès piscolabis seductor que la GAVINA ens regalà.
Expliquem-lo:
- un té tàntric fet aquell migdia (vistes les circumstàncies meteorològiques), que portava la tríada màgica (o afrodisíaca, com vulgueu
dir-li), és a dir, gingebre, canyella i cardamom.
- un còctel seductor, a base de cava, suc de taronja, gingebre i cardamom.
- i varen quedar per una altra ocasió les galetes, fetes a base de farina d'espelta i amb margarina ecològica, que portaven (com era
d'esperar) gingebre, canyella i cardamom.
Mentretant, un o altre encara aprofitaren l'avinentesa per continuar fent-li consultes i comentaris adients a la -diem-ho sense embuts- seductora GAVINA, a qui donem les gràcies públicament i advertim que hi tornarem a comptar per futures activitats.
No hi ha dubte que, en tornant cap a casa, tots nosaltres ens felicitàrem per haver pres la decisió adequada de no perdre'ns aquesta encisadora conferència.