La història del cava i el seu món

21 04 2009 01 347x231

A càrrec de JOAN MARIA ROMANÍ OLIVÉ.                                                                          JOAN MARIA ROMANÍ OLIVÉ és l'autor del Diccionari del vi i del beure.

 

Si bé, degut a factors aliens al CLUB, el públic en aquesta xerrada no va ser gaire nombrós, això no va obstar que la fluïdesa i la gràcia del conferenciant ens fessin passar als que hi érem una estona força agradable.

 

L'Home, des d'antuvi, ha trobat la manera de posar-se content:  l'ordi torrat i fermentat fan la cervesa ja a l'Antic Egipte, del raïm que no mengem es fa vi a la Mediterrània, de pomes aixafades i fermentades surt la sidra... i així trobarem exemples al Japó, a Amèrica, etc.

Hem d'arribar al segle XV per, utilitzant el foc i l'alambí, elaborar destil·lats:  de l'esperit de vi, tenim aiguardents; de la sidra, calvados; de la cervesa, el whisky.

21 04 2009 05 1100x733

Un altre pas es donà (diuen) al segle XVII, quan DOM PERIGNON a la seva abadia, on produïen vi, descobreix per atzar el champagne.

Aquest nou producte no arribà a Catalunya fins el 1872, de la mà de JOSEP RAVENTÓS i FATJÓ (de la casa Codorniu). I al 1993 s'hagué de anomenar “cava” per qüestions legals. La diferència bàsica entre ambdós productes és que ells ho fan amb raïm negre i aquí és blanc. No cal dir que la pràctica totalitat de la D.O.Cava és produeix a Catalunya i concretament pels voltants de Sant Sadurní d'Anoia.

 

D'altra banda ens va presentar el seu Diccionari, que ho és enciclopèdic, adreçat al públic en general i que té les següents parts:

Pròleg, presentació, instruccions i agraïments.

Cos (alfabètic), on trobarem tota mena de temes relacionats amb aquest apassionant món, des de l'origen fins al consum, passant per l'elaboració, els productes, el condicionament i la comercialització.

Annexos:  dites relacionades amb la vinya, el raïm, la verema, el vi i el beure, vocabulari temàtic castellà/francès/anglès-català, entitats relacionades, bibliografia utilitzada i un tast de webs entorn del que es tracta.

 

L'acte s'acabà amb diverses i interessants preguntes fetes pels assistents, adients amb el tema que tractava la JORNADA, que demostrà la seva popularitat.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook