Un producte bàsic a la cuina: la patata

Dr. Abel Mariné Font 347x231  A càrrec del Dr. ABEL MARINÉ-FONT.                                                                                           

 

El Doctor ABEL MARINÉ-FONT és Catedràtic del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.

 

La primera conferència d’aquest curs, de les XI JORNADES SOBRE TEMES DE GASTRONOMIA I HOSTALERIA, va tenir una assistència regular (per damunt les 40 persones), amb algunes cares noves, però també amb la falta d’alguns socis potser ja massa veterans.

 

Ha estat la O.N.U. (a través de la F.A.O., l’organisme dedicat a lluitar contra la fam al Món) qui ha declarat aquest Any Internacional de la Patata, moguda pel desig d’estendre el seu cultiu -gens costós- i, per tant, el seu consum. Hem de tenir en compte que, pel seu alt contingut en hidrats, és a la base de la piràmide alimentària, tanmateix com hi són el pa, l’arròs i la pasta.

Patatas 1000x666

Originària d’Amèrica, va arribar a Europa entre els segles XVI i XVII, tot i que amb força mala fama pel seu “mal aspecte”. Els primers països on va arrelar van ser Irlanda i França (hi ha una anècdota prou curiosa en torn d’això).

El DOCTOR MARINÉ, tot explicant-nos la composició química de la patata, ens donà una sèrie de consells que lliguen la cuina i la ciència, per exemple:  cal bullir-la amb pell i així evitarem la pèrdua de vitamina C; per fer truita és perfecte, perquè té poques calories i l’ou les hi aporta; fregim-les amb oli molt calent i no les empaparem amb greixos...

 

Acabàrem amb un llarg torn de preguntes que donaren peu a les sàvies respostes del Catedràtic sobre temes diversos:  maneres de cuinar, la qualitat de l’aigua, productes alimentaris (amb esment dels ecològics), hàbits alimentaris, transgènics, etcètera.

 

Personalment crec que el DOCTOR MARINÉ, tant pel seu tarannà com, sobre tot, pels seus amplis coneixements, pot tornar a ser conferenciant pel nostre Club en el futur.

Facebook