Palau Güell - Hotel España

Palau Güell Hotel España 030 347x450

Sortida cultural per Barcelona:  PALAU GÜELL i HOTEL ESPAÑA.                            Un 10. Així qualificaven els assistents, sortint pel carrer Sant Pau en acabat de dinar, la Sortida Cultural per Barcelona corresponent a les XVI Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria que acabàvem de viure.

Però no comencem pel final, fem-ho pel principi. Una petita referència al temps, només per dir que va ser l'adequat per la nostra activitat (sol de primavera, temperatura agradable) i que ja ens té mal acostumats.

 

Amb puntualitat exagerada (o sigui, abans de l'hora assenyalada), ja érem tota la colla a les portes del Palau Güell, resolent les qüestions d'intendència per tal d'iniciar la visita. Aquí és de justícia donar les gràcies al personal que manega el servei de visites del monument per la seva flexibilitat amb nosaltres, ja que depassàvem una mica el nombre màxim establert per a grups.

Un cop a dins, a la planta baixa i rere el vestíbul, a la cotxera, ens col·locàrem els audiòfons que ens servirien al llarg de tota la visita per escoltar les explicacions pertinents. Un de nosaltres ‒el Secretari‒ duia una carpeta amb fotografies antigues complementàries de dites explicacions. Endavant les atxes!

 

El Palau Güell (1886-1890, declarat Patrimoni de la Humanitat per l'UNESCO l'any 1984) fou l'encàrrec d'EUSEBI GÜELL al seu arquitecte de capçalera, ANTONI GAUDÍ, com ampliació de la residència familiar que llavors tenia a la Rambla. Hi visqué fins al seu trasllat a la casa del Park Güell (el 1910).

Palau Güell Hotel España 014 550x733

 

GAUDÍ va dissenyar un palau funcional, adaptat a les necessitats de la vida privada de la família i a la seva intensa vida social i cultural. Destaca la innovadora concepció de l'espai i la llum i la sàvia utilització de materials nobles tradicionals (pedra, fusta, ferro forjat, ceràmica, vidre...), en col·laboració amb destacats artistes i artesans de l'època.

 

Des de la seva donació a la Diputació de Barcelona l'any 1945, ha tingut diversos usos, sempre en relació als mons cultural, científic o artístic (seu de l'Institut del Teatre o Museu de les Arts Escèniques en són dos exemples).

S'hi han realitzat diverses campanyes de restauració, cosa que ha fet alternar períodes en que ha estat obert al públic (per exemple durant l'Any Gaudí, el 2002) amb d'altres de tancament per obres.

L'any 2008 va tornar a obrir les seves portes parcialment i des del 2011 ja podem gaudir de la culminació de la seva restauració integral, essent visitables tots els espais i inclús havent recuperat mobiliari original.

 

Amb aquest bagatge de saber on ens trobàvem, vàrem descendir fins a les cavallerisses per una suau pendent (que en el seu temps era transitada pels cavalls, mentre que les persones utilitzaven una rampa helicoïdal), travessant un cel obert que li dóna llum natural.

En aquest soterrani ‒un àmbit menor per a qualsevol altre arquitecte‒ GAUDÍ va emprar el maó per formar els pilars i les voltes.

El resultat és un espai harmoniós, útil, il·luminat i ventilat.


De tornada al vestíbul, que acollia la porteria on ara hi ha la botiga, pujàrem fins a l'entresòl, que era un espai de negocis, on el senyor GÜELL hi tenia el seu despatx, a més de la biblioteca i d'altres dependències administratives. També aquí arrenca l'escala d'honor que mena a la planta noble.

Palau Güell Hotel España 086 360x480Palau Güell Hotel España 060 360x480Palau Güell Hotel España 065 360x480

És a la planta noble que l'immoble adquireix les característiques d'un palau. El saló central marca tota la disposició de l'edifici. S'hi accedeix per un ampli rebedor que té l'obertura de la tribuna de la façana al costat oposat i dues estances més al fons (la sala de visites i el tocador de senyores).

Palau Güell Hotel España 098 1100x825

El gran saló central té una alçada de tres plantes i inclou un entresolat on s'ubicaven els músics i una capella-oratori. La decoració conté diversos elements de gran valor artístic, com ara busts dels senyors de la casa fets per Rossend Nobas, pintures d'Aleix Clapés, un escó d'alabastre, mobiliari d'estil neogòtic, tiradors i làmpades de ferro forjat i llautó, l'orgue, etcètera. El que més impressiona, però, és la seva cúpula paraboloide, amb escletxes que deixen pas a la llum natural. L'efecte de nit (que és quan es celebraven les festes socials) hi ha qui afirma que té reminiscències wagnerianes.

Palau Güell Hotel España 080 550x412


A la part de darrera s'hi troben tres peces que tan poden ser independents com convertir-se en una sola de gran , mitjançant un sistema de portes que poden ser obertes i enretirades. Són la sala de confiança, la tribuna de fumadors i el menjador.

Aquí és on el mobiliari recuperat juga un paper rellevant.


Al sortir a l'anomenat pati del migdia, camí de la sala de billar (que al seu torn comunica amb el menjador, tancant la circumval·lació), podem descobrir la façana del darrera i la seva bella tribuna amb gelosia de fusta de caoba. Una altre element que cal notar és el corredor que comunicava el nou palau amb l'antiga residència familiar.


Una escala interior comunica el saló central amb les estances privades de la família: dormitoris (individuals d'ISABEL LÓPEZ ‒amb tocador‒, d'EUSEBI GÜELL ‒comunicat amb el de la seva esposa‒, dels fills), sala de bany, vestidors... organitzades a partir d'un deambulatori amb finestres obertes al saló central.


És aquí on, aprofitant una sala, es projecta un audiovisual on s'ens situa el context històric (moviments socials, urbanisme, hàbits de la burgesia, etc.) del Palau Güell. Molt instructiu.


I fou aquí on vàrem tenir un calfred, en adonar-nos que havíem perdut la noció del temps (cosa que diu molt a favor de l'encant del Palau Güell) i que feia prop d'un quart d'hora que hauríem d'haver arribat a l'Hotel España. Una ràpida comunicació telefònica ens va tranquil·litzar:  ens esperaven... però calia afanyar-nos.

Palau Güell Hotel España 148 550x412

Fruit d'aquesta pressa fou que no ens entretinguéssim a les golfes, on en el seu temps hi havia una cuina, un safareig i onze habitacions destinades al servei.

Ara s'aprofita per exposar la feina de restauració feta a l'edifici els darrers anys.

 

Es tractava d'arribar al terrat, gaudir del dia i de les vistes i, sobretot, quedar-nos embadalits amb l'esclat d'imaginació que GAUDÍ va esmerçar en aixecar la vintena de xemeneies i la gran agulla (15 metres d'alçada) que és la lluerna del saló central.

Precisament el fet de poder accedir-hi és un dels beneficis de les restauracions recents.


Les darreres fotografies, uns necessàriament breus compliments... i tots cap avall!, al carrer!, Rambla amunt (dues curtes travessies) fins el carrer Sant Pau!

 

Arribat aquest punt volem comentar-vos alguns aspectes d'intendència. A la recepció de l'hotel ens esperaven dos membres més del Club que s'incorporaven a partir d'aquell moment. Amb ells ja fèiem la trentena. A l'anunci de l'activitat dèiem que teníem un coll d'ampolla amb la visita a l'Hotel España, un establiment hoteler de primer nivell en ple funcionament actualment, la qual cosa delimita els horaris de visita i restringeix el nombre d'integrants de cada grup. Nosaltres el doblàvem. Cap problema, però. Solucionat:  dies abans na MAITE BEL (coordinadora d'events de l'hotel i la nostra persona de contacte des de feia mesos) ens va confirmar l'obertura d'un segon grup que guiaria una nova ajudant que li havien assignat feia poc. Pertoca, doncs, un doble agraïment:  per l'espera del nostre retard i per haver-nos atès a tots.

 

L'Hotel España fou inaugurat l'any 1859, però fou la seva modernització acabada el 1903 i obra de LLUÍS DOMÈNECH i MONTANER (mereixedora del reconeixement municipal en forma de premi en el Concurs anual d'edificis artístics ‒apartat d'establiments‒ instaurat l'any 1899) la que ens porta a visitar-lo ara.

Palau Güell Hotel España 158 550x412Palau Güell Hotel España 156 550x733Palau Güell Hotel España 179 550x412

Només entrar ja ens quedem astorats amb la seva exuberància modernista: les columnes de marbre, els llums de llautó, els esgrafiats, els mosaics de disseny floral... Racons i particularitats pel solaç dels viatgers hostatjats (i ara també pel nostre).

La visita ens dugué a pujar al primer pis de l'hotel, on criden l'atenció uns terres de tessel·les, que originàriament es trobaven a les portes de les habitacions ‒a manera de catifes‒, amb missatges que saluden els hostes. Pels seus finestrals es té l'esguard del cel obert, amb sengles figures esgrafiades d'estil Art Nouveau, ubicades en parets oposades i que ens desitgen “bon dia” o “bona nit” respectivament.

Curiós també resulta l'efecte d'un pati interior sota la claraboia i que sembla ben bé una corrala madrilenya; el seu terra, de vidre, és a la vegada el sostre del Saló Sirenes, al qual li confereix una aparença de trobar-se sota el mar, realçada per unes originals làmpades que pengen de dalt de tot i semblen bombolles.

 

El Saló Sirenes és l'antic menjador d'hostes de l'hotel. El seu nom li prové d'unes espectaculars sirenes esgrafiades en unes parets que representen el fons marí coronat per un fris en forma d'ones, obra de RAMON CASAS. La base està formada per un arrambador d'ebenisteria amb incrustacions d'escuts de ceràmica blanc-i-blava amb escuts de ciutats d'Espanya i el noȣdo sevillà ara i adés (desconeixem el simbolisme d'aquest detall).

 

 

 

 

Però si hi ha una peça que per si sola ja paga la pena la visita, aquesta és la llar de foc de marbre que presideix el remodelat bar de l'hotel (rebatejat ara com Bar Arnau).

 

 

Modelada per EUSEBI ARNAU i cisellada per ALFONS JUYOL, sota l'escut espanyol de la Casa d'Àustria tenim representada l'al·legoria del pas del temps, des del naixement fins a la vellesa.

 

 

 

 

 

I el nostre recorregut s'acabà ‒no podia ser d'altra manera‒ a la Fonda España, el menjador modernista projectat i decorat per DOMÈNECH i MONTANER, farcit fins el més petit dels detalls de tot allò que són els senyals d'identitat del modernisme català.

 

 

Diuen que menjar en aquest restaurant és un luxe; i no ens referim al preu, sinó al fet de dinar envoltats de bon gust i amb uns plats sortits d'una cuina dirigida pel reconegut xef MARTÍN BERASATEGUI.

 

 

Palau Güell Hotel España 180 550x412Palau Güell Hotel España 181 550x412


Havíem viscut quatre hores intenses, una doble sessió de modernisme del bo. Ara, sense deixar de fixar-nos a tort i a dret en allò de què estàvem rodejats, ens disposàvem a fruir d'un àpat que la bona gent de l'Hotel España havia tingut a bé de personalitzar-nos. Un altre detall (aquest de cortesia) per agrair.

Palau Güell Hotel España 183 550x412Palau Güell Hotel España 184 550x412

Així doncs, en aquesta ocasió, no transcriurem els plats degustats, sinó que us presentem el menú al·ludit:

Palau Güell Hotel España menú 800x1167

Oi que enteneu ara la qualificació màxima donada a aquesta activitat?

 

NOTA:  Teniu moltes més fotografies d'ambós edificis monumentals al nostre facebook (fins a 185).

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook