Museu Egipci

Museu Egipci 02 347x260

Sortida cultural per Barcelona:  MUSEU EGIPCI.                                           El tercer trimestre de les nostres XV Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria va ben farcit d'activitats, amb fites destacades com ara la Sortida tècnica-cultural Terra i Mar  o -sobretot- l'Acte d'investidura del Gourmet Barceloní de l'Any 2013, a banda que a partir del 20 de Juny -per l'acabament del curs escolar- es complica la disponibilitat de molts dels nostres socis. És per això que la visita (sabatina) al Museu Egipci ha estat programada a la primera opció, tot i haver-se iniciat la setmana -i el mes- amb el Dilluns de Pasqua.

Aquesta precipitació forçada -però- no fou obstacle pels més de 30 amics que ens aplegàrem en un matí de bon temps primaveral. I això que la xifra recomanada per l'Àrea Pedagògica del Museu era de 25 persones. És obvi que la colla s'ha consolidat.

 

Abans de seguir, cal fer un incís sobre la naturalesa d'aquest museu. I a tal fi ens hem permès transcriure la seva pròpia presentació:

Museu Egipci 0 550x227

“La Fundació Arqueològica Clos és una entitat privada sense ànim de lucre. Fou creada l'any 1992 per JORDI CLOS LLOMBART amb l'objectiu de contribuir a l'estudi i la difusió del coneixement de les cultures de l'antiguitat, especialment de l'Antic Egipte. El símbol distintiu de la Fundació és el Museu Egipci de Barcelona, format per una col·lecció permanent de més de 1.100 peces pertanyents a la cultura faraònica organitzades de manera temàtica a les diferents sales del Museu.

Aquest Museu s'autogestiona des de 1994.”

Nosaltres afegim que es tracta d'un museu únic a casa nostra (tampoc n'hi ha cap a la del veí) i de primer ordre a nivell europeu. Aquí teniu l'enllaç a la seva pàgina web.

 

A l'hora prevista fórem rebuts per la MONTSE, la nostra guia, la qual (ens ho ha dit un ocellet) és posseïdora d'un Màster en Egiptologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. I es va conèixer. La seva no fou una visita guiada ad hoc per l'exposició, la seva fou tota una lliçó sobre l'Antic Egipte. Només cal fer notar que la durada inicialment prevista (60 minuts) fou més que doblada (130 minuts), cosa que és de justícia que li agraïm ara públicament (ja ho vàrem fer personalment llavors).

Museu Egipci 03 550x412Museu Egipci 20 550x412

I ens perdonareu que aquesta crònica no sigui gaire explícita sobre tot allò que se'ns explicà de manera tan entenedora, però és que no tenim prou capacitat per fer-ho... i no es tractava d'anar prenent notes, sinó de gaudir l'aprenentatge.
 
La nostra visita fou programada aprofitant una exposició temporal d'impacte:  TUTANKHAMON. Història d'un descobriment.
 
L'excusa -la bona excusa- per oferir-nos aquesta exposició és la commemoració del 90è aniversari del descobriment arqueològic més famós i que més ens ha captivat des d'aleshores. La troballa de la tomba de TUTANKHAMON a la Vall dels Reis per part de l'arqueòleg anglès HOWARD CARTER va fer que la mirada del món es dirigís cap aquell indret llunyà.

I ens perdonareu que aquesta crònica no sigui gaire explícita sobre tot allò que se'ns explicà de manera tan entenedora, però és que no tenim prou capacitat per fer-ho... i no es tractava d'anar prenent notes, sinó de gaudir l'aprenentatge.

La nostra visita fou programada aprofitant una exposició temporal d'impacte:  TUTANKHAMON. Història d'un descobriment.

L'excusa -la bona excusa- per oferir-nos aquesta exposició és la commemoració del 90è aniversari del descobriment arqueològic més famós i que més ens ha captivat des d'aleshores. La troballa de la tomba de TUTANKHAMON a la Vall dels Reis per part de l'arqueòleg anglès HOWARD CARTER va fer que la mirada del món es dirigís cap aquell indret llunyà.

Museu Egipci 06 270x202Museu Egipci 07 270x202Museu Egipci 09 270x202Museu Egipci 15 270x202

L'exposició és molt didàctica (i molt recomanable) i vol retre homenatge als protagonistes d'aquella descoberta, tot fixant-se en els seus mètodes de treball, rigorosos i innovadors per l'època. Tampoc deixa de banda aspectes fonamentals com són la pròpia història del jove faraó (el seu origen, les possibles causes de la seva mort), la repercussió mediàtica aconseguida i fins tot la llegenda d'una maledicció.

Museu Egipci 22 1100x825

Però la MONTSE, dèiem, no va restringir les seves explicacions al discurs de l'exposició. Per començar -una vegada fetes les salutacions- ens va preguntar si en teníem gaire idea de tot allò que se'ns presentava pel davant. I és clar, va resultar que tots érem uns profans a la matèria.

Així que -sense cap mandra- va escometre la tasca d'instruir-nos sobre tot el que va suposar una cultura que va perdurar al llarg de 3.000 anys:  l'àmbit geogràfic, l'incardinació en l'Història, la seva estructura social, les seves creences, la quotidianitat, etcètera.

Museu Egipci 31 270x360Museu Egipci 32 270x360Museu Egipci 35 270x360Museu Egipci 36 270x360

Ja hem avisat que no som capaços de glossar tota la riuada d'explicacions rebudes, però algunes coses sí que convé destacar, encara que sigui d'una manera succinta.

Per exemple, que l'organització social girava en torn de les seves creences religioses, que no hi havia cap separació entre els poders polític i econòmic i la religió. El faraó era el centre d'aquesta estructura.

Una altre idea central d'aquella societat era el sentit de l'equilibri, en tots els ordres de la vida:  justícia, economia, feines agrícoles, les diverses representacions dels seus déus, la sexualitat... qualsevol aspecte que us pugueu imaginar.

I els ritus funeraris. Res a veure amb cap culte a la mort. Els antics egipcis eren uns grans amants de la vida. Tot el que feia relació amb les pràctiques funeràries (les mateixes tombes, els sarcòfags, les màscares, les mortalles, les xarxes funeràries, els vasos canops, els amulets, els uixebtis o figures de substitució, etc.) estava destinat a la vida eterna. Aquell poble considerava que la mort terrenal era només una interrupció temporal de la vida, atès que l'ésser humà estava destinat a viure eternament.

Museu Egipci 23 550x412Museu Egipci 29 550x412

Tot plegat ens ho anava fent intel·ligible la nostra guia exemplificant-ho amb els diversos i valuosos objectes que teníem a les vitrines, mentre fèiem el recorregut de l'exposició. Més de dues hores que feren honor a l'enunciat de l'activitat:  sortida cultural.

Una vegada més:  gràcies MONTSE!

Lògicament no va quedar temps per fer la visita lliure a les altres dues plantes on s'exposa la col·lecció permanent, però ara ja tothom sap on es troba aquest museu i el que conté. El Club ja us ha mostrat el camí, ara us toca a vosaltres donar el pas següent.

 


El fet d'arribar una hora més tard de l'anunciat al Campechano tampoc va suposar cap problema.

L'entrada dels assistents fou acompanyada de mostres de sorpresa per la peculiaritat del local, situat a l'interior d'una representativa casa de la dreta de l'Eixample, un cop travessat un vestíbul força interessant.

Al fons ens tenien parades dues llargues taules, asseguts còmodament a les quals ens vàrem disposar a endrapar tot allò que ens fos servit. La gana hi era. Les ganes de xalar, també.

Museu Egipci 58 550x412Museu Egipci 60 550x412

Val a dir que el pica-pica fou molt correcte:  olives arbequines i amanida verda per començar, seguit d'un assortiment d'embotits, pa torrat (amb all i tomàquet a disposar), un plat de carns i botifarra a la brasa, per acabar amb les postres i el cafè. La beguda, a discreció.

 

En definitiva, fou una jornada que va satisfer les expectatives i que ens anima a continuar en aquesta línia de propostes.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook