Mercat de Santa Caterina

Santa Caterina 02 347x260

Sortida cultural per Barcelona:  MERCAT DE SANTA CATERINA.                      NOTA
:  Així com les fotografies publicades al facebook varen ser fetes durant la visita del dia 24, la crònica ho és a partir de la segona sessió. De tota manera ja us avancem que ambdues foren del tot similars, cosa que valida aquest únic text per a les dues jornades.

 

Una bona manera de començar el relat d'una jornada és la tradicional, o sigui, des del començament. I així ho farem en aquesta ocasió.

Santa Caterina 03 550x412Santa Caterina 11 550x412

 

 

 

 

Els amics del Club que tinguérem l'encert d'apuntar-nos a aquesta visita fórem rebuts a la porta principal de l'actual mercat per en JORDI GUILLEMÍ, membre de l'Associació Enjoy Wine Barcelona, qui ens va situar en el temps i l'espai allò que teníem al davant, el Mercat de Santa Caterina, que fou el segon mercat de Barcelona (darrera del de Sant Josep -la popular Boqueria-) i el primer cobert a l'estat espanyol.

 

 

 

 

 

En endinsar-nos ens va fer notar com la disposició de les parades permet tenir-ne a la vista moltes d'elles a la vegada, i de productes variats.

 
Tanmateix ens va fer observar l'antiga imatge de la santa, que els paradistes varen conservar durant el llarg període de reformes, i que varen insistir que fos novament exposada en les modernes instal·lacions de l'equipament actual, que data del 2005.

 

Cops d'ull a tort i a dret mentre anàvem creuant els passadissos, fins a sortir a la nova plaça (dedicada a JOAN CAPRI) generada a fi d'obrir el mercat al barri i formada també per uns nous edificis residencials assistits per a gent gran, de gestió municipal. Fou pujant al terrat d'un d'ells des d'on poguérem gaudir de la privilegiada contemplació de la magnífica taulada.

Santa Caterina 17 550x412Santa Caterina 25 550x412

Arribat aquest punt és el moment de fer referència als seus autors, el despatx dirigit pel matrimoni d'arquitectes d'ENRIC MIRALLES (d.e.p.) i BENEDETTA TAGLIABUE, la qual s'ha convertit des d'aleshores en una veïna més del barri. Ells varen rebre l'encàrrec de remodelar el mercat, cosa que varen fer respectant la seva essència i a la vegada dotant-lo de tots els moderns elements necessaris pel seu funcionament del dia a dia (com la planta inferior de reciclatge automàtic de les seves deixalles o la zona de descàrrega de productes integrada i que no molesta la vida quotidiana del veïnat). Però queda clar que l'element arquitectònic emblemàtic és l'original taulada multicolor, excel·lent obra d'enginyeria, la decoració de la qual s'inspira a partir de fotografies de les pròpies parades, això sí molt ampliades i pixelades; la seva forma vol fer referència a les ones de la nostra mar Mediterrània.

Santa Caterina 27 550x733Santa Caterina 44 550x412

 

Un cop vàrem tornar a tocar de peus a terra ens dirigírem a la façana del darrera, la que dóna a l'antic carrer de Colomines, on s'ha conservat un altre element simbòlic:  la font.

 

Cal dir que fou el rei JAUME I qui concedí al convent de dominics el privilegi d'accedir a l'aigua del Rec Comtal l'any 1233.

 

Molts anys més tard els bacallaners del mercat empraven l'aigua pel seu ofici. Ara hi podem beure l'aigua d'una font feta amb les antigues piques de marbre.

 

 

Una curiositat observada per una de les assistents:  a la paret podem llegir “Santa Caterina” escrit de manera original (diguem-ne que escultòrica) amb unes grans lletres diverses (de pedra, de metall...).

 

 

 

 

En accedir de nou al mercat ens vàrem aturar uns moments en l'anomenat Espai Santa Caterina, gestionat pel Museu d'Història de Barcelona, en el qual s'han deixat a la vista algunes de les restes arqueològiques trobades en aquesta última restauració.

 

 

És aquí on se'ns informa de la trajectòria històrica d'aquest indret, que arrenca ja a l'edat del Bronze.

 

Precisament l'enderrocament de l'antic mercat, aixecat el 1848 en estil neoclàssic arran de les polítiques desamortitzadores dels anys precedents, va permetre l'estudi i documentació de la seqüència de l'ocupació humana d'un sector significatiu de la nostra ciutat:  centre productor ceràmic de l'època altimperial romana, necròpolis tardoromana, ocupació altmedieval, primeres fases d'urbanització medieval, el convent de Predicadors de Santa Caterina i, finalment, el mercat d'Isabel II, popularment anomenat de Santa Caterina en record del convent enderrocat.


Si hi esteu interessats, aquí teniu tota la informació.

 

Tot i que més d'una (i d'un) s'hagués volgut entretenir més rondant les parades, havia arribat l'hora d'atansar-nos a la sala multiús del mercat, on ens esperaven amb tot a punt per l'anunciada sessió de maridatge.

 

ROSÓ GABARRÓ, responsable de promocions de l'Institut del Cava, fou qui ens la va presentar. El sommelier TONI PÉREZ, professor de l'Escola Universitària de Turisme Sant Ignasi, en fou el seu director. Hi va participar, en l'apartat dels productes a maridar, un altre dels actius membres d'Enjoy Wine Barcelona, en RAMON GUIX.

A taula hi havia un complet informe per a tots i cada un dels participants, amb detall del que anàvem a tenir a les copes ja disposades.

La cosa va començar amb el visionat d'un vídeo amè i instructiu ensems, on s'explica què és el cava:  zones de producció, procés d'elaboració, tipus de cava (segons el seu contingut de sucre o el temps de criança), varietats de raïm utilitzades (i permeses)... fins arribar a ensenyar-nos com apreciar-lo com cal.

Santa Caterina 84 550x412Santa Caterina 85 550x412

Però per això què millor que anar directes a la pràctica. La simple enumeració dels caves seleccionats i dels productes amb què els varem maridar (tots ells frescos, provinents del mateix mercat), ja ho diu tot:

 

VILARNAU Rosat Brut

85% trepat i 15% pinot noir

criança mínima de12 mesos

... amb una làmina de salmó fumat

 

GRIMAU Trencadís Brut Nature

15% macabeu, 50% xarel·lo, 15% chardonnay i 20% parellada

criança de 24 mesos

... amb croqueta de pollastre

 

MASCARÓ Nigrum Brut

60% parellada, 30% macabeu i 10% xarel·lo

criança mínima de 15 mesos

... amb pastisset de poma al forn

 

GRAMONA Imperial

50% xarel·lo, 40% macabeu i 10% chardonnay

criança de 36 a 42 mesos (gran reserva)

... amb fruita seca (avellanes, ametlles torrades, bastonets de pa)  

 

PARÉS BALTÀ Blanca Cusiné

59% chardonnay i 41% pinot noir

criança aproximada de 30 mesos (gran reserva)

... amb pernil d'aglà

Santa Caterina 86 550x412

 

Una espontània ovació va tancar l'activitat, mostra inequívoca de l'aprovació per part dels assistents i merescuda sens dubte per la simpatia amb que les persones abans citades la van portar a terme.

 

Val a dir que aquesta sincera manifestació de grat es va produir en les dues dates, sense que els assistents a la segona d'elles en tinguérem cap coneixement del que havia succeït a la primera.

 

 

Encara quedaven uns minuts de tertúlia, que aprofitàrem per repetir aquells maridatges que més ens venien de gust (a més d'un formatge roncal que ens van afegir), o simplement per tornar a gaudir d'uns caves de primer nivell.

 

És obvi que hi tornarem. Ja tenim alguna que altra idea al cap per tal de repetir experiència amb els amics d'Enjoy Wine Barcelona. Mentrestant podeu visitar la seva pàgina web i apuntar-vos a alguna de les interessants activitats que van fent:

www.dosantacaterina.cat.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook