Missa de Difunts 2018

Missa 2018 347x249 Missa en record de tots els socis i simpatitzants.                                                           

 


La Missa de Difunts és sempre un acte de record i homenatge a tots els amics que ens han precedit en l'esdevenir del Club; però especialment enguany, que fou la Missa del cinquantenari, en tant que corresponent al curs 2018-2019, que enquadra totes les nostres celebracions (amb el seu zenit el mateix dia 7 de Març de 2019) amb motiu de l'efemèride.


A més ‒per a la nostra momentània satisfacció‒ semblava que no hauríem d'afegir ningú en aquesta ocasió. Però a només deu dies d'aquest acte de memòria, vàrem haver de lamentar el traspàs de la nostra consòcia i amiga na MONTSERRAT NAVARRO SOLER, ocorregut l'anterior diumenge, 21 d'Octubre, a la seva vila natal de Sant Pau de Segúries. Acompanyem en el sentiment els seus familiars i altres amics. Descansi en pau.


Repetírem (com l'any passat) en el marc incomparable de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè que, volem destacar-ho, ens aportava un esdeveniment notable:  la tornada a casa ‒183 anys després‒ de l'Orde Mercedària.

Mercedaris escut 550x950

 

En dos articles d'aquesta mateixa pàgina web en fèiem referència:

- Parròquia de Sant Pere Nolasc:  “... l'Orde Mercedària, que es
  trobava sense església des que l'any 1835 (quan la
  desamortització) fou foragitada de la Basílica de la Mercè, la
  seva seu fundacional (des de mitjans del segle XIII)...”.

- Basílica de la Mare de Déu de la Mercè (crònica de la nostra visita
  del 21/10/2017):  “... la Basílica depèn actualment del Bisbat de
  Barcelona... Mentrestant els sacerdots adscrits a la recuperada
  Orde Mercedària segueixen treballant el seu apostolat a Barcelona
  des de la Parròquia de Sant Pere Nolasc...”.

Aquest 2018 s'han acomplert 800 anys de la fundació de l'Orde Reial i Militar de Nostra Senyora de la Mercè de la Redempció dels Captius, ras i curt:  l'Orde de la Mercè. Fou el 10 d'Agost de l'any de nostro Senyor 1218 quan l'Orde fou solemnement constituïda a la Catedral de Barcelona ‒d'aquí que el seu escut llueixi la creu patent catedralícia‒ en cerimònia presidida pel bisbe Berenguer de Palou. La nova Orde contava amb el patrocini del rei Jaume I ‒per això incorpora la corona i els pals distintius del reialme‒, essent el mercader Pere Nolasc el seu fundador.

El proppassat 23 d'Abril es dugué a terme una trobada de seglars on es solemnitzà aquest retorn. Més de 300 persones s'aplegaren a la Basílica on, a banda de l'Eucaristia (presidida pel provincial de la Mercè d'Aragó) i altres actes litúrgics, els assistents varen gaudir d'una brillant explicació històrica de la pròpia Basílica i d'un repàs als 800 anys de l'Orde.

Mercedaris Basílica 550x351

Nosaltres, modestament, ens hem volgut afegir a aquests moments de joia institucional. Val a dir que l'assistència fou més nombrosa que en anys precedents. Més d'un es recordava amb emoció dels seus parents que havien pertangut en vida al Club també com a socis i als quals havíem dedicat aquesta Missa del Cinquantenari.


Durant la cerimònia, el Padre FERMÍN ‒nou rector de la parròquia‒ ens mostrà una forta simpatia en les paraules que ens adreçà, tot referint-se al fet (per nosaltres també evident) que entorn d'una taula és quan s'estableixen les millors relacions personals i socials. Això ho va exemplificar en els costums orientals, on ésser convidat a seure a la taula familiar és el gest d'amistat més important que podem rebre i on el temps s'esvaeix sense dificultat... una reunió important pot arribar a durar dies!

Seguint el fil del seu raonament, constatà que JESÚS era un home d'Orient i ens parlà de l'episodi de les noces de Canà, entre d'altres aspectes. Tot plegat el feu afirmar que JESÚS també sabia gaudir dels plaers gastronòmics.

Finalment ens exhortà a continuar amb la nostra trajectòria, gaudint del menjar i del beure, sí, però sempre amb el tret fonamental de la socialització i de l'amistat, com es posa de manifest justament amb aquest acte de memòria.

Missa 2018 orgue 550x412

 

I una última qüestió. Quan visitàrem la Basílica ja ens mostraren l'orgue en restauració i dèiem:  “... amb l'intenció d'estrenar-lo l'any vinent, amb motiu del Vuitè Centenari de la fundació de l'Orde Mercedària”. Efectivament, vàrem gaudir de la seva esplèndida sonoritat a partir del mes de Setembre (a propòsit de les Festes de la Mercè, us deixem l'enllaç a la notícia emesa per BTV)... i vàrem aconseguir també poder-lo escoltar durant la nostra Missa. Fou un plaer estètic que ens arribà ben a dins.


L'orgue fou tocat amb mestria ‒enaltint moments precisos de la cerimònia‒ pel seu titular, l'HÈCTOR PARÍS.

L'HÈCTOR PARÍS (nascut a Barcelona el 1975) començà els estudis musicals a l'edat de vuit anys i als tretze ja acompanyava els cants a la Parròquia de Santa Tecla de Barcelona.
Al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona realitzà els cursos d'orgue sota el mestratge de Maria Nacy. És llicenciat en orgue per l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), on estudià amb Oscar Candendo. Ha rebut també els ensenyaments de Michael Radulescu, Andreas Liebig, Zsigmond Szathmáry, Montserrat Torrent i Jan Willem Jansen, entre d'altres professors, a diversos cursos de perfeccionament a Catalunya, el País Basc, Alemanya, Itàlia i Suïssa. Amb una beca Erasmus estudià orgue a Holanda amb Bernard Winsemius a la HKU Universitat de les Arts d'Utrecht. També té estudis de piano, harmonia i contrapunt i ha treballat com a organista assistent i professor de l'Escolania a la Catedral de Barcelona.
Com a concertista d’orgue, ha actuat a Catalunya i Balears.
Com a organista litúrgic, és titular dels orgues de la Parròquia de Santa Tecla de Barcelona des del 1987, de l’església del Sagrat Cor (Jesuïtes de Casp) des del 1992 i de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè des del 2008.
Presidí l'Associació Catalana de l'Orgue entre els anys 2005 i 2016.
Com podeu comprovar, tot un luxe!


Missa de Difunts
a la Basílica de la Mercè en l'any del nostre cinquantenari, amb la commemoració dels 800 anys de l'Orde Mercedària, amb el seu retorn a casa i amb l'afegitó d'haver escoltat l'orgue restaurat... Història i Art, sentiment!

 

 

*  Pl. de la Mercè, 1.
    Metro:  Drassanes (L3)  o  Jaume I o Barceloneta (L4).
    Bus núms.  45 ‒ 59 ‒ 120 ‒ D20 ‒ H14 ‒ V13 ‒ V15 ‒ V17.
    Aparcaments:  Rodri (c/ Ample, 29), Catalina Graells Balaguer (c/ Ample, 1)
                          i Moll de la Fusta (Pg. Colom, 1).

Facebook