Opera Samfaina: Odissea + Menú Estrellat
![]() |
Excepcional celebració de SANT JORDI. |
Iniciàvem l'oferta sabatina trimestral d'aquest curs a La Rambla (22 d'Octubre: Jamón Experience) i vàrem fer capicua, la finalitzàrem també a la mateixa Rambla, una miqueta més avall: al Liceu, a l'Espai Liceu, per ser més precisos. I fou també una activitat gastronòmica (com ho va ser el Maridatge de vins i caves amb xocolata del segon trimestre). Vàrem anar a l'Opera Samfaina... dues vegades!
Bé, cadascú només va anar-hi una, quan li tocava. Ens expliquem: es tractava d'una activitat amb les places estrictament limitades i la data inicialment prevista (la vigília de Sant Jordi) va quedar plena de seguida, motiu pel qual es va contractar una segona oportunitat (el 6 de Maig, igualment dissabte, mateixos preu i horaris). La crònica, per tant, és gairebé aplicable indistintament a les dues ocasions; mentre que les fotografies són només del primer dia.
Opera Samfaina és un nou concepte d'oci gastronòmic, una proposta única en un escenari únic, cultural i innovador al cor de Barcelona. Ens ofereix un viatge sensorial on gaudir del patrimoni gastronòmic català. Com diuen a la seva pàgina web: Catalunya com mai l'has tastat.
Aquest article incorpora una relativament àmplia selecció d'imatges (teniu més al nostre perfil de facebook), per allò de que una imatge val més que mil paraules. Però ja us garantim que la visita a l'espai val més que mil imatges. Tot i així mirarem de fer-vos cinc cèntims i ‒sobretot‒ explicar-vos què ens regalàrem nosaltres quan hi vàrem anar.
És una superfície de gairebé 1.000 m². que s'ordena en cinc àmbits: Rocambolesc, Vermuteria, Odissea, Diva i Mercat.
A nivell de carrer, a l'entrada, trobem el Rocambolesc, amb les postres (i gelats!) de JORDI ROCA. Se'ns dubte, un immillorable presagi.
Uns pocs esglaons ens menen a la Vermuteria. Amb una decoració inspirada en formes orgàniques (especial homenatge a l'olivera i a l'oli d'oliva), la ma d'en FRANC ALEU ja es nota amb força en aquest indret que comunica visualment amb la pròpia Rambla. És el lloc de trobada, el preàmbul. Allà s'hi poden degustar les millors anxoves i seitons de L'Escala, olives variades i platets típics com les patates braves, ensalada russa, gaspatxo, ajoblanco, etcètera, així com beure un bon vermut, una copa de vi o la seva sangria de cava. Allà començàrem el nostre particular viatge.
Puntuals com sempre, a l'hora fixada ens aplegàrem els inscrits a aquesta experiència. Fórem rebuts pel RAMON, qui hauria de ser el nostre guia. Se'ns oferí un vermut (de la casa Miró de Reus) i dues tapes (esqueixada i ensalada russa), per anar fent boca.
I llavors sí, tal com si entréssim en un teatre (no debades un altre dels creatius de tot plegat és en JOAN GRÀCIA), ens franquejaren el pas ‒escales avall‒ cap a les profunditats... començava la nostra singular aventura. Arribàrem a l'Odissea on, en una sala privada, vàrem viure un espectacle sensorial immersiu que fusiona art i gastronomia a través de la fantasiosa projecció d'una pel·lícula d'animació en 360 graus, protagonitzada per l'avatar de JORDI ROCA, amb locució d'ÒSCAR DALMAU i les intervencions d'ANNA MOLINER (l'Hespèride), PEP CRUZ (Zeus) o PAU RIBA, entre d'altres. Per arrodonir-ho, la banda sonora està interpretada per l'Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu.
L'Odissea és una òpera d'uns 35 ó 40 minuts de durada. El protagonista salpa de la Grècia clàssica i, seguint la llum de Zeus, solca la Mediterrània en busca de nous aliments que enriqueixin l'ensopida dieta dels seus déus. Pel camí anirem tastant sis productes i cinc vins característics de casa nostra, maridatge seleccionat pels GERMANS ROCA, posseïdors al seu restaurant de tres estrelles Michelin:
- oli cru i les olives arbequines d'on s'extreu, homenatge a les
arrels de la nostra cultura.
- anxova de L'Escala maridada amb un cava Gramona Imperial
Brut Gran Reserva 2011,
il·lustra la duresa de la navegació marítima, amb naufragi
inclòs.
- escalivada maridada amb un vi negre de la D.O. Montsant,
salvat del naufragi, el nostre heroi es desperta a la platja,
en una terra desconeguda, esguardat per l'Hespèride que, a
partir d'aquest moment es converteix en la seva companya
de viatge i de vida.
Viuen feliços en un paradís (el mític Jardí de les Hespèrides),
fins que toquen la fruita prohibida (la figa d'or) i és
l'hecatombe, tot es crema... i s'aprofita: l'escalivada!
- llonganissa de Vic amb un trepat de Carles Andreu, de la
D.O. Conca de Barberà,
l'heroi ‒convertit ja en cavaller medieval‒ encalça el drac de
tres caps (de porc) responsable de la malifeta i el mata: heus
aquí els embotits!
- formatge Betara amb un Abadal (en porró), de la D.O. Pla de Bages,
la parella arriba a una nova terra ‒Catalunya‒ on veuen que la gent és treballadora i honesta i pensen que és un bon lloc per establir-se
i formar una família.
- mató amb figa,
finalment, sota la mirada condescendent de Zeus, i gràcies a la gosadia del seu fill (català), aconsegueixen assaborir allò que semblava
impossible.
- bisbalenc amb un vi dolç de garnatxa,
se'ns projecta un final feliç: castellers, diables, gegants i capgrossos... tot l'imaginari festiu català i algunes icones (Montserrat,
monuments) passen a gran velocitat davant dels nostres ulls.
Els protagonistes, feliços. Nosaltres, feliços i satisfets.
Val a dir que, per raons d'edat, per bé o per mal, és difícil sorprendre'ns als membres del CLUB DE LA BONA TAULA. Doncs us garantim que en aquesta ocasió fórem ben sorpresos, molt gratament sorpresos.
I sí, tot això fou fantàstic, però potser algú encara hagués pogut rondinar i dir que s'havia quedat amb gana. Cap problema! Teníem la solució perfecta: el Menú Estrellat, degustació de tapes exquisides creades per grans xefs (molts d'ells guardonats amb estrelles a la Guia Michelin).
Aquí el teniu:
- Fricandó, d'en NANDU JUBANY
- Dues crestes Opera Samfaina
- Mollete “Les Rambles”,
de n'ALBERT ADRIÀ
- Ous fregits, d'en QUIM
de La Boqueria
- Tifa de xocolata (del caganer),
d'en JORDI ROCA
- Copa de vi: Toc 2015, del Celler Solergibert, D.O. Pla de Bages (negre) o
Sepo Pansa Blanca 2015, de Raventós d'Alella, D.O. Alella (blanc)
Quin luxe!
Els integrants de la jornada del 22 d'Abril tinguérem aquest àpat instal·lats en l'espai Mercat. Els assistents del 6 de Maig fórem ubicats al voltant d'una de les taules de la Diva.
La Diva és el cor d'Opera Samfaina, una part central oberta a la màgia i a l'inesperat. Amb els diorames del corredor d'accés (que venen a reproduir allò vist a l'Odissea), les taules temàtiques i les barres (solidària, de cervesa i de vins) conforma un escenari on es serveixen elaboracions culinàries tradicionals.
A la Diva s'ofereix un tast culinari. És una proposta que al CLUB tenim en consideració per a més endavant (el proper curs?). Bé, ja en parlarem amb més detall quan toqui.
Acabem ara, però, amb la descripció d'Opera Samfaina.
El darrer i prou excitant àmbit és el Mercat, una zona lliure que ens ofereix:
- Sotamar... un món submarí on gaudir de la millor
selecció dels productes (de temporada) del nostre
mar.
- Hespèrides... embadalits sota la figuera podem
degustar plats típics on les verdures i les hortalisses
són les protagonistes.
- Matança... una revisió de la llegenda de Sant Jordi en clau gastronòmica, amb embotits artesans de primera qualitat.
- Catalàctic... àrea reservada a la degustació de productes làctics seleccionats.
- Dolça Catalunya... un fi de festa popular, amb dolços, capgrossos i l'emblemàtic caganer.
La sortida ens porta de pas per la botiga, on és possible comprar els productes típics catalans que s'ofereixen a l'interior (com la tifa de xocolata, oli, melmelades...), a més de samarretes, llibretes, tasses, imants i altres objectes de record.
I aquí posem el punt i final al nostre primer viatge per aquest espai. Una experiència totalment recomanable. No siguem babaus i no ens deixem perdre coses bones, pensant que són pels turistes. De vegades cal deixar-se anar i fer turisme a la nostra pròpia ciutat.