Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona

Escola Hostaleria 40 347x231  (Dinar i) visita a la prestigiosa Escola dels Gremis.                                                     

 


Va resultar una activitat molt interessant, de profit. I així ho devia anticipar la intuïció a tots aquells amics que ens aplegàrem aquell calorós migdia davant el gran edifici de l'ESHOB*.

Escola Hostaleria 06 550x367

 

Tal i com ells mateixos ens expliquen des de la seva pàgina web, l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB) fou fundada l'any 1985 amb el nom d'Escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona (al carrer Muntaner amb Aragó), una iniciativa conjunta del Gremi d'Hotels i del Gremi de Restauració de Barcelona. El trasllat a l'actual seu es produí fa deu anys. El seu objectiu era ‒i és‒ formar els futurs professionals del sector, sigui pels coneixements teòrics, les tècniques, els hàbits o les aptituds.

Compten amb un quadre de professors integrat per professionals de gran expertesa en els diferents departaments que configuren l'indústria hotelera, així com per titulats superiors especialitzats en les matèries que imparteixen. A més col·laboren amb l'Universitat Abat Oliba CEU pel que fa a les activitats formatives superiors.

 

Per raons operatives, la visita ‒i les explicacions pertinents‒ s'havia programat en havent dinat. De manera que farem el relat tal i com es va esdevenir en el temps i començarem per explicar que ens tenien disposat un reservat que feia goig:  una taula imperial perfectament parada al voltant de la qual ens asseguérem la xifra òptima de comensals.

Escola Hostaleria 19 1100x733

Anem directament al menú. Veureu que és una crònica profusament il·lustrada, però és que no ens veiem capaços de descriure els plats amb paraules.

- aperitiu de l'Escola, que consistí en un macaró de tomàquet deshidratat amb formatge de cabra

Escola Hostaleria 17 360x240Escola Hostaleria 18 360x240Escola Hostaleria 20 360x240

- tàrtar de tonyina, amb alvocat, blat de moro i tirabec

Escola Hostaleria 21 360x540Escola Hostaleria 22 360x240Escola Hostaleria 23 360x540

- corball a la basca amb trinxat de cols de Brussel·les

Escola Hostaleria 24 360x240Escola Hostaleria 27 360x540Escola Hostaleria 26 360x240

- cuixa d'ànec confitat amb peres al vi i salsifís

- postre de l'alumne, que fou un bescuit de caramel, sorbet de mango i sopa de iogurt

- celler:   · Cigonyes (macabeu), Celler Perelada (D.O. Empordà)
              · Mas Tarroné (garnatxa blanca i macabeu), Cellers Tarroné (D.O. Terra Alta)
              · 3 Finques (garnatxa negra, merlot, samsó, syrah, ull de llebre i cabernet sauvignon), Celler Perelada (D.O. Empordà)

Escola Hostaleria 28 360x229Escola Hostaleria 29 360x353Escola Hostaleria 30 360x385

- aigües, cafès i infusions

- petit fours

 

Volem afegit alguns comentaris en torn d'aquest àpat especial:

- la sala.-
  ubicada al primer pis (on es situa el restaurant L'Escola, després en parlarem), ofereix d'entrada una adequada ambientació:  la
  decoració, l'il·luminació... tot convida a centrar-se i gaudir de les
menges.

- la direcció.-
  vàrem tenir el goig de veure la feina (sempre discreta) del professor XAVIER MARTÍNEZ, especialista en qualitat de servei i atenció
  al client. Es dóna la molt feliç circumstància que el
Sr. MARTÍNEZ va començar la seva vida laboral ‒a l'Hotel Majestic‒ a les ordres
  del nostre
enyorat JOAN PALLARÉS, fundador i primer Vice-president del Club... records, emoció.

- els alumnes.-
  un eficient equip de quatre o cinc alumnes de segon i tercer any s'ocupà d'atendre'ns amb tota la cordialitat del món. Gràcies nois,
  us vareu guanyar el nostre aprovat!

- el fet diferencial.-
  no és només un restaurant, és L'Escola:  tots i cada un dels plats, una vegada ja havien estat servits a taula, ens eren degudament
  explicats. Bona taula a tot nivell.

  Vagi des d'aquí també el nostre aprovat ‒amb nota‒ als alumnes de cuina.

- el vi.-
  el vi ens era servit a les copes, els cambrers ‒sempre amatents‒ ens les anaven reomplint segons la nostra voluntat.
  El cas fou que el vi blanc s'acabà (fos pel fet que es va començar amb dos plats de peix, fos per la normal relació causa-efecte entre
  calor i set); però això no va ser inconvenient per acontentar
aquells que no varen voler canviar-se al negre, ens varen aconseguir
  una segona opció de vi blanc,
d'inici no prevista. Suposem que aquesta incidència també serví com a experiència pels alumnes.

 

Acabada la sobretaula tocava l'esperada visita guiada a les instal·lacions. Fórem dividits en dos grups ‒també per raons operatives‒; l'un va anar de la mà de SÍLVIA CADENAS, Coordinadora de Direcció Hotelera i encarregada de Relacions Externes (o sigui, va ser amb qui ho vàrem planificar tot plegat), l'altre amb la seva companya LAURA.

Amb elles ens vàrem assabentar que l'ESHOB ofereix una àmplia oferta acadèmica que inclou cursos oficials, així com titulacions pròpies reconegudes pels principals protagonistes de la indústria en les àrees de cuina i gastronomia, serveis de restauració, gestió, direcció hotelera i vins i destil·lats. L'Escola pretén formar als millors professionals del sector hoteler i restauració buscant una projecció en quan a valors i actituds personals, destacant virtuts com la il·lusió, la proximitat, l'esperit col·laboratiu, la millora contínua, la imaginació i la disciplina.

Els de grau mitjà són cicles de tres anys, sent el primer comú a tots els alumnes. Després poden escollir entre cuina i sala (inclou l'ofici de barista). A pregunta d'un assistent s'ens va contestar que anualment surten graduats 13 ó 14 de cuina i 6 ó 7 de sala. Els preus de matrícula no són baixos, però l'índex de titulats és del 100%.

Escola Hostaleria 44 360x240Escola Hostaleria 51 360x240Escola Hostaleria 57 360x240Escola Hostaleria 59 360x240Escola Hostaleria 56 360x240Escola Hostaleria 72 360x240Escola Hostaleria 35 360x240Escola Hostaleria 36 360x240


L'edifici consta de planta baixa i tres plantes superiors, més una soterrània pels vestidors. Hi tenen dos restaurants:  L'Ham i L'Escola.


Els alumnes comencen aprenent el més bàsic, continuen practicant al menjador “de família” ‒que és d'ús intern per alumnes, professors i altre personal del centre‒, segueixen per L'Ham i culminen a L'Escola.

L'Ham és a la planta baixa. A L'Ham serveixen menús diaris (migdia i nit), elaborats amb les bases tradicionals de la cuina mediterrània i de mercat, i a un preu raonable a tot aquell que hi va. Al seu costat s'ubica la seva corresponent cuina.


A la primera planta tenim L'Escola i la seva cuina, més una cuina de recerca i desenvolupament, l'àrea de cuina, una sala multiusos, l'espai cafeteria (preparat per a un concurs d'àmbit estatal que s'havia de dur a terme l'endemà), el menjador de família i la gran aula-cuina.

A L'Escola ‒on nosaltres havíem dinat‒ ofereixen als clients l'oportunitat de gaudir d'una experiència gastronòmica única i diferent, menjant en un restaurant atès per futurs hostalers. Més sofisticació (en plats, presentació i servei), però encara a un molt bon preu.

I parlant de preus, vàrem aprofitar la paciència ‒i els coneixements, és clar‒ de la nostra amfitriona per demanar-li el motiu pel qual el preu per persona en una reserva de grup sempre és superior al preu del menú que s'ofereix individualment. Això ens passa sempre al Club (en aquesta mateixa ocasió, per exemple, ens va sortir un 50% més car) i costa d'entendre. La resposta la va resumir en una sola paraula:  organització; però que té múltiples vessants:  més personal (a sala ‒per poder servir‒ i possiblement a cuina ‒que surtin els plats a l'hora‒), exclusivitat de l'espai (impossibilitat d'estirar els dos torns), entre d'altres. Tot i això hi ha qui encara no ho vol entendre i es pensa que es com anar a comprar sabates, que si en compres moltes pots demanar un descompte... què hi farem!

A la segona planta hi tenen una desena d'aules, a banda de les dedicades a l'estudi o a l'informàtica, més la sala de professors, la direcció acadèmica, la secretaria d'estudis i l'administració.


I, finalment, la planta superior acull una cuina demostrativa, un aula que simula l'habitació d'un hotel, aules de direcció hotelera i de tast, el celler i la sala de juntes.

Els alumnes la formació dels quals s'orienta cap el món de l'hostaleria complementen els seus quatre anys d'estudis (és un grau superior) a l'ESHOB amb pràctiques continuades en establiments hotelers.

Realment es tracte d'un centre d'excel·lència reconeguda. Si els estels és de nit que es veuen, aquí ens trobàvem al capvespre, contemplant les futures estrelles que aviat sortiran a il·luminar-nos.

... I com que era Sant Ponç, encara hi va haver qui se'n va anar tot d'una al carrer de l'Hospital. Això sí que és una jornada completa!

 

 


* Pg. del Taulat, 243.
   Metro:  Selva de Mar (L4).
   Bus núms.  26 ‒ H16 ‒ V27.
   No hi ha aparcaments públics propers (zona sense gaire dificultat per aparcar al carrer).

Facebook