Maridatge de vins i caves amb xocolata

Xocolata vins i caves 48 347x231  Experimentar, tastar, olorar, sentir... gaudir!                                                                                

 

 

Des del seu inici fa cosa de cinc anys, l'oferta sabatina del Club s'ha enfocat majoritàriament cap a la cultura i la història:  visites a museus o a edificis singulars, itineraris... Aquest curs el vàrem començar, però, amb una activitat gastronòmica (Jamón Experience) totalment reeixida. Això ens va animar a insistir amb una proposta en la mateixa línia:  un maridatge de vins i caves amb xocolata que es va dur a terme a les instal·lacions del Museu de la Xocolata de Barcelona. És més, tancarem el cercle a l'Abril amb una altra (espectacular) fita gastronòmica:  Opera Samfaina: Odissea + Menú Estrellat (no ens estem de res!).


El Museu de la Xocolata de Barcelona és una iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província (que n'és el propietari). Va obrir les seves portes l'any 2000, ocupant una part de l'antic edifici del Convent de Sant Agustí Vell. Ja fou visitat pel Club el 29/05/2003 (dins les V Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria).

I amb això de la seu on s'han instal·lat s'ho fan venir bé i ens recorden l'èxit de la xocolata entre l'exèrcit borbònic invasor al segle XVIII. És sabut la proximitat de la Ciutadella, potser no ho és tant que varen convertir aquest antic convent ‒“escenari de feroços combats”, com podeu llegir a Felip V i el setge de 1714‒ en acadèmia militar i caserna (cosa que va continuar sent fins l'any 1980). Actualment acull també un Centre Cívic i l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Xocolata vins i caves 01 550x367


Només entrar-hi ja se'ns presenta un mostrador ple a vessar de temptacions:  xocolates de tota mena i en presentacions ben boniques i originals. Una recomanació que fem de tot cor és que, si alguna vegada heu de regalar a algú alguna cosa genuïna de Barcelona (a manera de record), aquí trobareu delicadeses que us faran quedar d'allò més bé.

Pel fet de participar en una activitat, aquell dia teníem la possibilitat d'entrar lliurement al museu a partir de l'hora d'apertura (a les 10 h. del matí). No des de l'inici, però a mida que avançava el matí sí que s'anaven apropant la majoria dels inscrits en el maridatge i aprofitant-ho. Com a dada curiosa, el tiquet amb el codi QR que permet l'accés és... una tauleta individual de xocolata! (ben bona, naturalment).

Tot i no haver previst cap visita guiada, val a dir que es tracta d'un museu modern, estructurat en diversos àmbits, amb l'informació a l'abast de tothom i amb força continguts audiovisuals que ens faciliten la comprensió d'allò que s'exposa. La visita individualitzada, al nostre aire i fixant-nos en allò que més ens cridava l'atenció, prou instructiva.

El seu recorregut ens explica els orígens de la xocolata, la seva arribada a Europa i la seva difusió. Si voleu saber-ho bé, només cal que llegiu els que ens varen explicar el GUILLERMO i l'ANA CORTÉS a les tres ocasions que els vàrem tenir amb nosaltres:  la xerrada gastronòmica a Golferichs Xocolata: les varietats utilitzades en la elaboració de la pastisseria actual (5/03/2013), el taller gastronòmic realitzat a les seves instal·lacions Taller gastronòmic: la xocolata (25/11/2014) o la nova xerrada al Centre Comarcal Lleidatà Xocolata. Origen, varietats... (15/02/2016).

Xocolata vins i caves 41 360x540Xocolata vins i caves 42 360x540Xocolata vins i caves 43 360x540

Tanmateix se'ns mostren un reguitzell d'estris (antics i moderns) usats en la preparació d'aquest exquisit producte. A banda hi ha un apartat dedicat a quelcom tan nostrat com són les mones de Pasqua (origen, evolució, variacions). I sense oblidar la galeria de pastissers il·lustres, alguns d'ells amb relació directa amb el Club; no citarem ningú per no oblidar-ne cap, tots ells hi són per mèrits indubtables.

Punt i apart mereix la selecció d'artístiques mones de Pasqua exposades, de les quals aquí només publiquen una mostra (hi són totes al corresponent àlbum disponible al nostre perfil de facebook).

Xocolata vins i caves 10 360x540Xocolata vins i caves 09 360x540Xocolata vins i caves 26 360x540Xocolata vins i caves 37 360x303Xocolata vins i caves 17 360x251Xocolata vins i caves 18 360x282

A l'hora en punt ens reunírem tots al pati interior, on ens va venir a rebre la LAIA, qui seria la nostra monitora en l'activitat de grup, el previst ‒i esperat‒ maridatge de vins i caves amb xocolata. Fórem conduïts a través de l'edifici annex, on conviuen l'Escola del Gremi de Pastisseria i l'agència Barcelona Activa. Finalment arribàrem a la que seria la nostra aula durant les següents dues hores.

Xocolata vins i caves 53 340x510Xocolata vins i caves 68 765x510

D'inici s'ens varen explicar les nocions bàsiques de la planta del cacau (origen, varietats) i del posterior procés d'elaboració del seu fruit (fermentació, deshidratació, control de qualitat, neteja, torrefacció ‒nibs‒, molturació ‒cacau en pols‒ i greix residual ‒mantega de cacau‒). Si afegim sucre, llet en pols i lecitina de soia la prendrem líquida; si la temperem (els graus difereixen segons sigui xocolata més blanca o més negra), sòlida. A la pastisseria s'empra tant líquida com sòlida. Tinguérem a mans uns nibs, cacau en pols i mantega de cacau. Aquí ja vàrem començar a olorar i a sentir; tot seguit, a més, tastaríem, experimentaríem... i gaudiríem, tal i com ho teníem anunciat!

Xocolata vins i caves 54 210x184Xocolata vins i caves 55 210x140Xocolata vins i caves 56 210x175Xocolata vins i caves 59 210x140Xocolata vins i caves 60 210x139

La xocolata presentada era de la marca Valrhona (de Tain de l'Hermitage, una petita població francesa a la zona del Roine-Alps), una xocolata que ens digueren els dóna molt bon resultat a l'Escola. Quatre preses diferents més una peça de cobertura, llaminera proposta. Som-hi!

 

Primer maridatge.-

Valrhona Jivara + Raimat, Castell de Raimat (chardonnay 2015, 13,5º).

Xocolata amb llet (40%), pastosa, amb traces de caramel.

La dolçor de la xocolata accentuava la frescor del vi.  En aquest maridatge predominà el vi.


Segon maridatge.-

Valrhona Caraïbe + cava Anna de Codorniu.

Xocolata (66%) amb aroma a cafè, aconseguit naturalment gràcies a que els arbres tenen a prop plantacions de cafè (la closca del cacau és porosa i absorbeix els aromes).

Aquí es va imposar el regust de la xocolata.


Tercer maridatge.-

Valrhona Manjari + cava Gran Codorniu, vintage 2013 (rosat).

Xocolata (64%) amb aroma de fruites vermelles, cultivat vora el riu.

Aquest fou un maridatge per afinitat ben encertat.

Xocolata vins i caves 62 210x315Xocolata vins i caves 63 210x315Xocolata vins i caves 64 210x315Xocolata vins i caves 65 210x315Xocolata vins i caves 66 210x315

Quart maridatge.-

Valrhona Guanaja (en honor a l'illa del mateix nom) + Raimat Abadia 2015 (cabernet sauvignon + ull de llebre, 14º).

La xocolata (70%) és una combinació equilibrada de les tres varietats de cacau (forastera, criolla i trinitària).

També en aquest ocasió s'imposà el regust de la xocolata.


Cinquè maridatge.-

La peça de cobertura li diuen nyambo i té un 70% de cacau. Pel que fa a les peces de cobertura cal saber que cada pastisser la demana com ell vol, segons què vulgui fer amb ella.

Es va maridar amb un Raimat Vallcorba 2013 (cabernet sauvignon + syrah, 14º).

Combinació molt adequada.

 


I fins aquí el relat d'una matinal de dissabte prou satisfactòria. Anaven errats els qui varen pensar que no pagava la pena venir, que en aquest museu ja hi havien estat. El cert és que l'experiència del maridatge de vins i caves amb xocolata fou molt enriquidora. Així ho reflectien els rostres de comiat. A partir de llavors, cadascú va elegir la seva pròpia opció per dinar. Nosaltres, el Club, ja havíem complert amb escreix.

Facebook