Jamón Experience


Jamón Experience 38 347x232 
Aprendre, tastar, compartir.                                                                                                               

Jamón Experience 01 550x367

 


Quan us anunciàvem aquesta activitat ja advertíem que Jamón Experience no és una proposta pensada pels turistes, malgrat trobar-se al bell mig de La Rambla.

Reconeixen rebre'n, de turistes, però molt de públic tanmateix és local.

 

Jamón Experience* és un innovador espai de 2.000 m² que té per objecte donar a conèixer l'elaboració del pernil ibèric i fer-nos-en tastar de diverses procedències. És un centre de divulgació únic al món.

 

 

L'experiència començà amb un recorregut audiovisual i sensorial d'uns 25 minuts de durada que ens mostra les característiques del porc ibèric, el seu hàbitat i la seva rutina alimentària. Tot seguit s'ens explica el procés de curació d'un pernil...

Jamón Experience 14 215x161Jamón Experience 16 215x161Jamón Experience 17 215x161Jamón Experience 19 215x161Jamón Experience 23 215x161

... i es parla de les diverses zones productores i les seves corresponents Denominacions d'Origen. Per acabar amb l'ofici del tall, no gens a menystenir.

Jamón Experience 28 360x221Jamón Experience 29 360x220Jamón Experience 30 360x222

No ens volem estendre gaire més aquí, ja ho teniu tot molt ben explicat en la ressenya de la magistral xerrada gastronòmica La cultura del pernil ibèric (10/12/2013), quan vàrem tenir amb nosaltres l'especialista (afinador de pernils) MANUEL LÓPEZ.

 


Tot seguit va arribar el moment més esperat per tots els assistents, de la mà de l'entenimentada ANNA vàrem asseure'ns davant d'un plat amb sis talls de pernils diferents, segons detall:

Jamón Experience 36 550x367

- reserva, procedeix d'un porc no de raça ibèrica, va ser el primer que tastàrem i no el vàrem trobar gens dolent.

- ibèric, cal que tingui un mínim del 50% de puresa de la raça ibèrica, molt més gustós que l'anterior.

 

Els quatre següents varen ser exponents de les quatre úniques Denominacions d'Origen de pernil ibèric existents:

- D.O. Guijuelo, exquisit, d'entrada suau.

- D.O. Extremadura, deliciós, volàtil.

- D.O. Valle de los Pedroches, saborós, més oliós que els altres.

- D.O. Huelva, excel·lent, la seva intensitat ens omplí la boca.

 

Algú va cridar l'atenció sobre el rastre diferent que deixaven al plat els diferents pernils, cosa que va sorprendre la guia (no per falta de coneixements, sinó per la nimietat de la qüestió); però no debades som el Club de la Bona Taula (modèstia apart).

Rere cada tast preníem una mica de cava brut nature. No és tant cosa del maridatge ‒que també‒ com per la facultat que té el cava de netejar-nos la boca de greixos i deixar-nos-la preparada per al gaudi de la peça següent.

 

La traca final ‒i divertida‒ fou un tast a cegues de tres pernils. Al plat vàrem tenir un de reserva, un altre d'ibèric i un tercer de la D.O. Valle de los Pedroches. Val a dir que ‒gràcies a l'entrenament previ‒ més d'un els va encertar.

Jamón Experience 49 web 1100x498

Mentre el tast anava avançant, el diàleg era continu i les consultes es succeïen:

- motiu pel qual no és el mateix espatlla que pernil... per la musculació de la pròpia extremitat.

- és bo l'envasat al buit?... si no hi ha més remei és acceptable, però cal recordar obrir-lo uns minuts abans del seu consum.

- i el pernil desossat?... l'inconvenient és certa pèrdua de gust (és prou sabut que la carn amb os és la millor).

- el “pata negra” és garantia de qualitat... fals!, encara que deixem de banda les trampes matusseres, això només dóna fe que la raça és ibèrica, però no que sigui de gla.

 

I un darrer tema de marques:  Joselito és D.O. Guijuelo, mentre que Jabugo i 5J són marques de la D.O. Huelva. En aquest cas no establirem classificacions, senzillament depèn dels gustos de cadascú.

 

Un aplaudiment merescut va significar el nostre agraïment a l'ANNA per la seva valuosa tasca.

Jamón Experience 50 web 1100x554

En acabat, alguns dels assistents vàrem aprofitar la bona hora (quarts de dues del migdia) i la proximitat de l'esdeveniment (a l'avinguda de la Catedral), per atansar-nos al Mercat de Mercats i dinar a base dels platillos oferts pels restaurants (de mercat o no, però tots prestigiosos) participants.

 

Sens dubte, fou un dissabte diferent i ben aprofitat. Aquesta era ‒de bon començament‒ la nostra intenció.

 

 

 

 

* Rambla de les Flors, 88-94.
   Metro:  Liceu (L3).
   Bus núms.  59 ‒ 91 ‒ V13.
   Aparcament:  c/ Hospital, 25 (Ciutat Vella).

Facebook