Parlament de Catalunya + Mercaders, artesans i banquers

Parlament 0 347x233

Us proposem una "jornada històrica".                                                                                    És probable que ens hagi tocar viure allò que es coneix com “un moment històric”. Els historiadors de les properes generacions tindran feina analitzant els ets i uts dels fets actuals. Però les coses no passen mai perquè sí, no sorgeixen per generació espontània; cal fer una mirada al passat per saber d'on venim i entendre millor el nostre present.

La jornada que us proposem en aquesta ocasió és una doble sessió d'història. Començarem amb una visita al Parlament de Catalunya, l'edifici del qual ens portarà des del segle XX fins al XVIII. I continuarem amb la ruta Mercaders, artesans i banquers, que ens farà reviure la baixa edat mitjana barcelonina. La cirereta serà l'esperat dinar amb els amics de La Gavina. Tancarem el mes d'Abril de manera ben lluïda!

 

El Parlament de Catalunya és l'espai on els representants polítics del poble desenvolupen les seves funcions de creació, control i impuls de l'acció del Govern de la nació. En el seu si es debat i es prenen decisions que afecten el dia a dia de totes les persones que vivim en aquest país.

L'origen del sistema parlamentari català cal anar a cercar-lo al segle XIII, quan la Cort barcelonina esdevingué Corts Generals de Catalunya, on el rei i els representants dels tres braços (militar, eclesiàstic i reial) pactaven tota mena de normes, sancionaven les disposicions reials o aprovaven els impostos. Fou una llarga etapa, no exempta de conflictes institucionals, amb períodes de més entesa i d'altres amb topades, segons el tarannà del rei de torn. El fet és que tot s'estroncà amb la desfeta de 1714 i la subsegüent promulgació del Decret de Nova Planta (1716).

La represa es feu esperar fins el 1932. L'edifici escollit per ubicar el nou Parlament ‒sembla ser que el President MACIÀ hi insistí molt en que així fos‒ fou l'antic arsenal de la Ciutadella. Si tenim present que la Ciutadella fou aixecada per ordre de Felip V per assegurar-se el control de Barcelona (i, per extensió, de Catalunya), el simbolisme queda clar.

La Ciutadella fou cedida a la ciutat el 1869 (aprofitant un breu període revolucionari iniciat l'any anterior), que procedí a enderrocar-la. Varen deixar dempeus el palau del governador (actualment és l'Institut Verdaguer), la capella (encara ara parròquia castrense) i l'arsenal. Primerament (l'any 1889) es va pensar en convertir-lo en palau reial, però la reina regent va declinar d'acceptar-lo. L'any 1900 es va decidir que seria el Museu Municipal d'Art, per la qual cosa s'afegirien les dues ales laterals. Finalment el 14 d'Octubre de 1932 fou cedit per a l'ús que ara coneixem.

Parlament 1 550x367Parlament 2 550x412Parlament 3 550x412

La primera sessió celebrada en l'actual edifici es celebrà el 6 de Desembre de 1932 i el primer President del Parlament fou en LLUÍS COMPANYS.

Del 1939 al 1945 esdevingué caserna. Després s'instal·là el Museu d'Art Modern i també el Gabinet Numismàtic i la Biblioteca dels Museus d'Art. El Saló de Sessions es mantingué clausurat i s'impedí que ningú hi entrés durant trenta-set anys. El 10 d'Abril de 1980 reprengué de nou la seva activitat. L'aplicació del article 155 de la Constitució Espanyola a partir del 27 d'Octubre de 2017 va tornar a dissoldre'l, però això ja és actualitat i cadascú pot anar veient-ho per sí mateix.

Un guia especialitzat ens acompanyarà pels indrets més emblemàtics del Palau (l'escala d'honor, la sala de passos perduts, el Saló de Sessions), ens descobrirà la història de l'edifici i ens explicarà les funcions del Parlament i la tasca dels 135 diputats que ens representen.

Mercaders 550x544

En acabat ens posarem a les entenimentades mans de la nostra vella amiga MERITXELL CARRERES, guia d'AdaptamBCN, de qui molts guardem un record immillorable d'experiències anteriors:  Felip V i el setge de 1714, Dr. Andreu vs. Eusebi Güell o Pregàries i Convents. El Raval.

 

En aquesta ocasió gaudirem de la seva ruta Mercaders, artesans i banquers.

La zona econòmica de la Barcelona dels segles XII, XIII i XIV era la Ribera i el Born:  artesans com flassaders, corders, carders, assaonadors, mirallers, sombrerers, espasers; els nobles comerciants del carrer de Montcada i els banquers de canvis vells i canvis nous.

Tota aquesta activitat econòmica es reflecteix en el monument més impressionant del gòtic català:  l'església dels gremis, l'església del poble.

Farem un itinerari pels llocs on queden vestigis d'aquests mercaders, artesans i banquers i una breu visita a Santa Maria del Mar.

 

 

Finalitzarem a taula, naturalment!

I ho farem en la magnífica i contrastada taula del Restaurant La Gavina. Ni cal que us la ponderem. Només ens pertoca deixar constància de la seva proposta per a l'ocasió:

- pica-pica a taula

  · pa de coca amb tomàquet

  · amanida d'alcovat i gambes amb taronja i vinagreta de mostassa

La Gavina 550x365

  · calamars a la romana

  · croquetes de pernil

  · musclos a la marinera

- plat principal, a escollir:

  · paella Parellada  o

  · turbot amb puré de carbassa i alls tendres  o

  · bacallà a la graella sobre escalivada  o

  · anyell al forn

- bomba de xocolata amb coulis de maduixa i alfàbrega

- celler:

  · Sumarroca Blanc de Blancs  (D.O. Penedès)

  · Juvé y Camps Viña Escarlata  (D.O. Penedès)

- aigües minerals, cafès i infusions

 

Ja veieu que no ens estem de res. Serà ‒per no desentonar‒ una “jornada històrica”, si més no pels propis assistents. La inscripció ja és oberta des del mateix moment de publicació d'aquest article. I no badeu, que les places són limitades.

 

 

 

PROGRAMA

10:15 h.    Trobada a l'entrada de l'edifici.*

10:30 h.    Visita guiada al Parlament de Catalunya.

11:30 h.    Ruta Mercaders, artesans i banquers.

14:00 h.    Dinar al Restaurant La Gavina.**

 


INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs, és de 40 euros per a soci, 42 euros per a cònjuge i 45 euros per a no soci.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el dijous, 26 d'Abril, a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom i ‒excepcionalment‒ el número del vostre document d'identitat.

Places limitades.
Els socis tenen un període preferent d'inscripció fins el 13 d'Abril.

 

 


* Parc de la Ciutadella.
   Metro:  Barceloneta o Ciutadella / Vila Olímpica (L4) i Arc de Triomf (L1).
   Bus núms.  39 ‒ 51 ‒ H14 ‒ H16.
   Aparcaments:  Pg. Lluís Companys, 2 (SABA) o Pl. Comercial, 1 (Born).

 

** Pl. Pau Vila, 1  (Palau de Mar).
     Telèfon:  93 221 05 95.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook