Delta de l'Ebre (i Calçotada)

Delta de lEbre 00 347x255

Sortida tècnica-cultural de tres dies:  13, 14 i 15 de Març.                                          Sembla que la fórmula funciona ‒i per això la repetim‒, tornarem a lligar l'esperada calçotada amb la habitual sortida tècnica-cultural del segon trimestre de les XX Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria. Si el 2016 fou la Conca de Barberà i l'any passat la ciutat de Tarragona i Santes Creus, enguany la nostra destinació serà el Delta de l'Ebre i ‒per raons pràctiques‒ l'hem allargat fins els tres dies de durada. Tres dies, d'altra banda, farcits de propostes adients i variades, que en aquest article mirarem d'explicar.

 

La sortida, des del lloc de sempre (ben comunicat per arribar-hi). L'hora, les 9 del matí, ni molt aviat ni massa tard. De camí, la paradeta acostumada per fer un cafè (o el que calgui).

 

A mig matí tindrem la primera i curiosa activitat. Visitarem la Casa Museu de la Mel, situada al poble d'Alcover (l'Alt Camp), tercera generació que elabora mel de les muntanyes de Prades.

Delta de lEbre 01 550x262Delta de lEbre 02 550x365

Veurem una de les col·leccions apícoles més importants de Catalunya, ens introduirem en el curiós món de les abelles, coneixerem els utensilis per a la recol·lecció i aprendrem el procés d'extracció de la mel. Per arrodonir-ho tindrem un tast de mel dirigit.

Havíem tingut la teoria (Abelles... iniciació a la vida, Maig de 2012), ara tindrem una pràctica inèdita entre nosaltres.

 

I per dinar, la calçotada. Serà al restaurant Masia Fontscaldes, al terme municipal de Valls. És una masia tradicional catalana del segle XVII, amb els seus cabirons i un interior decorat amb mobles i vitrines amb objectes antics i llums i fotografies d'època. Disposen d'un celler privat, on es guarden a la temperatura òptima per la seva conservació una selecció dels millors vins del territori. A tall d'anècdota direm que han editat una sèrie de plaques de cava personalitzades amb el tema calçotaire i que són sovint cobejades pels col·leccionistes. A l'exterior, en un espai amb un cobert metàl·lic, tots els matins ‒durant la temporada‒ couen els calçots.

 

Aquí teniu detallada l'autèntica calçotada vallenca:

- degustació del reusenc vermut Yzaguirre

- calçots il·limitats, cuits amb sarments i acompanyats amb salsa salvitxada

- graellada (servida a taula amb graelles i les seves brases per mantenir la carn calenta):

  · carn de xai

  · llonganissa

Delta de lEbre 03 550x412

  · cansalada

  · botifarra negra

  · xoriço barbacoa

  · fesols

  · carxofa a la brasa

- morter d'all i oli

- amanida d'escarola

- llesques de pa torrat amb tomàquet i all

- taronja amanida amb vi dolç

- crema catalana

- porrons de vi blanc i negre de l'Alt Camp

- cava brut nature

- aigües minerals, cafès o infusions

- xopet d'orujo

La cosa promet, oi?

Delta de lEbre 04 550x371

 

Per la tarda arribarem a la nostra destinació. Deltebre és el cor del Delta de l'Ebre i allà s'emplaça l'Hotel Rull***, obert el 2001 per donar servei a aquesta zona llavors gairebé desconeguda i del qual tenim molt bones referències.


Instal·lar-nos, descansar, voltar, badar, xerrar... una mica de tranquil·litat després d'una jornada intensa.


Soparem allà mateix, al restaurant El Garxal (el restaurant de l'hotel, que pren el nom d'una preciosa llacuna que es troba a l'esquerra de la desembocadura de l'Ebre), cuina del Delta amb producte de proximitat i que ha deixat bones sensacions entre aquells que hi han anat anteriorment.

 


La segona jornada també serà ‒com en ocasions precedents‒ la destinada a navegació. Però abans ens atansarem fins a EbreTerra, el centre d'inspiració turística del Baix Ebre.

Delta de lEbre 05 550x314

A EbreTerra ‒mitjançant una visita guiada‒ ens parlaran d'aquesta zona humida, que és Reserva de la Biosfera, de les seves característiques geogràfiques i del seu alt valor natural, tant de flora com de fauna, que la fan un indret d'especial interès per la descoberta de la natura.

En el seu espai museístic ens suggeriran experiències i ens descobriran paisatges, músiques i històries de les Terres de l'Ebre.

I no descuiden l'aspecte gastronòmic, ja que acostumen a programar tallers de cuina, degustacions gastronòmiques, cursos i tastos de vins i organitzen esdeveniments com ara presentació de productes alimentaris... alguna cosa farem.

Per acabar ens posen a disposició una botiga farcida de productes locals de qualitat (ara en diuen “de quilòmetre zero”).

 

Abans d'explicar en què consistirà la navegació d'aquesta sortida ens ve de gust comentar que en els darrers anys semblem haver-nos tornat un Club “mariner”:  Terra i Mar (2013), Mar de Flors (2014), Barcelona des del mar (2015) i Pedres, ones i ànecs (2017) (malgrat algun fiasco aliè a les nostres capacitats).


Serà una experiència de navegació nova pel Club, serà una navegació fluvial. El Santa Susana és l'únic vaixell-restaurant del Delta de l'Ebre i ens hi embarcarem a migdia. Primer tindrem el plaer de contemplar les vistes del tram navegable del riu Ebre des la borda estant i així anirem contrastant tot allò que ens hauran explicat pel matí:  l'Illa de Buda, l'antiga desembocadura del riu Migjorn, les poblacions de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre i el flamant pont Lo Passador.

Gairebé un parell d'hores més tard farem una parada a la zona de l'emblemàtic restaurant Casa Nuri (on tot començà l'any 1973), amb botiguetes que ofereixen productes típics del Delta.

Delta de lEbre 06 550x412Delta de lEbre 07 550x412

Cap a les 14 hores tornarem a pujar a bord i seurem a taula. Amb aquest espectacular menú:

- canapè d'anguila

- musclos al romesco

- calamars

- calamarsons fregits

- arròs amb llamàntol

- postre

- vi i aigua

- cafè

- cava

... Amb acompanyament musical!

Delta de lEbre 08 360x240Delta de lEbre 09 360x123Delta de lEbre 10 360x270

Quan estiguem per les postres reprendrem la navegació fins la desembocadura de l'Ebre, tornarem a passar per l'Illa de Buda, a més de per l'Illa de Sant Antoni, el Garxal i el Port Nàutic. Ja frisem per anar-hi!

 

S'haurà acabat la navegació, però no la jornada. A partir d'aquí ens posarem en les entenimentades mans de Delta Polet -Natura i sabers. Delta Polet és un projecte familiar forjat ja a la dècada dels '40 del segle passat, que reivindica les seves arrels i defensa la seva terra i que té en el turisme de natura i sostenible una de les seves eines per recuperar i divulgar els sabers de la gent del Delta de l'Ebre (entre d'altres acreditacions, varen ser guanyadors en el II Premis de Turisme Responsable de Catalunya 2014).

Delta de lEbre 11 550x250

Pensant en nosaltres ens han fet la següent reflexió:  “El Delta de l'Ebre el considerem l'epicentre de la gastronomia mediterrània, on el producte estrella és l'arròs (l'aliment més important de l'humanitat). I en els interessants ecosistemes que l'envolten estan la major part dels ingredients bàsics d'aquesta dieta mediterrània, incloses algunes captivadores delicadeses.”

I en conseqüència ens oferiran un taller pràctic d'elaboració manual d'arròs. Tornem a les seves paraules:  “Acabada la Guerra Civil, el govern acaparava els productes bàsics ‒entre ells l'arròs‒ i després els racionava. Per evitar que els pagesos poguessin comerciar l'arròs pel seu compte, la Guardia Civil controlava tots els molins (i al Setembre de 2017, totes les impremtes... quines coses que té la "benemérita"! (sic) ‒que consti que això és un afegitó nostre‒). Llavors la gent del Delta, recuperant sistemes d'elaboració manual dels seus avantpassats moriscos, van camuflar i elaborar per lliure una enorme quantitat d'arròs amb el que anaven a fer estraperlo a les ciutats.”

Aquests coneixements mil·lenaris ‒recuperats en la postguerra‒ són un actiu cultural que d'una manera divertida ens volen transmetre. Són cultura i són seguretat alimentària per al futur, un futur incert, cada cop més dominat per sofisticats aparells i fonts energètiques que no dominem. No tenim dubte que serà un vespre densament aprofitat.

Si quedés temps, ens farien també una demostració de pesca i navegació tradicionals. Tant de bo!

 

Haurà estat un dia per valents. I l'arrodonirem amb el segon sopar al restaurant de l'hotel. Temps tindrem per analitzar el menú que ens presenti la cuina de El Garxal, que segur que mantindrà el nivell assolit fins aquell moment. Aquest segon sopar acostuma a acollir un brindis de companyonia a càrrec del nostre President.

 

El tercer ‒i darrer‒ dia continuarem menats per Delta Polet, que ens conduiran en un recorregut per diversos indrets del Delta de l'Ebre, on coneixerem els seus productes bàsics, molts d'ells seran la base del nostre dinar.

Delta de lEbre 12 360x226Delta de lEbre 13 360x172Delta de lEbre 14 360x270Finalitzarem en una finca tradicional a la Vall de Cabiscol (Amposta). Es diuen Temps de Terra i conjuminen agricultura (horts i fruita) i ramaderia de manera totalment integrada a la natura.

Delta de lEbre 15 360x240Delta de lEbre 16 360x240Delta de lEbre 17 360x240Delta de lEbre 19 360x240Delta de lEbre 20 360x270Delta de lEbre 21 360x270Delta de lEbre 22 550x412

 

Allà mateix gaudirem d'aquest dinar:

- amanida Temps de Terra

- crema de verdures de temporada

- arròs de verdures amb costella de porc

- carn a la brasa amb acompanyament

- pa, aigua i vi

- postres

- cafè


Segur que recuperarem els sabors d'abans!

 

Sabem que tornar a Barcelona ens farà mandra; però el consol que tindrem és que haurem passat uns dies de profit, compartits amb amics, i que haurem afegit al nostre bagatge personal la coneixença d'una comarca d'una bellesa inqüestionable, d'una gran importància i massa sovint marginada.


Creiem fermament que amb sortides tècniques-culturals així és com el Club contribueix a enriquir el pòsit vital dels nostres socis i amics que s'animin a venir. No dubtem que serà una altra fita per recordar.


A continuació detallem el programa. I per qualsevol consulta ens teniu a la vostra disposició.

 


PROGRAMA


Dimarts, 13 de Març
 

  9:00    Sortida de l'autocar de la cruïlla de Sepúlveda-Casanova.
             Es farà alguna parada per fer un cafè, un mos... o el que calgui.

11:30    Visita a la Casa Museu de la Mel (Alcover).

14:00    Calçotada al restaurant Masia Fontscaldes (terme municipal de Valls).

18:30    Arribada a Deltebre. Inscripció en l'Hotel Rull***, segons l'habitació reservada (individual o doble).ˡ

21:00    Sopar al mateix hotel.


Dimecres, 14 de Març

10:00    Visita guiada a EbreTerra, centre d'inspiració turística del Baix Ebre.

12:00    Embarcament al vaixell-restaurant Santa Susana.

14:00    Dinar a bord.

16:00    Taller d'elaboració manual d'arròs, a càrrec de Delta Polet.

21:00    Sopar a l'hotel, amb celebració inclosa.


Dijous, 15 de Març

10:00    Recorregut guiat pel Delta de l'Ebre.

13:00    Finca Temps de Terra.

14:00    Dinar a la finca.

17:00    Tornada cap a Barcelona, on és previst d'arribar cap a quarts de vuit del vespre.

 

INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs², és de 310 euros per soci (en habitació doble compartida) o de 332 euros (en habitació individual). Per a cònjuges, 315 i 337. I per a no socis, 325 i 347 euros, respectivament.

Cal fer una pre-inscripció abans del dijous, 15 de Febrer mitjançant un ingrés de 100 euros a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, compte ES95-2100-3203-2722-0049-6182. Feu constar el vostre nom.
La resta, pel mateix procediment, com a més tard el divendres, 9 de Març.

Es reservaran les places per rigorós ordre d'inscripció.

Totes les cancel·lacions que es produeixin amb menys de 72 hores d'antelació tindran al seu càrrec les despeses d'hotel i transport.

 

¹ Telèfon de l'hotel (per cas d'incidència):  977 48 77 28.
² Desplaçaments en autocar, tots els àpats (3 dinars, 2 sopars i 2 esmorzars), allotjament (dues nits), navegació, degustacions
  i les visites indicades.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook