Palau Macaya

Palau Macaya 0 347x248

Palau Macaya + Diagonal Can Soteras =  una proposta irrefutable!                   Persistim en mantenir la col·laboració amb la bona gent de Cases Singulars. Anteriorment:  Les Acadèmies de Barcelona (de Ciències i Arts de Barcelona i de Medicina de Catalunya), Palauet Casades (Col·legi d'Advocats), Mansana de la discòrdia: Casa Lleó i Morera i Casa Amatller, Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi i Casa Terrades (les Punxes). I és que el seu catàleg mostra un munt de propostes llamineres.

Any Puig i Cadafalch 550x275

 

En aquesta ocasió visitarem el Palau Macaya, obra de PUIG I CADAFALCH, quan encara sentim el ressò del que ha suposat la commemoració de l'Any Puig i Cadafalch, quan hem celebrat dues efemèrides:  el 150è  aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya.


JOSEP PUIG I CADAFALCH (Mataró, 1867 - Barcelona, 1956) fou un home polifacètic.

En tant que polític fou regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1901-1903), diputat a les Corts Espanyoles (1907-1910) i diputat provincial (1913-1924). La seva etapa al capdavant de la Mancomunitat de Catalunya s'inicià el 1917, arran de la sobtada mort del seu predecessor (Enric Prat de la Riba), i s'estroncà el 1924 amb la implantació de la dictadura de Primo de Rivera, quan va prendre la prudent decisió d'exiliar-se a França.

La seva trajectòria com historiador d'art i les seves tasques d'arqueòleg son encomiables i molt reconegudes internacionalment. Va establir les bases per l'estudi de l'art antic i medieval català i va intervenir directament en les polítiques de conservació i restauració del patrimoni. Amb l'impuls de la Renaixença, l'Escola d'Arquitectura (dirigida per Elies Rogent) va iniciar la restauració del Monestir de Ripoll i allà hi teníem col·laborant a Puig i Cadafalch. El 1907 va participar en la famosa expedició històrico-arqueològica organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans per la Vall d'Aran i la Ribagorça.


Tot plegat es va fent evident en la seva feina d'arquitecte, sigui en l'obra nova o en actuacions en edificis històrics. A banda de la que visitarem en aquesta ocasió, a Barcelona són prou conegudes la Casa Martí (seu d'Els 4 Gats), la Casa Amatller, la Casa Muntadas, la Casa Serra, el Palau Baró de Quadras, la Casa Terrades (Les Punxes), la Fàbrica Casaramona, la Casa Muley Afid, els Palaus d'Alfons XIII i de Victòria Eugènia a Fira de Barcelona o la Casa Pich i Pon. Altres actuacions són la recuperació del Palau de la Generalitat, les Quatre Columnes prop la Font Màgica de Montjuïc (fa poc restablertes) o el quiosc de Canaletes (desaparegut). D'entre tot allò que va fer arreu de Catalunya, el Club hem visitat Montserrat (un parell de misteris del Rosari Monumental i diverses intervencions en el Monestir) i Món Sant Benet (restauració del Monestir per encàrrec de Ramon Casas).

I com urbanista va actuar (a Barcelona) en l'obertura de la Via Laietana (1909-1911), la reforma de la Plaça Catalunya (1923) i l'urbanització de Montjuïc per acollir l'Exposició Internacional de 1929.

El seu índex d'obres és impressionant, tant per l'abundància com per la seva qualitat. Sabem que PUIG I CADAFALCH no és l'arquitecte modernista més mediàtic, però creiem que el seu paper fou absolutament determinant en aquells anys crucials. Mereix ser valorat.

 

El Palau Macaya fou construït entre els anys 1899 a 1901. Fou un encàrrec del burgés ROMÀ MACAYA I GIBERT (1843-1923) i s'aixecà en un indret llavors voltat de solars buits. La trama de l'Eixample projectat per CERDÀ s'anava estenent més enllà de la ciutat abans emmurallada, però encara no havia arribat tan amunt. Per cert, sabíeu que el Pla Cerdà contemplava la construcció d'un hipòdrom?, sabríeu encertar l'ubicació prevista?

La visita s'iniciarà en una sala de presentació en planta semi-soterrada, que originàriament era la carbonera de l'edifici (ho notarem en la pròpia forma de les finestres). Allà ens parlaran de la família MACAYA, ja que hem de considerar que aquesta casa estava projectada com a vivenda unifamiliar, a diferència d'altres contemporànies, pensades ja d'inici per obtenir lucre en forma de lloguers.

I coneixerem millor la Barcelona de l'època, amb els canvis urbanístics, econòmics i socials que s'estaven produint. Amb una burgesia amb afany de notorietat i voluntat de representació, cosa que va impulsar el model arquitectònic imperant:  el modernisme.

També allà mateix podrem començar a apreciar les tècniques constructives emprades per PUIG I CADAFALCH, com ara la volta catalana.


Un cop d'ull a la façana deixa clara la jerarquia familiar en la seva distribució:  el pare de família al primer pis ‒també podríem dir-li principal‒, el fill gran i la seva família al segon pis i el segon fill (solter) al tercer pis. Les plantes semi-soterrani, entresòl i les dues torres de coronament estaven destinades al servei, que és de suposar fos comú a tota la família.

Com ja s'ha dit en altres articles d'aquesta web, les arts decoratives varen tenir força importància en aquestes construccions representatives de la burgesia. En el Palau Macaya trobem treballs dels rajolers de la casa PUJOL I BAUSIS, dels escultors ALFONS JUJOL i EUSEBI ARNAU, dels forjadors MANUEL BALLARÍN i ESTEVE ANDORRÀ... en resum, dels col·laboradors habituals (també ebenistes, estucadors, etc.) de PUIG I CADAFALCH.

Palau Macaya 1 360x239Palau Macaya 2 360x251Palau Macaya 3 360x240

A la porta d'entrada de carruatges veiem esculpides ‒a banda i banda‒ dues figures icòniques de la ciutat i el camp, de la pressa i de la calma, l'una s'afanya en bicicleta i l'altra avança damunt d'un ase i envoltat de cargols... Per cert, diuen que el de la bicicleta podia ser el propi PUIG I CADAFALCH anant amunt i avall entre les dues construccions coetànies:  aquesta i la Casa Amatller.

Palau Macaya 4 550x366


Al vestíbul ens podrem imaginar com transcorria la vida d'aquella família farcida de criatures. És un pati obert, on plovia, un espai enjardinat i que tenia una font ornamental. Al fons hi havia l'accés a les cotxeres (el senyor MACAYA era un col·leccionista de carrosses) i les cavallerisses.


Del bell mig d'aquest vestíbul arrenca una escalinata senyorial coberta que ens conduirà al pis principal. Caminarem pels diversos àmbits (públic i privat) familiars, esbrinarem la distribució de les estances del senyor i de la senyora i admirarem les restes encara conservades (teginats, finestrons, esgrafiats, etc.).

 

Després d'haver passat per les mans de la família VILELLA (industrial, originaria de Reus) i els avatars de la guerra civil espanyola (fou confiscat i convertit en una txeca), la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros adquirí l'immoble el 1947 i li donà successius usos socials. Catalogat l'any 1976 com a Bé Cultural d'Interès Nacional, acaba instal·lant-se la Fundació La Caixa.

Actualment acull el Club de Roma i l'Escola Europea d'Humanitats i s'ha convertit en un centre de referència per al diàleg, la reflexió i l'intercanvi d'idees entre institucions públiques, entitats socials, empreses, universitats, professionals i ciutadans.


Qualsevol és capaç de trobar imatges i informació d'aquesta bellesa a Internet, però ja us garantim que la visita guiada al Palau Macaya us donarà un plaer intel·lectual que no us pot proporcionar cap estri informàtic. Ni ho dubteu!

Diagonal Can Soteras 1 550x290

 

I en acabat creuarem en diagonal el passeig de Sant Joan (bé, mirarem de travessar pels passos de vianants) i ens atansarem a dinar al restaurant Diagonal Can Soteras. Tot i la proximitat, ja us podem assegurar que la família MACAYA no en varen arribar a ser clients.

Els MACAYA es van vendre la casa el 1914 (en ROMÀ MACAYA i la seva segona esposa es mudaren a un pis del passeig de Gràcia). Can Soteras era una posta de cavalls que menava JAUME SOTERAS el 1915, amb abeurador per les bèsties i esmorzar de forquilla pels que les menaven.

Aviat va agafar fama per la qualitat dels productes que emprava, que no eren altres que els que li subministraven els seus propis clients:  els traginers que entraven a Barcelona per la Diagonal i giraven pel passeig de Sant Joan en direcció al Born carregats del bo i millor que ofereix la terra en cada temporada. Una bona mà a la cuina va fer la resta.


L'any 1930 l'antiga fonda esdevé l'actual restaurant en el nou edifici que ara coneixem. Des d'aquell moment ha fet mèrits sobrats per convertir-se en un dels restaurants emblemàtics de Barcelona (ara els MACAYA hi tindríem sempre taula reservada), un lloc testimoni de tota mena de celebracions (familiars, socials, esportives) i que acull reunions tan singulars com les de l'associació Arca de Noè o els populars aplecs del cargol. Bé, per fi rebrà als membres del CLUB DE LA BONA TAULA.

Diagonal Can Soteras 2 550x366Diagonal Can Soteras 3 550x366

Aquest serà el menú que completarà una jornada a recordar:

- canelons farcits de foie

- jarret de vedella

- gelat de crocant

- vi, aigua i cafès

 

El Palau Macaya és una casa singular visitable des de fa poc temps i el restaurant Diagonal Can Soteras mereix anar-hi per si mateix. La suma ens dóna quelcom que convé aprofitar. Serà el dimarts, 20 de Febrer.

I com acostuma a passar, les places són limitades, encara que creiem que no patirem en aquest aspecte aquesta vegada. Tot i així, si considereu ‒igual que nosaltres‒ que es tracta d'una molt bona proposta, ja us podeu inscriure des d'ara mateix. Que no us ho hagin d'explicar.

 

 

PROGRAMA

11:45 h.    Trobada a l'entrada de l'edifici.*

12:00 h.    Visita guiada al Palau Macaya.

14:00 h.    Dinar al restaurant Diagonal Can Soteras.**

 


INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs, és de 38 euros per a soci, 40 euros per a cònjuge i 42 euros per a no soci.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el divendres, 16 de Febrer, a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom.

Places limitades.
Els socis tenen un període preferent d'inscripció fins el 31 de Gener.

 

 


* Pg. de Sant Joan, 108.
   Metro:  Verdaguer (L4 i L5).
   Bus núms.  6 ‒ 19 ‒ 33 ‒ 34 ‒ 50 ‒ 51 ‒ 55 ‒ H10.
   Aparcament:  c/ Mallorca, 335.

 

** Pg. de Sant Joan, 97-99.
     Telèfon:  93 457 49 39.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook