La mona de Pasqua. Origen i evolució d'aquest dolç tan nostrat

Mona 0 347x195

A càrrec de MIQUEL COMAS, pastisser,
assessor del Consell de Direcció de l'Escola de Pastisseria
del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província.                                           Si la xerrada anterior (Els que tallen el bacallà: sis generacions de la família Masclans) ens introduïa al període de Quaresma, la corresponent al mes de Març de les nostres XX Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria ens portarà ben aviat cap a la seva finalització.


Tots hem esperat amb il·lusió el festiu dia de la mona (el diumenge de Pasqua o Pasqua Florida o de Resurrecció), quan la tradició mana que el padrí regali la mona al seu fillol. I és així que a totes les cases amb criatures és la família sencera qui s'acaba aprofitant d'aquests postres dolços.

Mona 1 270x202Mona 2 270x405Mona 3 270x183Mona 4 270x284

N'hi ha mones de varietats (i mides, és clar) diverses:  rodones o esculturals, amb ninots o amb guarniments de plomes, amb ous o de xocolata (o amb ous de xocolata)... la evolució dels gustos del públic i la imaginació dels pastissers han propiciat l'eclosió de tot un món que gira en torn d'aquest fet consuetudinari.

7 06 2011 24 550x412


Per parlar-nos de tot plegat (origen, elaboracions, tendències) tindrem el goig de comptar amb un especialista de primer nivell, amb qui es pot considerar ‒sense por a equivocar-nos‒ el pastisser més entenimentat en mones.


En MIQUEL COMAS és pastisser (i fill de pastisser). És assessor del Consell de Direcció de l'Escola de Pastisseria del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província i membre fundador del Museu de la Xocolata de Barcelona. És creador de pastissos emblemàtics com ara el Pastís de la Diada (1977) o el Pastís de Barcelona (1992). I és guanyador de diversos concursos de Mones de Pasqua, a les quals va introduir el color mitjançant la xocolata blanca acolorida.


En MIQUEL COMAS ja ens va venir a parlar ‒fa temps, el 7/06/2011‒ de La pastisseria i el calendari festiu de Catalunya, i llavors ja va referir-se a la mona, lògicament. Però darrerament ha enllestit un estudi monogràfic sobre la qüestió i aquesta ha estat la nostra excusa per tornar a gaudir del seu mestratge.

 

No badeu. Si veniu a passar una estona amb nosaltres aquest vespre a Golferichs, segur que enguany us menjareu la mona encara més de gust.

 

 

Lloc:     Sala d'Actes de GOLFERICHS Centre Cívic
            Gran Via de les Corts Catalanes, 491  (xamfrà c/ Viladomat)

Data:    dimarts, 6 de Març de 2018

Hora:    18:30 hores

 

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada 15 minuts abans de l'inici de la conferència. Recollida per ordre d'arribada.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook