Sabem escollir el vi? Varietats de raïm

Raïm 0 347x250

A càrrec d'ÀNGEL GARCÍA PETIT, enòleg i farmacèutic.                                                    El raïm és el fruit de la vinya, format per un conjunt de grans, més o menys rodons i de gust diferent segons la varietat. Fins aquí tots arribem.

Seguim? El raïm pot ser consumit cru (raïm de taula) o usat en la elaboració de melmelades, sucs, llaminadures, oli de llavors... i vi, naturalment!

Sembla ser que són unes 300 les varietats més habituals en l'elaboració del vi, tot i que superen les 1.000 les que tenen interès enològic arreu del Món, algunes de pures i d'altres híbrides. A partir d'aquí cada denominació d'origen (D.O.) defineix aquelles autoritzades en la seva demarcació, siguin autòctones o importades i aclimatades al seu territori.

Raïm 1 1120x840

Nosaltres hem tingut a Golferichs ‒al llarg de vint anys de Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria‒ diverses D.O. convidades, a més d'alguns dels més destacats cellers de casa nostra. Tots ells ens han parlat amb passió ‒com no podia ser d'altra manera‒ dels seus vins (i caves) i de les varietats de raïm emprades per la seva elaboració. La pregunta va sorgir d'entre el públic assistent en certa ocasió:  què aporta cada una de les varietats al resultat final?, què les diferencia?

14 10 2014 10 550x412


Hem recollit amb molt de gust la proposta i li hem plantejada a un expert de primer nivell, a un reputat i alhora independent enòleg.

L'ÀNGEL GARCÍA PETIT és no només un gran coneixedor de la qüestió, sinó també un vell amic que s'ha guanyat tota la nostra confiança amb fets:

ponent en dues xerrades gastronòmiques (VIEMOCIONS: la nova proposta integral entorn del vi i La ginebra),

amfitrió en la sortida tècnica-cultural Terra i Mar (Celler Mas Patiràs, any 2013),

guia en el maridatge de vins catalans amb la cuina xinesa de qualitat (Cuines del Món: XINA)

i mestre en el Taller gastronòmic: el gin-tònic.

Per acabar-ho d'adobar, podeu consultar el seu llibre 100 coses que cal saber dels vins a la nostra Biblioteca.

 

Esperem que aquesta xerrada ens ajudi a saber escollir el vi i evitem fer-ho només pel preu o ‒el que creiem que és pitjor‒ en funció d'estereotips heretats d'un passat poc entenimentat.

Si voleu saber fixar-vos en quelcom més que en l'estètica (o altres elements de màrqueting) d'una etiqueta de vi quan tingueu l'ampolla a les mans, us esperem aquest vespre d'hivern a Golferichs.

 

 

Lloc:     Sala d'Actes de GOLFERICHS Centre Cívic
            Gran Via de les Corts Catalanes, 491  (xamfrà c/ Viladomat)

Data:    dimarts, 16 de Gener de 2018

Hora:    18:30 hores

 

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada 15 minuts abans de l'inici de la conferència. Recollida per ordre d'arribada.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook