Les Garrigues: La Vinya dels Artistes

Vinya dels Artistes 0 347x230  Sortida tècnica-cultural al celler Mas Blanch i Jové.                                                       

 


NOTA:  Activitat ja realitzada, pendent de crònica.

 

 

Tempus fugit, que deien els llatins, o com passa el temps!, que ens exclamem nosaltres. El cert és que ja fa més de dos anys que vàrem tenir el plaer d'escoltar a Golferichs la bona gent d'aquesta comarca, sota l'encertat títol de Garrigues. Colors i emocions. La ressenya corresponent a dita xerrada gastronòmica finalitzava així:  “...ens estem plantejant d'anar-hi en una de les nostres tradicionals sortides tècniques-culturals:  atractius no hi falten. I amics per rebre'ns, tampoc”.

Bé, ha arribat el moment de ser conseqüents i així hem programat la nostra sortida tècnica-cultural de tardor per tal d'anar a conèixer La Vinya dels Artistes del Mas Blanch i Jové, a La Pobla de Cèrvoles.


Mas Blanch i Jové
és un celler creat l'any 2006 i que s'enquadra en la Denominació d'Origen Costers del Segre (podeu veure també la ressenya de la xerrada que varen protagonitzar). Els seus impulsors, però, tenen unes arrels més profundes i més antigues, unes arrels que neixen de la pagesia que ha vertebrat ‒de sempre‒ el territori.

Són vinyes de muntanya (a 700 metres per sobre el nivell del mar), a tocar del Priorat, amb un sòl característic, baixa pluviometria i alta insolació, a més de gran variació tèrmica entre el dia i la nit. Tot plegat li confereix al vi que n'extreuen ‒després d'un treball constant i minuciós, això sí‒ una personalitat pròpia i marcada. Saó n'és la seva marca, una paraula que parla de la terra, una paraula que significa “maduresa, perfecció, grau d'humitat òptim”.

Són, a més, vinyes ecològiques. Tanmateix el celler s'integra en la muntanya, es fon i confon amb el paisatge.

Vinya dels Artistes 1 550x393Vinya dels Artistes 2 550x393Vinya dels Artistes 3 550x393Vinya dels Artistes 4 550x393Vinya dels Artistes 5 550x393Vinya dels Artistes 6 550x393Vinya dels Artistes 7 550x393Vinya dels Artistes 8 550x200

Però a Mas Blanch i Jové tenen una peculiaritat que els distingeix, allò que al cap i a la fi ens ha motivat a visitar-los. Es tracta de La Vinya dels Artistes, un projecte sorgit arran de l'amistat dels propietaris amb l'artista JOSEP GUINOVART (Barcelona, 1927 - 2007), de reputació internacional, persona en la qual confluïen el seu esperit artístic i l'amor pel vi i la seva cultura. La SARA JOVÉ ens explicava com havia estat un enamorament mutu i com es consideren privilegiats pel fet de poder lluir la seva darrera gran obra, un mural titulat In Vino Veritas, que presideix la sala de tasts.

En GUINOVART els va ajudar a dissenyar el celler i va imaginar una innovadora sala d'exposicions a l'aire lliure que fusionés terra, art i vi. La Vinya dels Artistes començà l'any 2010 amb una obra del propi ideòleg:  l'Orgue de Camp, un instrument perquè el vent pugui cantar els ceps, realitzada per JOAN JOVÉ a partir de la maqueta original.

Successivament s'anaren afegint altres artistes:  CARLES SANTOS, ESTEVE CASANOVAS, JOSEPE GIL, GREGORIO IGLESIAS MAYO, JOAN BROSSA, SUSANA SOLANO, ASSUMPCIÓ MATEU o FREDERIC AMAT. Quin goig que deu fer! Ja frisem per ser-hi!


En acabat visitarem el celler (espectacular la sala de bótes amb l'obra Entre el Cel i la Terra a les parets) i finalitzarem amb la degustació d'alguns dels seus aconseguits vins en la dita sala de tast. Un plaer, segur.

Vinya dels Artistes 9 550x387

A l'hora de dinar ens desplaçarem a la veïna població de L'Albi. Seguint la recomanació rebuda, dinarem a Ca la Margarida, un restaurant de cuina tradicional amb un toc d'innovació.


Aquest és el menú triat:

- primers per compartir:
  · pernil del país i formatge amb pa amb tomàquet
  · croquetes variades
  · amanida de formatge de cabra
  · parmentier de patata i ou de guatlla
  · cargols amb salsa

- garró de xai desossat en dues coccions

- postres per compartir:  músic, orelleta amb porronet

- postres individual:  flam de la casa, crema catalana
  o mel i mató

- vins del celler Mas Blanch i Jové

- aigües i cafès


Si hi ha temps ‒i ganes‒, podrem voltar per la bonica vila de L'Albi, situada al peu de les restes del castell medieval (segle XII), amb l'església parroquial de Santa Maria (barroca) i el seu campanar de 34 metres d'alçada o l'ermita de Sant Cosme i Sant Damià (segle XVI). Al nucli antic es gaudeix de la plaça i el carrer Major porxats, es pot passejar per allà on es trobava el call jueu o admirar alguns edificis destacables:  l'Ajuntament, la cooperativa del camp (obra de Cèsar Martinell), l'arc rodó del carrer del Forn o vestigis de l'antiga muralla.

 

Serà una jornada que farà tots els honors al concepte ‒tant de moda, per cert‒ d'enoturisme.

I si hi ha una activitat amb tots els mereixements per rebre la denominació de tècnica-cultural és, sens dubte, aquesta que us proposem. No és “una altra” visita a “un altre” celler, no, ja veieu que és molt més. Amb les imatges només albirem què hi ha, cal anar-hi i sentir-ho. Ja podeu inscriure-us.

 

 

PROGRAMA

  9:00 h.    Sortida de l'autocar de la cruïlla de Sepúlveda-Casanova.

11:00 h.    Visita a La Vinya dels Artistes.

13:00 h.    Degustació de vins del celler Mas Blanch i Jové.

14:00 h.    Dinar al restaurant Ca La Margarida.*

 


INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs, és de 45 euros per a soci, 47 euros per a cònjuge i 50 euros per a no soci.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el dilluns, 16 d'Octubre, a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom.

Els socis tenen un periode preferent d'inscripció fins el 10 d'Octubre.

L'ordre d'inscripció determinarà el seient a l'autocar.

 

 


* Telèfon (per qualsevol incidència):  973 17 57 19.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook