Auca del bon boletaire

Bolets 347x260

Un auca sense estampes. Uns versets ben aconseguits.                                          



Havent tingut coneixement d'aquesta creació d'en JOAN VILAMALA, que lliga plenament amb el nostre tarannà, ens ha semblat oportú fer-ne divulgació.

Un auca es compon habitualment d'un seguit de poemes que acompanyen les imatges que expliquen una història. En aquesta ocasió les imatges us les deixem a càrrec vostra, a càrrec de les vostres pròpies experiències boletaires.

 

I diu així:

1. A molts països del món,
els bolets no els diuen res
i no hi perden ni un segon;
són un fruit que no els fa el pes.

2. Aquí no. És diferent,
i la gent a la tardor
se’n va a muntanya corrent
com si perdés la raó.

3. Per això quan un no hi toca
o actua com un ximplet,
li diem que és un tanoca
o bé un tocat del bolet.

4. El bolet ens aprofita,
com les móres i els aglans;
és allò que diu la dita:
de les pedres en fem pans.

5. Els bolets són un menjar;
són com la carn vegetal,
que si hom els sap triar,
ben segur que no fan mal.

6. Duen fibra, proteïnes,
vitamines i folats,
no tenen ossos ni espines,
ni causen ventositats.

7. Els podem menjar a la brasa,
amb ou, amb carn ben guisats,
o amb amanida de base.
Admeten molts combinats.

8. Si t’agraden amb afany,
un cop nets i trossejats,
podràs menjar-ne tot l’any,
si te’ls guardes confitats.

9. Hi ha bolets de tota mena
i alguns tenen més d’un nom.
Com la iaia els anomena,
no els anomena tothom.

10. Del rovelló, els de Girona
solen dir-ne pinetell.
Pinenca en diuen a Osona
i paratge a Sabadell.

11. No t’estranyi si hi ha gent
que s’hi faci un embolic
i digui mataparent
al que tu dius molleric.

12. El poble els ha batejat
amb la gràcia que ho sap fer.
Fixa’t en aquest llistat.
Sonen tots la mar de bé.

13. Llengua de bou, albereny,
apagallums, barretet,
cama-sec, pebràs, sureny,
peu de rata i escarlet.

14. Cogomella, rabassola,
ou de reig, rossinyolic,
llenega, cep, cremallola,
camagroc i fredolic.

15. Per anar a caçar bolets
cal que miris quin temps fa
i què diuen els experts.
Si ha fet vent deixa-ho estar.

16. No hi vagis mai amb la colla,
com quan vas a fer el vermut;
tampoc a mata-degolla,
i no deixis el bosc brut.

17. L’equipament adequat
acostuma a ser un cistell,
una gorra, bon calçat
i no dur llana al clatell.

18. Ajuda’t amb la navalla
i si cal amb el bastó.
La vista és el que treballa
i un xic la intuïció.

19. Cull els bolets sense pressa,
i vés augmentant l’estoc,
i si un bolet no et fa peça,
no l’arrenquis del seu lloc.

20. La llei del bon boletaire
cal que tinguis molt present:
mirar molt, no cridar gaire
i saber on queda ponent.

21. Si havent fet una sortida
ben pocs bolets has trobat,
perquè no et prenguin la mida
compra’n uns quants al mercat.

22. Així, quan siguis a casa,
en veure el cistell plenet,
ningú no et tractarà d’ase
i es trauran tots el barret.

23. També es fan exposicions
i concursos de bolets
a Berga i altres racons,
i se’n cullen com llonguets.

24. Amb la taula ben parada
i els bolets cuinats, al plat,
paladeja’n la menjada.
I aquesta auca s’ha acabat.

 

 

En JOAN VILAMALA i TERRICABRAS (Folgueroles, Osona, 1949) és un cantant, compositor, historiador, verdaguerista i escriptor de cançons, versos i auques. Va ser cofundador del grup Esquirols (1969-1985). Llicenciat en filologia catalana, ha exercit com a professor de llengua i literatura catalana a Manresa, on resideix des del 1972.

Font:  Viquipèdia.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook