7 Portes, exponent de la cuina catalana

7 portes Lladonosa 0 347x234

A càrrec de JOSEP LLADONOSA I GIRÓ, Creu de Sant Jordi,
cuiner i autor de llibres gastronòmics.                                                            NOTA:  Activitat ja realitzada, pendent de ressenya.

 

 

El 7 Portes és un emblemàtic restaurant barceloní fundat l'any 1836. S'ubica en un edifici aixecat per l'indià JOSEP XIFRÉ en la zona de més volada de l'època. Ell mateix ‒en tant que promotor‒ insistí que havia de disposar de porxos (a la moda de Paris). Era un edifici modern (el primer de la ciutat a tenir aigua corrent) i representatiu, ple de motius al·legòrics de la indústria, el comerç, la navegació i el Nou Món. A tall d'anècdota, direm que va ser objecte de la primera fotografia feta a Espanya (10/11/1839). El propietari instal·là el seu domicili i les seves oficines. I va voler un gran cafè de luxe.

7 portes 1 800x533


Per gestionar-lo va buscar un restaurador de prestigi, Josep Cuyàs, qui el va inaugurar amb el nom de Cafè de les 7 Portes (per les seves característiques arcades). No fou fins l'any 1929, després d'haver canviat de mans algunes vegades, que el xef Morera el va convertir en el Restaurant de les 7 Portes, situant-lo com un referent de la ciutat. L'any 1942 se'n fa càrrec la família Parellada, la tradició com a restauradors de la qual havia començat el 1771.

En Francesc Parellada ‒a qui tothom coneixia com el Senyor Paco‒ inicià un període d'èxit que ara continua el seu nét Francesc Solé Parellada, basat en la tradició, la bona cuina i el bon servei als clients, sovint personalitats destacades en diversos àmbits i sovint convertits en amics de la casa.

7 portes Lladonosa 1 550x371


I qui fou el responsable de mantenir aquest nivell d'excel·lència durant dotze anys, en tant que cap de cuina, serà el nostre ponent d'aquesta sessió, en JOSEP LLADONOSA I GIRÓ, de qui volem destacar també la seva faceta de recerca i estudi de la cultura gastronòmica catalana, documentada des de l'edat mitjana (ja el tinguérem a Golferichs en les II Jornades sobre temes de Gastronomia i HostaleriaLa cuina medieval catalana: la cuina més antiga (7/03/2000) i obrint les VI Jornades...La cuina tradicional catalana (2/10/2003)). El resultat de la seva tasca el podem veure reflectit en una vintena de llibres de cuina de divulgació, alguns dels quals traduïts a l'anglès o al francès.


Volem afegir que ens hem assabentat que la vila de Sant Vicenç dels Horts acollirà el seu llegat, a través d'un espai expositiu permanent a Ca l'Aragall (Sala Josep Lladonosa), de la Biblioteca Municipal Les Voltes (que s'especialitzarà en cuina tradicional catalana i que programarà activitats i exposicions) i de l'Arxiu Municipal (que es farà càrrec dels manuscrits i altres peces que requereixen especial conservació). Gràcies al fons d'en JOSEP LLADONOSA I GIRÓ, Sant Vicenç dels Horts es convertirà en un referent en l'àmbit gastronòmic.


Abans, però, us oferim participar amb nosaltres d'una vetllada ben instructiva.

 

I com activitat independent i oberta a tothom qui estigui interessat ‒emmarcat en el cicle de dinars a restaurants barcelonins‒ haurem estat dinant aquell migdia al 7 Portes, amb el luxe de comptar amb en JOSEP LLADONOSA I GIRÓ com a amfitrió (aquí teniu els detalls).

 

 

Lloc:     Sala d'Actes de GOLFERICHS Centre Cívic
            Gran Via de les Corts Catalanes, 491  (xamfrà c/ Viladomat)

Data:    dimarts, 15 de Maig de 2018

Hora:    18:30 hores

 

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada 15 minuts abans de l'inici de la conferència. Recollida per ordre d'arribada.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook