La cuina modernista

La cuina modernista 347x566

A càrrec del professor JAUME FÀBREGA.                                                                             NOTA:  Activitat ja realitzada, pendent de ressenya.

 

 

Quan vàrem tenir amb nosaltres el professor JAUME FÀBREGA (Octubre de 2015:  La cuina del 1714. Història i receptes) ja ens va a parlar de l'imminent aparició de la seva següent obra:  La cuina modernista. S'ha de reconèixer que no hem estat gaire diligents, disculpeu-nos, però sovint no som senyors del nostre temps.

6 10 2015 05 550x412


En JAUME FÀBREGA ‒ja ho dèiem llavors‒ és historiador, escriptor, gastrònom i crític gastronòmic, crític d'art...

Ha publicat més de seixanta llibres de cuina i assajos gastronòmics, havent estat mereixedor en set ocasions del Gourmand World Cookbook Award i traduït a l'alemany, anglès, espanyol i francès.

Imparteix Gastronomia i Enologia a l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona.

No cal dir que tornarem a deixar ben amunt el llistó.

 

Bé, reprenem el fil. Sabem que el modernisme fou un moviment europeu produït al tombant del segle XX, que incidí en tots els àmbits culturals i socials i que a Catalunya tingué un fort ressò. Ben conegudes són les obres modernistes en arquitectura i arts decoratives, però impregnà altres àmbits com ara les arts gràfiques, la joieria, la música o la poesia. I també la cuina, ho veurem.

Durant el modernisme es van introduir noves tècniques culinàries i nous aliments, van aparèixer establiments especialitzats com les pastisseries o els adroguers, i van sorgir alguns dels autors clàssics que establirien les bases de la cuina catalana tal i com ara l'entenem.


En aquest llibre (amb pròleg del prestigiós Daniel Giralt-Miracle), l'autor reivindica per primera vegada el modernisme con l'edat d'or de la cuina catalana i ens explica què menjaven i què bevien en aquella època tant els menestrals i els obrers com els burgesos o els indians més adinerats, què és podia comprar a les botigues de queviures i quins menús oferien les fondes o els restaurants més luxosos del moment.

També ‒en una segona part del llibre‒ es fa una exhaustiva recopilació de receptes pròpies de l'època, d'uns plats que són a l'origen de la nostra memòria gustativa.


En definitiva, que parlarem de la cuina modernista en un espai modernista com és Golferichs. A més, sortejarem un exemplar del llibre entre els assistents. Hi esteu convidats!

 

 

Lloc:     Sala d'Actes de GOLFERICHS Centre Cívic
            Gran Via de les Corts Catalanes, 491  (xamfrà c/ Viladomat)

Data:    dimarts, 10 d'Abril de 2018

Hora:    18:30 hores

 

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada 15 minuts abans de l'inici de la conferència. Recollida per ordre d'arribada.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook