Andorra, el país dels Pirineus

Andorra sortida 0 347x347 Sortida tècnica-cultural de tres dies:  29, 30 i 31 de Maig.                             

 


NOTA:  Activitat ja realitzada, pendent de crònica.

 

 

Empesos pel magnífic record de la sortida tècnica-cultural a Narbona, tornem a abordar un altre viatge internacional. En aquesta ocasió la nostra destinació serà Andorra, el país dels Pirineus.

Lògicament, Andorra té múltiples facetes i atractius per visitar-la:  la natura, l'esport (l'esquí, sobretot), les compres, el relax (coneixeu Caldea?)... Des del CLUB hem pensat ‒com sempre‒ de manera que tingui els nostres ingredients característics:  cultura, bones taules, hotel de garantia i l'imprescindible toc de coneixements gastronòmics. Tot plegat ben amanit amb la nostra filosofia del “poc a poc i amb bona lletra”.


Per començar, l'hora de partida no ens ha de fer matinar gaire. I per tal que el trajecte no se'ns faci llarg ‒i a banda de l'habitual parada per fer un cafè, un mos... o el que calgui‒ ens quedarem a dinar uns quants quilòmetres abans d'entrar a Andorra, concretament a la bonica població urgellenca d'Alàs. Allà hi trobem el Restaurant‒Hotel Dolcet, dels de més anomenada dels Pirineus, gràcies a la seva cuina tradicional catalana basada en els productes de la terra.

El menú consistirà en ...

- entrants a taula per compartir:

  · mini crema de temporada

  · croquetes

  · trinxat de la Cerdanya

  · pastís de ceps

  · brandada de bacallà

  · amanida del temps

  · favetes a la catalana

- fricandó de vedella

- braç de gitano de nata

- vi, aigües

- cafè

Quedarem ben de gust!


El cèntric emplaçament de l'Hotel Diplomàtic**** (un hotel que, val a dir, ens ofereix un tracte preferent als socis del Club:  Andorra (allotjaments)) ens permetrà, una vegada instal·lats en les habitacions respectives, voltar pels comerços propers i deixar-nos temptar pels seus productes. Anar de compres a Andorra era un hàbit ben arrelat en la nostra generació i precedents, ens podrem deixar endur per la nostàlgia.

El sopar (a l'igual que els esmorzars) serà en la modalitat de bufet lliure.


La segona serà la jornada 100% andorrana.

Andorra sortida 1 550x367


De bon matí en atansarem fins La Farga Rossell, datada l'any 1842, que va ser una de les últimes fargues actives d'Andorra i avui és un exemple viu del patrimoni preindustrial andorrà. Ara, completament restaurada i convertida en Centre d'Interpretació del Ferro, ens mostra mitjançant un audiovisual com es produeix el procés de transformació del mineral de ferro en lingots i la importància de la metal·lúrgia a Andorra a les acaballes del segle XIX i començaments del XX. En finalitzar la visita també veurem el funcionament del martinet propulsat per aigua i com es produïen antigament els lingots, tot amb eines d'època.


En acabat anirem a contemplar in situ un bell exemple del romànic, l'església de Sant Climent de Pal (originària dels segles XI-XII). Malgrat les intervencions dels segles XVII i principis del XVIII, conserva la major part de l'estructura original. Sense entrar en una descripció exhaustiva de les seves particularitats, sí que volem destacar la seva característica tipologia constructiva en una sola nau i el campanar de tres pisos amb finestres geminades.

Andorra sortida 2 550x448


Continuarem el nostre trajecte accedint a la Casa d'Areny-Plandolit (ubicada al bell mig del poble d'Ordino), un dels museus més emblemàtics del país i l'únic exemple de casa senyorial andorrana que ha arribat intacte als nostres dies. L'edificació original data del segle XVII, amb diverses remodelacions posteriors, i va pertànyer a una de les famílies propietàries de fargues productores de ferro més importants del Principat. Destaca Guillem d'Areny-Plandolit (1822-1876), figura il·lustre de la història andorrana. La visita ens traslladarà a l'Andorra dels segles XIX i XX i ens permetrà observar diversos objectes únics i exclusius d'aquesta família, l'única amb títol nobiliari al Principat, en una època en que els luxes i les comoditats no s'hi coneixien gaire.


Farem una merescuda pausa per dinar. El restaurant escollit ho ha estat per la seva immillorable reputació (i també per recomanació directa), aconseguida al llarg de més de 40 anys. El Restaurant Don Denis destaca pel seu caliu i per oferir un servei a l'alçada de la qualitat dels seus productes.

Aquí detallem la seva proposta de menú:

- patates braves

- croquetes de pollastre i de pernil

- calamars a l'andalusa

- pebrots del Padrón

- entrecot de bou a la graella amb guarnició

- flam d'ou casolà

- assortiment de bombons i galetes

- aigua, vi, cava brut del Penedès

- selecció d'infusions i cafè selecte


Realment fa goig. Potser el més difícil serà aixecar-nos de taula per reprendre el nostre viatge cultural pel Principat. Però l'esforç pagarà la pena, perquè anirem a la Casa de la Vall d'Andorra, un monument de visita obligada.

Història, bellesa, importància política... Hi ha molts motius que fan de la Casa de la Vall un dels monuments més simbòlics d'Andorra, potser el més simbòlic de tots. La Casa de la Vall es va construir a finals del segle XVI a sobre d'una roca amb vista a la vall del riu Valira. Era la casa pairal de la família Busquets. L'any 1702 va canviar d'ús:  el Consell General (parlament andorrà) la va comprar i la va utilitzar com a seu principal fins al 2011, quan es va traslladar a un altre edifici. Aquesta casa es va fer servir com a lloc de celebració de les reunions dels representants de les parròquies del país i també feia de seu de la justícia.

Andorra sortida 3 550x448

Andorra sortida 4 550x448

Sadollats de la història i cultura andorranes, clourem la diada amb el segon sopar (de bufet lliure) a l'hotel. I a l'igual que en sortides precedents, tindrem un brindis per celebrar l'harmonia entre els presents. Què voleu que us diguem? És un acte ben senzill, però ple de calidesa. És un costum que ens ve de gust de mantenir.


L'endemà, mal que ens pesi, marxarem d'Andorra. La nostra estada haurà estat curta, però intensa. Per això se li escau el títol amb què hem batejat la sortida. Tot i que la rellevància de la matinal i el dinar del tercer dia ens van fer dubtar si no hagués estat més descriptiu ‒i just‒ afegir el nom de Manresa a l'enunciat. La “culpa” la té la Sortida tofonaire de fa tres anys, tot seguit ens explicarem.

Andorra sortida 5 550x303

Cal recordar que Manresa es troba al bell mig de Catalunya, a tocar de Montserrat i molt a prop de Barcelona (o sigui, que ja haurem avançat en el camí de tornada). Manresa és el cor de Catalunya.

Amb l'indispensable col·laboració de la seva Oficina de Turisme, tenim preparat un itinerari que ens portarà des de la Basílica de la Seu (exponent del millor gòtic català), passant pels espais medievals notables com el Carrer de la Balç i el centre històric (la Plaça Major o el Carrer de Sant Miquel), o per l'imponent barroc de la Cova (on Sant Ignasi es va instal·lar el 1522 i allà va escriure els seus Exercicis Espirituals); un cop arribats a la Plana de l'Om passarem de la ciutat medieval a la modernista, coneixent els diferents edificis d'aquest estil que es troben en el centre comercial de la ciutat.

Acabarem el recorregut al Kursaal Espai Gastronòmic, on ens oferiran un tast de productes locals i Els vins de la D.O. Pla de Bages, que justament fou la denominació d'origen convidada a Golferichs el passat mes de Juny.

Ni que sigui d'una manera succinta, haurem tingut una visió del paisatge, el patrimoni, el comerç i la gastronomia manresanes.

 

I quan es parla de gastronomia i de Manresa, cal referir-se al Restaurant Aligué. Tot i que en aquesta oportunitat no gaudirem del menú tofonaire de quan hi anàrem a veure com anava això de les tòfones, el seu immillorable record ens ha fet programar aquest dinar aprofitant la baixada d'Andorra. Manresa és el cor de Catalunya i l'Aligué ens va robar el cor llavors. Va de cors.

Amb l'antelació amb què ens cal preparar les activitats trimestrals (per allò de la programació de les xerrades ‒i el tallergastronòmiques als Centres Cívics, portar-ho tot plegat a impremta i fer la tramesa per tal que ho rebeu amb temps), hores d'ara tenim un menú perfilat pel senyor BENVINGUT ALIGUÉ, però sense tots els components. No passa res, s'ha guanyat que li fem confiança.

La cosa anirà així:
- aperitius a taula (per definir)
- milfulles de bacallà amb escalivada
- coulant d'avellanes
- aigües i vins de la D.O. Pla de Bages
- cafès

Esteu segurs que no ens decebrà.

 

Només ens quedarà arribar a Barcelona. No trigarem gaire. Recordeu que ja ens haurem apropat prou abans de dinar. Hauran estat tres dies més per afegir al nostre sarró de vivències compartides. Andorra i Manresa, dues noves fites en l'historial del Club. No us les deixeu perdre.

A continuació detallem el programa. I per qualsevol consulta ens teniu a la vostra disposició.

 

 

PROGRAMA


Dimarts, 29 de Maig

10:00  Sortida de l'autocar de la cruïlla de Sepúlveda-Casanova.
           Es farà alguna parada per fer un cafè, un mos... o el que calgui.

14:00  Dinar al Restaurant‒Hotel Dolcet, d'Alàs (Alt Urgell).

18:30  Arribada a Andorra la Vella.
           Inscripció en l'Hotel Diplomàtic****, segons l'habitació reservada (individual o doble).ˡ

21:00 Sopar al mateix hotel.


Dimecres, 30 de Maig

10:00  Visita guiada a La Farga Rossell
           i visita a l'església de Sant Climent de Pal.

12:00  Visita guiada al Museu Casa d'Areny-Plandolit.

14:00  Dinar al Restaurant Don Denis, d'Escaldes-Engordany.

17:00  Visita guiada a la Casa de la Vall.

21:00  Sopar a l'hotel, amb celebració inclosa.


Dijous, 31 de Maig

10:30  Itinerari guiat pel Manresa (cor de Catalunya).
          Tast de productes gastronòmics locals i vins de la D.O. Pla de Bages.

14:00  Dinar al Restaurant Aligué, de Manresa.

17:00 Tornada cap a Barcelona, on és previst d'arribar cap a quarts de vuit del vespre.

 

INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs², és de 270 euros per soci (en habitació doble compartida) o de 300 euros (en habitació individual). Per a cònjuges, 275 i 305. I per a no socis, 285 i 315 euros, respectivament.

Cal fer una pre-inscripció abans del dilluns, 30 d'Abril mitjançant un ingrés de 100 euros a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, compte ES95-2100-3203-2722-0049-6182. Feu constar el vostre nom.
La resta, pel mateix procediment, com a més tard el divendres, 18 de Maig.

Es reservaran les places per rigorós ordre d'inscripció.

 


¹ Telèfon de l'hotel (per cas d'incidència):  00 376 80 27 80.
² Desplaçaments en autocar, tots els àpats (3 dinars, 2 sopars i 2 esmorzars), allotjament (dues nits) i les visites indicades.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook