Casa Batlló

Casa Batlló 0 347x407

Completem la Mansana de la discòrdia.                                                                            NOTA:  Activitat ja realitzada, pendent de crònica.

 

 

Encara que d'una manera no buscada, la realitat és que amb el Club hem anat visitant el darrers anys gairebé tots els edificis ubicats a Barcelona que han merescut reconeixement per part de l'UNESCO i que han estat declarats Patrimoni de la Humanitat. L'anterior fou la Casa Vicens (el darrer trimestre).

I diem gairebé, perquè ens faltava un dels més populars, ens faltava la Casa Batlló, la visita de la qual gestiona Cases Singulars, amb qui ja hem gaudit ben bé mitja dotzena d'ocasions. L'anterior fou el Palau Macaya (també el darrer trimestre). Fet i fet va quedar pendent fa un parell d'anys, quan ja vàrem voltar per la Mansana de la discòrdia: Casa Lleó i Morera i Casa Amatller. Tot arriba.

 

D'ANTONI GAUDÍ no afegirem res a tot el que ja hem dit d'ell en aquesta mateixa pàgina web, però sí que volem fer algunes observacions prèvies sobre la Casa Batlló (l'article complet serà la crònica de la visita, una vegada l'hàgim dut a terme).

 

La primera cosa que cal dir és que la Casa Batlló és la remodelació d'un edifici preexistent, a l'igual que les veïnes Casa Amatller i Casa Lleó i Morera. La segona és que fou l'última d'elles:  Casa Amatller 1898, Casa Lleó i Morera 1902-1905 i Casa Batlló 1904-1906.


El propietari era JOSEP BATLLÓ I CASANOVAS (? - 1934), un industrial del tèxtil. Havia comprat l'immoble l'any 1900 amb l'intenció d'enderrocar-lo. Va fer l'encàrrec a un ja reputat ANTONI GAUDÍ, l'arquitecte d'EUSEBI GÜELL i que havia guanyat la primera edició (1900) del Concurs anual d'edificis artístics instaurat per l'Ajuntament de Barcelona gràcies a la Casa Calvet (als baixos de la qual funciona actualment un restaurant digne de rebre la nostra atenció en un futur proper, sia dit de passada). Fou el propi GAUDÍ qui el va convèncer de fer una reforma.

La distribució seguia la pauta del moment, amb el pis principal destinat al propietari i la resta dedicats a lloguer.


La vista de la façana és a l'abast de tothom qui es vulgui entretenir a contemplar-la. S'han escrit un munt d'interpretacions diverses sobre el seu simbolisme (l'inspiració marina i l'enigma submarí, la màscara de festa i el confeti, el drac), a veure què ens diuen quan fem la visita. El que resulta evident és que es asimètrica, el costat esquerra va a trobar-se amb la Casa Amatller mitjançant una terrassa (en lloc de l'habitació que pertocaria), mentre que per la dreta el perfil del coronament s'igualava a la teulada de l'edifici veí (abans de la desgraciada remunta autoritzada l'any 1962). La part central, més elevada, permetia dissimular la sala on es trobaven els necessaris dipòsits d'aigua.

Casa Batlló 2 360x239Casa Batlló 1 360x240


La visita ens portarà a endinsar-nos pels diversos espais de l'univers creat pel geni gaudinià:  el vestíbul i les escales (n'hi ha dues, la que porta directament al pis principal i l'escala de veïns), el pis principal (que ocupa la planta sencera i on GAUDÍ va desenvolupar tota la seva imaginació en la disposició dels sostres, envans ondulats, jocs de llum i ombres, detalls com la llar de foc, el gran saló central amb l'obertura al Passeig de Gràcia), els patis interiors, la terrassa i la façana posterior, les golfes i el terrat.

Casa Batlló 3 360x240Casa Batlló 4 360x241Casa Batlló 5 360x241

Com és habitual en GAUDÍ (i en els altres arquitectes modernistes), a la Casa Batlló destaquen els treballs en forja, d'ebenisteria (mobiliari inclòs), els vitralls, la ceràmica, complements metàl·lics... tot això fet per les mans de destacats artesans que sovint col·laboraven en aquestes construccions ‒i les realçaven‒.

Tanmateix podrem valorar les innovacions tècniques aplicades per l'autor en la seva plenitud:  una arquitectura dinàmica i confortable, ventilació natural, il·luminació en les habitacions centrals o l'utilitarisme de les golfes, en són alguns exemples.


Conjuminarem arquitectura i art d'una manera natural, indestriable, tal i com ho sentia el mateix GAUDÍ. Serà una excepcional manera de treure partit a un altre matí de dissabte.

Mansana 160 300x200Mansana 161 300x200


A l'hora de dinar volíem repetir al Restaurant Tenorio, del qual guardem tan grat record (la qualitat de les menges, l'acurat servei) de fa un parell d'anys; però en aquesta data estarà tancat per obres.

Cap problema! Només creuar el Passeig de Gràcia i baixar una travessia tenim (al número 28) el Divinus, pertanyent també al reputat Grupo Cacheiro, on ens serviran el mateix menú que ja havíem escollit, el Menú Casa Batlló (lògicament):


- per començar:

  · coca de Folgueroles amb tomàquet i oli d'oliva verge

  · amanida Cèsar amb pollastre brasejat, parmesà i cruixent de bacó

  · fusta d'embotits ibèrics

  · pebrots del Padrón amb flor de sal

  · calamarsons de platja a l'andalusa

  · ous estavellats amb pernil ibèric

- el plat principal serà el jarret de vedella al vi negre amb patatetes de primor i verdures de temporada

- de postres tindrem un volcà de xocolata 70% amb gelat d'almívar de llet

- celler:

  · cava Perelada Brut Reserva (macabeu, xarel·lo i parellada)

  · Mas Tarroné (D.O. Terra Alta; garnatxa blanca i macabeu)

  · Mas Tarroné (D.O. Terra Alta; garnatxa negra, syrah i ull de llebre)

- aigües minerals i cafè

 

I per tancar l'article només quedaria animar-vos a venir amb nosaltres i referir el programa i els detalls de l'inscripció, però en aquesta ocasió (no recordem precedents) us proposarem dues opcions:  tan sols visita o el programa complet (també hi ha ‒sempre‒ la possibilitat d'arribar tot just pel dinar). El preu de la visita guiada és el més elevat que coneixem i el menú no és car, però no ajuda a compensar. Per això, amb la voluntat manifesta de mantenir l'esperit de Club que ens caracteritza, hem arribat a aquesta solució salomònica. Esperem que sigui ben acollida.

I ara sí, aquí teniu el...

 

 

PROGRAMA

11:15 h.    Trobada a l'entrada de l'edifici.*

11:30 h.    Visita guiada a la Casa Batlló.

13:30 h.    Dinar al Restaurant Divinus.**

 


INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs, és de 65 euros per a soci, 67 euros per a cònjuge i 70 euros per a no soci.
Només visita:  30, 32 i 35 euros, respectivament.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el dimarts, 8 de Maig, a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom.

Places limitades.
Els socis tenen un període preferent d'inscripció fins el 20 d'Abril.

 

 


* Pg. de Gràcia, 43.
   Metro:  Passeig de Gràcia (L3).
   Bus núms.  7 ‒ 22 ‒ 24 ‒ V15.
   Aparcament:  Pg. de Gràcia, 33 o 60 (SABA).

 

** Pg. de Gràcia, 28.
     Telèfon:  93 302 21 29.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook