Pinord

Tarragona 4 347x169  Visita a les seves instal·lacions de Vilafranca del Penedès.                                               

 


NOTA:  Activitat ja realitzada, pendent de crònica.

 

 

Manifestàvem en la crònica de la nostra sortida tècnica-cultural a Tarragona i Santes Creus (i Calçotada) el nostre compromís de tornar a Pinord, per visitar amb l'atenció que es mereixen les instal·lacions que Pinord té a Vilafranca del Penedès. Doncs aquí teniu la confirmació del seu acompliment.

Parlem-ne, de Pinord. Dèiem que és una empresa de caire familiar ‒i en aquella fugaç visita en ho demostraren abastament‒, la qual cosa no implica necessàriament que sigui una empresa petita; ans al contrari, Pinord és a dia d'avui una marca de dimensions considerables, profundament arrelada al Penedès i que s'ha estès cap a altres zones vinícoles catalanes i més enllà.

Pinord 1 400x400

Els orígens cal buscar-los en la veïna població de Sant Cugat Sesgarrigues, on la família TETAS hi tenia fa 150 anys la finca on conreava la vinya i el mas on elaborava el vi. Una fita cabdal en la història que ens ocupa fou l'any 1942, quan en JOSEP Ma. TETAS VENDRELL (nomenat pel Club Gourmet Barceloní de l'Any 1990, d.e.p.) va fundar l'actual celler. Sembla ser que el volia anomenar “Pi del Nord” (en referència a un gran pi de la finca) i no li varen autoritzar (sembla absurd, oi?... i ho és:  català, 1942... ja sabeu com anaven les coses llavors), així que va pensar-se Pinord i així ho tenim. Ell mateix fou el creador del primer vi d'agulla d'Espanya, el Reynal, diuen que inicialment pensat pel públic femení. Sigui com sigui, l'èxit fou immediat i va superar totes les expectatives.

En els anys següents (dècades dels '50s i '60s) Pinord va experimentar un gran creixement:  neix el cava Marrugat (en honor de la seva senyora, Na ANTONIA MARRUGAT); s'elaboren nous vins tranquils, moscatells... un catàleg ja considerable; comencen també les exportacions.

Seguiren dues dècades on l'afany emprenedor i innovador es traduí en la introducció i adaptació al Penedès de noves varietats que avui dia ja ens resulten familiars, però que llavors eren només noms exòtics:  cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, syrah, pinot noir, gewürztraminer... Sense oblidar les varietats autòctones (xarel·lo, macabeu, parellada, garnatxa, ull de llebre), algunes de les quals conserven en vinyes de més de seixanta anys.

Els '90s marquen una nova embranzida pel projecte empresarial de la família TETAS:  adquisició de cellers d'altres denominacions d'origen, nous vins reserva i gran reserva, expansió internacional i la assumpció del concepte d'agricultura ecològica.

Pinord 2 550x550

Pinord 3 550x550

Sota la direcció de JOAN JOSEP TETAS ‒i amb la total complicitat de la seva esposa, Na ROSA MARIA, més l'implicació plena de la següent generació de la família‒, Pinord es pot sintetitzar avui en unes quantes dades reveladores:

- elabora vins a diverses zones vinícoles:  Penedès, Priorat, Ribera de Duero, Rioja, Rías Baixas, Terra Alta, Rueda i Navarra, a més
  de la seva línia de caves.

- fins a 57! vins i caves hem comptat entre les seves diferents propostes.

- són presents a 45 països (dels cinc continents).

- consolidada la seva aposta per l'agricultura ecològica, han donat un pas més i han aconseguit tenir la primera bodega certificada en
  aplicar els principis de l'agricultura biodinàmica.

- els premis i reconeixements internacionals acumulats pels seus vins són nombrosos des de fa anys.


La història de Pinord ells mateixos la resumeixen així:  tradició familiar, esperit pioner i innovador, amor a la terra i passió pel bon vi.

Podeu saber-ne més a través de la seva acurada pàgina web.

 

La nostra experiència amb Pinord ‒ho dèiem‒ també ve de lluny. La seva fidel col·laboració amb la simpàtica tómbola d'obsequis que cada any acompanya l'Acte d'Investidura del Gourmet Barceloní demostra la seva generositat. Una generositat que va arribar a límits inesperats quan la nostra curta visita del passat mes de Març.

Tarragona 179 360x240Tarragona 184 360x240Tarragona 183 360x240

En aquesta ocasió tampoc ho hem parlat gaire, no hem entrat en detalls, no cal, els hi dedicarem tot el temps necessari i deixarem que ens sorprenguin com millor considerin... segur que sortirem satisfets i agraïts.

 

A l'hora de dinar ens desplaçarem a Sant Cugat Sesgarrigues, on precisament situàvem les arrels de la nissaga propietària de Pinord i on trobem el recomanat restaurant Masia La Torre del Gall.

Pinord 4 550x370

Conegut anteriorment com el Mas de les Garrigues, la Masia La Torre del Gall és una masia del segle XV construïda sobre ruïnes romanes. Situada en la confluència de dues vies romanes procedents del Vallès i del Barcelonès (direcció Tarragona), era un punt de control. Ara es pot contemplar un espectacular mar de vinyes penedesenques. Moltes de les seves sales conserven l'arquitectura medieval.


Aquest és el menú (de tres plats) que ens ofereixen:

- amanida de favetes amb pernil ibèric a la vinagreta de menta
  fresca

- creps de marisc a la salsa de gambes teula de parmesà

- milfulls de melós de vedella a les dues salses de vi blanc
  i negre

- pastís a escollir

- vins de Pinord i cava

- aigües minerals i refrescs

- cafès i infusions, licors

 

Als qui vareu tenir l'encert de venir a la nostra sortida tècnica-cultural del mes Març no cal que us diem res més, indubtablement que voldreu repetir. A la resta, us encoratgem a sumar-vos-hi, no us en penedireu. De vegades es programen activitats seguint l'intuïció (que acostuma a donar-nos bons resultats, per cert); però en aquesta ocasió anem sobre segur, sabem que gaudirem d'una jornada d'aquelles que paga la pena de viure i de recordar.


Bé, l'inscripció ja és oberta. No és previsible que hi hagi problemes de places, però no ho deixeu pel final. Us ho agraireu.

 

 

 

PROGRAMA

  9:00 h.    Sortida de l'autocar de la cruïlla de Sepúlveda-Casanova.

10:30 h.    Visita a les instal·lacions de Pinord a Vilafranca del Penedès,
                degustació inclosa.

14:00 h.    Dinar al restaurant Masia La Torre del Gall.*

 

 

INSCRIPCIÓ

El preu, tot inclòs, és de 40 euros per a soci, 42 euros per a cònjuge i 45 euros per a no soci.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el dilluns, 6 de Novembre, a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, número ES95 2100 3203 2722 0049 6182. Feu constar el vostre nom.

Els socis tenen un període preferent d'inscripció fins el 20 d'Octubre.

L'ordre d'inscripció determinarà el seient a l'autocar.

 

 

 

* Telèfon (per qualsevol incidència):  93 892 29 29.

SUBSCRIURE'S A LES NOVETATS

Facebook